keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Tiedon kvantitatiivisen kasvun korrelointi henkilön tunteman tuskan määrään


Ei sille mitään voi: mitä enemmän aiheesta lukee ja kuulee, sitä enemmän ajattelee. Mitä enemmän ajattelee, sitä enemmän ajatukset kiertävät kehää, joka synkkenee varsinkin illan tullen unen antaessa odottaa itseään.

Pienempi kertoo että koulussa kävi Oikea Lääkäri kertomassa miten kädet pestään. Sitten hän antaa koko perheelle käsienpesuoppitunteja, ja valvoo haukkana että kynnenalusetkin pestään.
Isompi toistelee tv:stä kuulemiaan asioita, mutta kallistuu sille kannalle että kyseessä on "aivan tavallinen tauti" jota hän ei aio pelätä.

Mies tuhahtelee (mutta huomaan hänen pesevän käsiään normaalia useammin...), minä en oikein tiedä kenen leiriin kuuluisin. Minä annostelen itselleni kuvan lääkkeitä ja olen kuin en olisikaan. Ehkä olisi paras tietoisesti valita tuskaa tuntematon tietämättömyyden tila.

22 kommenttia:

Ilona kirjoitti...

Niinpä...

On tietysti ikävää, että tällainenkin riesa on olemassa, tavalliseenkin influenssaan kun kuolee niin paljon (sitä heikentyneen vastustuskyvyn) porukkaa ja nyt on vielä tämä lisäksi.

Itse pesen käsiäni vähän useammin, niin kuin aina syksyisin. Tulee, jos tulee, yhtä hyvin voin kuolla siihen tavalliseen versioon ja tai sen jälkitauteihin. Hysteriaa en jaksa ja tuskaa tunnen jo muutenkin tarpeeksi, heh... :)

Mimmi kirjoitti...

Meillä saippuaa kuluu muutenkin, kun on pieni lapsi, mutta huomaan että taloon tulevat vieraat ovat tarkempia kuin keväällä.

Oikeastaan olemme päässeet melkein ajattelematta koko asiaa tähän asti, mutta nyt kun mies on palannut opintojensa pariin... Ei auta kuin toivoa, että pikkuinen (ja me siis myös) säästymme siltä.

Riikka kirjoitti...

Olen todennut saman, parempi kun ei tiedä mitään niin ei pelkääkään mitään. Olen jo jonkin aikaa tietoisesti jättänyt lukematta lehdistä tätä aihetta käsittelevät jutut etten saisi itseäni hysteeriseksi.

MaaMaa kirjoitti...

Mulla tuli mieleen johonkin koulukirjaani raapustama riimi:
"Mita enemman opiskelen,
sita enemman tiedan.
Mita enemman tiedan,
sita enemman unohdan.
Mita enemman unohdan,
sita vahemman tiedan.
Miksi siis opiskelen?"
:D
...ei nyt ihan aiheeseen kuulunut, mutta ku tuli mieleen ...

Ma olen aina ollut tosi luulotautinen, mutta silti luen ja katselen kaikki mahdolliset kamalat sairausjutut. En ole karaistunut, mutta jarki onneksi toimii :)

Pesen kadet ennen syomista ja joka ulko- ja vessareissun jalkeen. Common sence. Jos ei riita, niin sitten ei riita. Liika huolehtiminen ei tassakaan asiassa paljoa auta, mutta ei sita nyt ihan huomioimatta voi jattaa...

Olina kirjoitti...

Minä olen välillä paniikissa, ja mietin, että linnottaudun pojan kanssa kotiin, enkä avaa enää ikkunoita enkä ovia. Ja sitten tuumaan, että flunssaa se vain on, hälläväliä.

Itse tautia enemmän kyllä hämmentää Suomen valtion ajatus rokottaa KAIKKI kansalaiset vielä testaamattomalla rokotteella, aloittaen tietenkin vanhuksista ja lapsista...

Herää väkisinkin kysymys, kuka tässä voittaa: lääkeyhtiö vai yksityinen ihminen... (minä salaliittoteoreetikko)

Liivia kirjoitti...

Minä en pääse tietämättömyyden tilan äitini viljellessä päivittäin hysteriaa soittaessaan. Ulkomaille ja jopa Helsinkiin lähteminen on hänen mielestään vastuuntunnottomin teko.

Kyllä mekin ollaan nyt käsiä pesty vähän tiuhempaan, mutta enemmän pelkään sitä, että tauti osuu väärään aikaan (matka) kuin sitä että osuu.

Ihanat ainekset sinulla tuossa astiassa, ja koko kuva hieno. Tulee italialainen mamma mieleen ihan väkisin.

Linnea kirjoitti...

Töissä pestään ja kotona pestään. Desinfioinnista kieltäydyn. Joku raja. Entisenä kontrollifriikkinä mietin, milloin ratkean ja otan käsidesin käsilaukkuuni... ;-)

anne-mari kirjoitti...

Tieto lisaa tuskaa. Meilla pestaan kasia aina vahan paremmin, kun koulu alkaa ja muistuttelen lapselle, etta sita kasidesia siella evaslaukussa on sitten tarkotus myos kayttaa, niinkun muistuttelen joka syksy. Silti niita lenssuja joka vuosi joko tulee tai on tulematta. En jaksa olla yli-huolissani, kun perusterveita ihmisia kuitenkin ollaan.

Sanni kirjoitti...

:) Minulla on käsidesi laukussa, kun sain kuukausi sitten hepulikohtauksen matkustaessani metrolla ja ratikalla Helsingissä. Lapseni on muutenkin reipas käsien pesijä ja siisti mies. Epäilivät työterveydessä, että työmaallamme on ehkäpä jo epidemia päällä. Minulla ei ole ollut kuin lievästi huono olo yli viikon, kurkun karheutta, kuvotusta ja väsymystä. Toisilla järkyttävää kuumeilua, väsymystä,kurkkukipua, oksentelua, ripulia ties mitä. Ketään e ole testattu, kaikki ovat parantuneet itsestään. Joku tauti se ainakin oli, köhä ilman possua tai possun kanssa. Nyt jo laantumaan päin.

Voi se Elimäen pellollakin iskeä, jos on iskeäkseen. Tietämättömyys voi olla hyväksi. Itse olen taipuvainen ylireagointiin. Niinkuin nyt, kun lastani puri punkki. Kyttään puremakohtaa vähän väliä. Mitään borreliarengasta ei vielä ole näkynyt ja lapsi on kyllästynyt alituiseen ihon syynäämiseen kirkkaan lampuna alla :)

LauraM kirjoitti...

Mahtava tuo otsikko!

Meillä ei hysterisoida, käsiä pestään tavallista tiuhempaan, kuten aina syksyllä. Meidänkin perheessä on huvittavan vaihteleva suhtautuminen. Lapset ovat samassa päiväkodissa ja jopa viereisissä huoneissa siellä. Esikoiselle oli pidetty käsienpesukoulutus ja hän kotonakin siitä muistuttaa. Kuopuksen ryhmässä kotileikissä kaikki lapset laittavat leikkiruuat ja astiat peräkkäin suuhun. Paljonpa siinä käsienpesu auttaa.

Eniten kai tuo tauti haittaa matkailua. Eräs ystäväni sairasti ihan tavallista lievää nuhaa ja jännitti, pääseekö lentokoneeseen. Euroopan kentillä on kuulema aivastuskyttäystä...

Paevi kirjoitti...

Meillä "tieto" todellakin lisäsi tuskaa, kun poika 7v alkukesästä herkeämättä seurasi virus uutisia:
Onko se virus jo Hollannissa? Entä Suomessa? Ranskaan tai Espanjaan ei ainakaan lähdetä lomalle kun siellä on se virus!
Kova työ oli selittää että, jos virus tulee niin se tulee, ja sitä varten on lääkkeet, ja ihmisiä kuolee paljon enemmän muihin tauteihin/liikenteessä. Onneksi poika ei enää stressaa tämän vuoksi. Mutta vaikeaa oli välillä kun poika varta vasten luki sanomalehteä!

Sari kirjoitti...

Täällä Ranskassahan sitä brosyyriä tuli kasienpesuohjeineen sun muineen, kouluja pannaan kiinni jne. - en ole muuttanut mitään. En ajattele pahemmin koko asiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Minä yritän olla liikoja ajattelematta koko asiaa. Siis todella yritän, mutta, mutta... pojan luokalla on just todettu yksi tapaus. Pari vielä lisää, niin luokka suljetaan. Näin täällä Ranskassa siis.

Vilijonkka kirjoitti...

Minä en oikestaan muuta nyt ajattelekaan! Mutten hysterisoi. Kerran päivässä hutaisen ovenkahvat ja valonkatkaisimet desinfiointiaineella, jotta voin todeta tekeväni jotain. Ja pianonkoskettimet kanssa. Itse asiassa olin jo aiemmin ajatellut, että meillä voisi hieman useammin kuin kerran kahdessa kuussa puhdistaa kahvoja. Toisaalta, pestäänhän me kädet aina sisään tullessamme. Ja saippuavaahto muuttuu jokaisella kerralla ruskeaksi, niin on pölyistä kaikkialla. Ja kuopus on oppinut koulussa, että pitää käsiä pestessä laskea kahteenkymmeneen: ett, två, fyra, fem, sex, sju, åtta, nio, tio, tretton, fjorton, aderton, femton...

Piia kirjoitti...

Se tulee jos tullakseen ja varmasti sitten harmittelen jos saan sen, että miksi en huolehtinut käsihygieniasta paremmin. Pesen kyllä muutenkin käsiäni useasti.
Minäkin tykkää kovasti kuvasta!!!

Neiti Nimetön kirjoitti...

Itse en edes muistanut koko sikaflunssaa enää. Sattumalta olen lähiaikoina pessyt käsiäni vähän enemmän kuitenkin, mutta siihen on syynä vastustamattoman tuoksuinen saippua.

Leena Lumi kirjoitti...

Minä kuljen käsidesi laukussa kuten úseat ystävämmekin. Mutta se lienee turhaa, sillä sitä on jo vessoissa siellä täällä. Tänäänkin lounastimme ystäväni kanssa paikassa, jonka veskissä oli käsidesi. En ajattele tuota asiaa ollenkaan, mutta tihemämmästä käsien pesusta on tullut jo tapa kuten myös käsidesistä.

Mirja kirjoitti...

Minä olen myös niin herkkä kaikenlaisten uhkakuvien ja paniikin lietsonnalle, että olen tietoisestikin sulkenut silmät ja korvat tältä epidemiauutisoinnilta (oikeastaan tosi vähän ylipäätään seuraan uutisia enää, tulen niistä vain vihaiseksi. Tosi vähän on mitään hyviä ja positiivisia uutisia ja lapset meillä ei tiedä uutisista mitään muuta kuin sen mitä koulussa kerrotaan, eikä heidän tarvitsekaan tietää). Joka talvikin on ollut influenssa epidemioita, joihin on kuollut riskiryhmään kuuluvia, mutta koskaan aiemmin näistä kuolemista ei ole uutisoitu.

Käsiä meilläkin pestään tavallista useammin, koska päiväkodissakin tehdään niin ja ensimmäistä kertaa olen tiedostanut, että oikeastaan käsien peseminen on oikein järkevä toimenpide, parhaimmassa tapauksessa säästyy niiltä tavallisiltakin flunssapöpöiltä ja vatsataudeilta.

Allu kirjoitti...

Turhaa hysteriaa, sanoo meidän tuttava lääkäri (infektiologi!), joka on jatkuvasti jossain kongresseissa ympäri maailmaa ja luulis hänen tietävän hyvin. Käsiä kannattaa pestä, mutta nehän olis pitänyt ennenkin jo pestä.

Tanja kirjoitti...

Annosteletko pikkuisen minullekin? Olin eka päivää töissä tänään flunssan jälkeen, ja nyt olo on ihan rätti. Paksussa villapaidassa täkin alla täällä naputtelen. Tuollaiset herkkulääkkeet minua ilahduttais.

Punamulta kirjoitti...

Tieto todellakin lisää tuskaa. Toisaalta mieluummin tiedän jotain kun olen täysin tietämätön. Nyt voin ainakin ajatella jälkeenpäin, että tiesinhän sen tulevan...

Suunnittelin kolmen kuukauden matkaa ulkomaille tammi-maaliskuussa 2010. Tämä suunnitelma on nyt lykätty taka-alalle, toteutan sen joskus myöhemmin jos luoja suo. Mitään pakkoahan minulla ei ole mennä juuri nyt.

Jotkut tutut pitävät minua pimeänä. Pikku juttu, sanovat. Mutta minä kuulun suuresti riskiryhmään, samaten 4-vuotias poikani. Sairastan mieluummin kotona ja saan toivottavasti hoitoa omalla kielelläni. En myöskään nauttisi matkasta jos itse olisin terveenä ulkomailla, mutta ystäväni/läheiseni/tuttavani/sukulaiseni sairastaisivat täällä...

En ole hysteerinen, katson mitä tuleman pitää ja toivon parasta. Käsidesi on aina kassissa mukana, mutta ei se läheskään aina ole käytössä. En myöskään pese käsiäni normaalia enempää.

Mutta kyllä se mielessä pyörii. Joka päivä. Ja mietityttää. Hiukan pelottaakin.

Ihmettelen silti miksi siitä ensin huudetaan suureen ääneen täällä Suomessa että kamala epidemia tulossa. Ja nyt tuntuu että yritetään villaisella peittää koko asia, että ei mitään epidemiaa, älkää suotta huoliko. Ei suljeta kouluja eikä päiväkoteja (vaikka aluksi niin sanottiinkin). Ja tv:ssä näytetään jotain sikavanhaa mainosta käsienpesusta, jossa koko pesukin suoritetaan aivan väärällä tavalla. Joka paikkaan tulee desinfiointiaineita, vaikka niiden käyttöä ei edes suositella. Jos olet nuhassa, kuumeessa, yskässä, mahataudissa ja ties missä, pitää soittaa terveyskeskukseen, ei saa missään tapauksessa mennä vaan käymään...ja siis sairasta kotona, se on tavallista flunssaa... :(.

Jos kaupassa aivastaa, kaikki kääntyvät heti katsomaan vähän syyttävän näköisenä...

Nöff-nöff-oink-oink... Töpselitaudiksikin joku sitä kutsui.

violet kirjoitti...

Ilona; minua kieltämättä huolestuttaa WHO;n antamat tiedot siitä että kuolleista 30-40 prosenttia ovat olleet täysin normaalikuntoista porukkaa.

Mimmi; joo, ei kotiin voi linnoittautua kuitenkaan. Tekee sen minkä voi ja jos käsienpesu auttaa niin sitä sitten.

Riikka; minä en kyllä voi jättää huomioimatta koska haluan seurata kuitenkin esim. tv-uutisia. Katselemme vain Ranskan tv:tä ja kyllä aihe on siellä joka käänteessä mukana...

Maamaa; aika luulotautinen minäkin olen, pakko myöntää. Tai olen hiukan semmonen "olen varma että mulla on nyt juuri se ja se"...

Olina; tuokin on mielenkiintoista koska ainakin joku aika sitten Ranskassa puhuttiin että aloitetaan työikäisistä rokotukset.

Liivia; kerro äidillesi että tämän italialaisen mummon kannalta SUomi on ulkomailla;-)

Linnea; jaaha, jos sulla on taustalla tuollainen "tauti" niin saatatpa ratketakin;-)

Anne-mari; musta tuntuu että isompi poikani vähättelee ja tuhahtelee tälle käsienpesujutulle ihan vain siksi, että häntä hiukan pelottaa. Hän kieltää asian jota pelkää, niin luulen.

Sanni; no sitä minäkin mietin että mistä sen edes tietää mitä sairastaa ellei testata...enkä oikein usko että täälläkään mitään testejä alettaisiin tehdä jos menisi lääkärille varmana siitä että mullon ny se.

LauraM; kiitos otsikkokehuista! Halusin hetken leikkiä tiedemiestä.

Paevi; tuota minäkin pelkään että lapset alkava ahdistua "tiedoista"..

Sari; hyvin sulla sitten!

Anonyymi; joo, aika herkästi ne sulkevat.

Vilijonkka; luinkin blogistasi aiheeseen liittyen...

Piia; voihan tuo tulla vaikka kuinka pesis. Toisaalta voi olla ettei tule vaikkei pesiskään.

Neiti NImetön; ei hullumpi syy pestä usein.

LeenaLumi; suomalaiset ovat usein aika kuuliaisia kaikessa tällaisessa, olen huomannut. KOhta koko kansa putsaa kouriaan eikä uutta tapaa lopeta koskaan1

Mirja; joo, ei se tassujen pesu ihan huuhaata ole.

Allu; no niin olis. Ajattelen vaikka kaikkia niitä jotka eivät vessassakäynnin jälkeen koskaan pese...

Tanja; minäkin olen rätti. Ei ole tautia mutta muuten tuntuu että on jotenkn vähän liikaa nyt kaikkea. En osaa paremmin sanoa.

Punamulta; ihmetyttää tosiaan tuo mitä Suomen tilanteesta kerrot. Siis tuosta miten tautiin suhtautuminen on muuttunut.
Kai sitä vähemmästäkin on epätietoinen siitä että pitäisikö nyt panikoida vai ei. (Vaikka eihän se paniikki sinällään mitään auta.)