keskiviikko 11. marraskuuta 2009


Saamme kaikki jäädä kotiin tänään. Ensimmäisen maailmansodan päättymisestä on tänään 91 vuotta. Katselin suomalaisten sanomalehtien nettiversioita enkä näe yhdessäkään sanaakaan tästä asiasta. Puhutaanko siitä edes? Mainitaanko missään? Sota joka vei yli 8 miljoonan ihmisen hengen ja vaikutti suuresti koko maailman talouselämään (kaiken muun muassa) on minusta tärkeämpi asia kuin vaikkapa se, että Pekingissä satoi keinolunta...

30 kommenttia:

Liivia kirjoitti...

Kävin oikein tutkimassa Aamulehden sillä silmällä, mutta ei ollut mainintaa. Tosin oli iso juttu Afrikan pahenevasta nälänhädästä, joka kyllä tärkeydessä vei minusta voiton.

Onhan meillä kohta itsenäisyyspäivä, ja silloin sotia kyllä muistellaan. Mutta olisipa tietysti kivaa viettää vapaapäivää täälläkin!

Anna Vee kirjoitti...

Täytyy kyllä myöntää, että itselläni ei kyseisestä merkkipäivästä ollut tietoakaan. Ehkä Suomessa muistetaan pienenä maana sisukkaasti kansan puolesta käytyjä "omia" sotia (vai muistaako niitäkään nykyään kukaan..?), ja muut jäävät pimentoon. Sääli sinänsä. Minuakaan ei Pekingin keinolumi saa innostumaan.

violet kirjoitti...

Liivia; mitä tähän sanoisin. Arvostan mielipidettäsi mutta minusta Suomessa ei monessakaan asiassa osata katsoa tarpeeksi kauas. Historia tai ylipäätään kauan sitten tapahtuneet asiat ovat monille niitä "ei kuulu mulle" -juttuja. Kai siellä nyt sentään Berliinin muurin kaatuminen huomioitiin...?

En mäkään täällä mikään sotafanaatikko ole mutta minusta kuuluu kyllä lievästikin sanottuna yleissivistykseen tietää tietyistä asioista muutakin kuin nimi.

Ansku; minusta mitkään sodat eivät ole omia tai muiden, vaikka tajuan kyllä mitä tarkoitat kommentillasi.
En tiedä saanko vääristyneen kuvan mutta kun luen Helsingin sanomien ja Aamulehden nettiversioita niin hyvin usein mulle tulee sellainen olo että viihde, kohujutut ja kaikki tuommoinen on sitä kaikkein tärkeintä.
Mitähän kouluissa puhutaan tänään? Mainitaanko sotaa ollenkaan?

Anonyymi kirjoitti...

Eipä ollut minullakaan tietoa asiasta! Tuntuu että kaikki lööpit on vaan täynnä possuflunssa sitä ja possuflunssa tätä.

Ja sitten nää suomalaiset tuikitärkeät julkkisjuorut hyppii silmille...

Suvi kirjoitti...

Lehtimiehet ja -naiset täälläpäin ovat liian kiireisiä, koska täytyy kirjoittaa pakollisia paniikinlietsontajuttuja sikainfluenssasta. Huokaus.

Matroskin kirjoitti...

Me ollaan takapajulaa, ei täällä ole mikään eurooppalainen sivistys kunniassa. Mielestäni itsenisyyspäiväkin on muuttunut pinnalliseksi, eniten kiinnostavat mekot. Mutta olenkin mummo.

Liivia kirjoitti...

Berliinin muurista on ollut kyllä päivittäin isot jutut ihan joka kantilta.
Yleissivistykseen kuuluu nämä kaikki, samaa mieltä!

Liivia kirjoitti...

Lehtien nettiosiossa minusta tuodaan muuten enemmän esiin "hömppäuutista" kuin itse lehdissä. Luen kumpaakin samalta lehdeltä, ja niissä on eroa. Ihan kuin ajateltaisiin, että lehteä lukevat vanhat ja vakavamieliset, kirjoitetaanpa siis asiallisesti ja syvemmästi heille.

Ja mitä kouluihin tulee, niin uskon että yläasteen historian tunneilla huomioidaan kyllä tälläiset ajankohtaisuudet, en pidä maatamme näissä kohdin mitänkään jälkijättöisenä. Historian opettajat ovat kautta linjan yleensä hienoa sivistynyttä sakkia.
Ekaluokallakin oli käsitelty YK:n päivää hyvin kattavasti. Lapsi tiesi todella hyvin mistä oli kysymys.

Anonyymi kirjoitti...

Arvelen, että ensimmäinen maailmansota ei ehkä niinkään koskettanut Suomea. Taistelujahan käytiin suurelta osin juuri Belgiassa ja Ranskassa. Toinen maailmansota on sitten tietysti eri juttu!

Historiapläjäyksen tarjosi
Pandice

Niina K kirjoitti...

En usko että suomessa mainitaan muuten paitsi ehkä puolysin uutisissa. Berliinin ikuista muuria on tosiaan täällä nyt veivattu ja monelta kantilta ihan kyllästymiseen asti ja tietty sitä flunssaa.

violet kirjoitti...

minja: julkkisjuorut, niin...yhtä helvetin viihdytystä vaan.

villapeikko: tuolta se vaikuttaa.

Matroskin: terveisiä sitten tältä toiselta mummolta;-)

Liivia: niin, minusta ensimmäisen maailmansodan asiat ja vaikkapa juuri Berliinin muurin kaatumiseen liittyvät kuuluvat aivan yhtä paljon Suomellekin. En ylipäätään tajua että olisi teidän ja meidän tapahtumia kun vaikutukset kuitenkin ylettyvät rajojen ylitse.
Saas muuten nähdä kuinka kauan Suomessa on vielä paperisanomalehtiä.
Jotenkin pahaa pelkään että sellainen on siellä edessä.

Pandice: en kyllä mitenkään voi ajatella että ai no ei sit mitään, kun suomalaisia ei kuollut. Liki 9 miljoonaa kuollutta (plus päälle kaikki muut tuhot) ja vaikutus koko maapallon talouselämään...

Minusta tämä sota ja sen seuraukset on hyvä pitää mielessä jo ihan tulevaisuutta varten. Menneelle ei mitään voi mutta tulevaisuus on toinen juttu.

Niina: mietin millä perusteella muuriasiaa veivataan mutta tätä ei.
Tuskin mistään vastausta saan joten mietin vaan.

Wanharouva kirjoitti...

Kyseinen sotahan ei Suomea oikeastaan koskettanut, mutta 30.11.tulee kuluneeksi 70 vuotta talvisodan alkamisesta. Saas nähdä huomioiko "media".

violet kirjoitti...

Wanharouva; saa nähdä, niin.
Epäilen ettei siitä paljon puhuta.

Mutta tuo "ei paljon Suomea koskettanut" särisee korvassani kyllä kovasti. Suurin osahan maailman asioista ei paljon Suomea kosketa muttei se tarkoita etteivätkö ne olisi tärkeitä asioita.

Suomessa on minusta jännä ajattelutapa aika yleisesti vallalla (sellaisen käsityksen saa): tavallaan ollaan niin "yhteistä Eurooppaa" ja mukana EU;ssa mutta loppujen lopuksi ajattelu pyörii omien juttujen ympärillä.

Minusta kaikkien on hyvin tärkeä tietää mitä on ollut, mikä on johtanut mihinkin, miten vastaavat asiat voitaisiin mahdollisesti jatkossa välttää...eli se yleissivistys johon aiemmin viittasin. Ei siksi, että tiedoilla voisi kukkoilla vaan siksi, että niitä voisi käyttää ymmärtämiseen ja ennaltaehkäisyyn.

Anonyymi kirjoitti...

Toisaalta, jos katsot belgialaisen Le Soir -lehden nettiversiota, ei sielläkään ole kuin yksi uutinen aiheesta ja sekin vain siltä kannalta, että ensimmäistä kertaa Saksan edustaja osallistuu Armistice-juhlallisuuksiin nyt, kun Merkel on Sarkozyn vieraana Pariisissa.

Kyllä minusta toisaalta on ymmärrettävää, että tämä päivä ei ole Suomessa esimerkiksi virallinen vapaapäivä eikä samalla tavalla tärkeä juhlapäivä kuin niissä maissa, joita tuo sota suoraan kosketti. Enkä todellakaan ole yhtä mieltä siitä, etteikö Suomessa puhuttaisi lehdissä koko maailmaa koskettavista ja historiallisesti tärkeistä asioista. Esimerkiksi Hesarin nettisivuillakin kerrotaan kyllä laajasti tärkeistä maailman tapahtumista, paitsi jos ehdoin tahdoin haluaa mennä juuri viihdeosiota lukemaan.

Talvisodasta Suomessa puhuttiin todella laajasti ja mielenkiintoisesti viime vuonnakin talvisodan päättymisen vuosipäivänä, niin lehdissä kuin televisiossakin.

Terveisin Aino taas (olen siis se Belgiassa ikuisesti asunut Aino, "tutustuttiin" kaksikielisyys- ja expatriatemoms-palstoilla, ei olla koskaan oikeasti tavattu, lähettelen joskus sähköpostia ;) )

violet kirjoitti...

Aino: hei Aino, nyt "tunnistin"!
Ihan totta Le Soir:in uutisointi.
Olen itse ehkä hiukan "sokaistunut" aiheesta koska seuraamme niin paljon Ranskan tv:n ja lehdistön juttuja.
Aamulla seurasin livenä tuota Merkelin vierailua juuri.

Olen samaa mieltä: ymmärrän ihan täysin ettei tämä ole yleinen vapaapäivä Suomessa - muttei ole muuten Saksassakaan.

Kiitos kun oikaiset tietojani. Ehkä olen saanut liian masentavan kuvan siitä mitä Suomessa pidetään tärkeänä. Ehkä olen nähnyt liikaa vain niitä Matti ja MErvi -osaston juttuja. Talvisota -keskustelun ja asiasta kirjoittamisen huomasin viime vuonna minäkin.

Mutta tällainen tuli mieleen: olen varma että tämänkin kirjoituksen on moni käynyt lukemassa mutta ei ole mitään kommentoinut siksi ettei tunne tietävänsä aiheesta mitään. Ihmiset pelkäävät usein sanoa asioita kun pelkäävät "munaavansa itsensä".

Minusta tiedonpuute ei ole ollenkaan vaarallista (koska sen voi korjata). Sen sijaan vaarallista on haluttomuus tietää ja taipumus ajatella että nämä on muiden asioita, mihinkään ei voi vaikuttaa ja ei koske mua.

Tässä yksi syy miksi olen tänäkin vuonna vaahdonnut täällä;-)

Anonyymi kirjoitti...

Juu, saksalaiset eivät paljon juhli Armistice-päivää, sillä olihan se heille rankka häviö, ei siinä ole juuri heille juhlimista ;)

Samasta syystä Armistice ei ole Belgiassakaan vapaapäivä missään EU-puljuissa, sillä se ei olisi kovin hienotunteista saksalaisia kohtaan.

Mutta olen samaa mieltä siitä, että nuo Matti ja Mervi -uutiset ovat välillä suorastaan häkelyttäviä älyttömyydessään. Luin yhtenä päivänä Iltasanomia tai Iltalehteä netistä, ja onhan se absurdia että ko. päivänä yksi tärkeimmistä uutisista oli se, että "Britney jotain" oli liikuskellut kahtena päivänä kaupungilla ilman rintaliivejä :D Ehkä se on tärkeä asia tietää, mutta en vielä ole keksinyt miksi.

t. Aino

Elina kirjoitti...

Mielenkiintoinen keskustelu!

Olen omalta osaltani osallistunut ensimmäisen maailmansodan muisteluun lukemalla Peter Englundin kirjan Sodan kauneus ja kauheus. WSOY kuvaa sitä kollektiiviseksi päiväkirjaksi. Kirja oli oikein hyvä, suosittelen. Suomalaisessa käännöksessä oli mukana suomalaisen upseerin tarina, ja ilmeisesti muihinkin käännöksiin on lisätty paikallisväriä.

http://wsoy.fi/yk/news/show/1337?category=1

MaaMaa kirjoitti...

Minä en tiennyt ensimmäisen maailmansodan päättymispäivän olevan tänään. Pahasti on historian sotien vuosiluvut sekaisin päässäni; mutta tiedän että ne on käyty. Arvostan ja kunnioitan veteraaneja, muistan ja suren kaatuneita, kiitän (ja kiroan) sotien vaikutusta maailmassa.
Ulkosuomalaisena katson myös uutisia nykyään "laajemmalla" silmällä; harvemmin Suomen "kantilta" pelkästään (jos enää ollenkaan). Olen Maailman kansalainen, minua luen niin Koreoiden välisestä sodasta, Irlannin Lissabon Votesta (anteeksi en jaksa miettiä miten tuon sanon suomeksi, Washington Sniperin teloituksesta kuin Rovaniemen kidnappauksesta. Kaikki koskettaa jotenkin minua; suoraan tai välillisesti. Ihmisten kautta, matkailun kautta tai ihan sitten vaan muuten ihmetyttää ja mietityttää...

Ihan mielenkiinnosta vilkaisin nyt onko Irlannin lehtien verkkosivuilla mainintaa 1. Maailmansodan Päättymispäivästä. Kaksi klikkausta "Irish Independent" etusivulta (1. world news, 2. "Germany & France Join To Remember" -otsikko > uutinen avautui.) Ranska ja Saksa muistavat kunnolla, Lontoossa on ollut muistojumalanpalvelus ja kansa on seisten pitänyt 2minuutin hiljaisuuden.

Nyt kun olen viisaampi, pidän oman hiljaisen hetkeni.

Anonyymi kirjoitti...

En tiennyt tästä 1. maailmansodan muistopäivästä mutta olenkin ollut aina tosi huono historia-asioissa. Mutta Berliinin muuri on sen verran tuore juttu, että muistan sen koska poikamme on syntynyt samana vuonna kun muuri kaadettiin. Ja ensimmäisen lapsen syntymävuoteen liittyy Olof Palmen murha ja Tshernobylin ydinvoimalapamaus. Muuten en oikein vuosilukuja muista jos ei ne liity johonkin toiseen tapahtumaan kuten em. esimerkit.

Asiat kyllä kiinnostaa mutta vuosiluvut ja ajankohdat ei pysy päässä.

Kirsikka

Merja kirjoitti...

Täällä jenkeissä vietetään veteraanien päivää. Koulut ja tarhat on kaikki kiinni. Mutta mies ei saa vapaapäivää :(

Anonyymi kirjoitti...

...mutta täällähän sitä oppii kaikenlaista! Täälläkin...
Siksi täällä on niin kiva käydä lukemassa :)

Kirsikka

himalainen kirjoitti...

Tuo on kyllä niin totta, että lehtien verkkoversioissa on aina paljon turhia uutisia, usein yrittää löytää sieltä jotain tärkeää uutista, koneeltakin löytyy kaikkien päälehtien verkkoversiot yhteen kohtaan kerättynä, mutta saattaa olla, että ne on täynnä samaa turhuutta. Luulen, että paperiversio lehdestä on edelleen parempi.

Meillä poika muisti heti, että tänään on tuo vuosipäivä... muttei muistanut mistä oli sen kuullut.. ehkä koulusta. Minä en olisi muistanut. En muista päivämääriä. Meillä on tänään anopin syntymäpäivä, en sitäkään yleensä muista, muistan suurinpiirtein että näihin aikoihin.

Mutta tärkeitä asioita ovat. Lähellä olevat historian tapahtumat ja kauempana olevat sekä isot että pienet historian tapahtumat ja tämänhetkiset tapahtumat myös. Onneksi niitä voi muistaa myös arjessa muutenkin, vaikkei aina vuosipäivänä muistakaan. Ja varsinkin lasten kanssa huomaa, että historian tapahtumista on tullut puhuttua paljon. Lapset kysyvät tärkeitä asioita.

Tietysti olisi kyllä kiva löytää keinolumiuutisen sijasta mieluummin ainkin edes yhden kerran mainittuna tämäkin. Meidän paikallislehdessäkin oli juttua Pekingin lumesta muttei tästä. Vähän surullista.

Merja kirjoitti...

Siis tarkoitin sanoa että veteraanien päivä on täällä tänään.

Mää olen samaa mieltä kuin Liivia, että nettilehdet on enemmän viihdepuoleen kallistuneet. Kyllä Suomessa oikeista sanomalehdistä sen sijaan saa irti asiaa.

Mutta esimerkiksi joku Hesarin Nyt-liite: olin aivan kauhistunut kesällä kun luin sitä, niin paljon artikkeleista täynnä roskaa. Kuin joidenkin teinaritoimittajien käsistä.

Liivia kirjoitti...

Tuohon Merjan kommenttiin: olin joskus Hesarin toimituksessa oppilaideni kanssa vierailulla, sanoivat nimenomaan, että nyt-liite on nuorisolle kohdennettu, sillä kalastellaan heistä lehdenlukijoita.

En usko että sanomalehdet on Suomesta mihinkään häviämässä, tuntuvat olevan ihan vakaalla pohjalla.
Iltalehtiä en lue kuin lentokoneessa. Ihan oma rotunsa. Silkkaa viihde-sensaatiota.

Rebecca / Sanctuary kirjoitti...

Englannissa tärkeä päivä, ihmiset kulkevat punaiset unikkomerkit rinnuksella. Edesmennyt ukkini ja mummini myivät noita poppy-merkkejä veteraanien hyväksi joka vuosi, nyt on nana tainnut tavasta luopua papan poismenon jälkeen.

Punamulta kirjoitti...

Tv-uutisissa mainittiin, että ympäri maailmaa on juhlittu ensimmäisen maailmansodan päättymispäivää...mutta kuten arvata saattaa, täällä ei siihen sen enempää huomiota kiinnitetä...

Kyllä...viihde ja varsinkin skandaalit, kohujutut ja nykyään myös tämä sikainfluenssa vie kaiken tilan uutisissa... siis sillä tavalla saavat ilmeisesti parhaiten lehtiään myydyksi ja tv:tä katsotuksi...

Liivia kirjoitti...

Tänään oli Aamulehdessä koko sivullinen kyseistä asiaa.

violet kirjoitti...

Aino; ai vallan kaupungilla ilman liivejä...;-)

Elina; joo, hyvä että keskustelua tuli. Kiitos kirjavinkistä.

Maamaa; samaan tapaan kuin sinä olen Suomesta lähtöni jälkeen alkanut seurata maailman tapahtumia eri tavalla. HAluan myös pystyä puhumaan erilaisten ja eri kulttuureista tulleiden ihmisten kanssa. Haluan tietää mistä puhutaan ja pystyä osallistumaan. En mä koulussa paljon mitään oppinut tai en ainakaan muista siitä juuri mitään. Onneksi kaikesta saa nykyään selvää jos haluaa!

Kirsikka; vuosilukujen kanssa onkin aika vaikeaa. Eikä suomalainen koulu opeta edes historiaa niin paljon kuin monessa muussa maassa tehdään. Nämä ovat painotuskysymyksiä ja maassa maan tavalla.


Merja; Hesarin Nyt-liitettä en ole kai koskaan edes nähnyt, mutta Aamulehdessä on niitä omia lärpäkkeitä joilla on kai sama kohtalo.

himalainen; niin, otan selvää asioista siksikin että lapset kysyvät paljon. No, pienempi vielä vähemmän mutta pian 11 vuotias todella paljon ja monimutkaisia.
Olen oppinut hänen kanssaan selvää ottamalla paljon.

Liivia; ajattelin paperilehtien katoamista Suomesta sillä perusteella että aiheesta on viimeisen parin vuoden aikana ainakin jonkun verran keskusteltu jo ja suomalaisilla on monissa muissakin asioissa kova kiire "modernisoitua" (vrt. digiboxit....) ja jättää vanha uuden kustannuksella.
En tarkoita että lehdet välttämättä siihen loppuisivat etteivät ne kannata (vaikka mahdolliseksi sekin tulee kun esim. mainostaminen siirtyy vähitellen muualle) vaan lähinnä tuohon em. juttuun liittyen.

Sitten on tämä ekologinen näkökulma (jota suomalaiset ajavat monessa muussakin asiassa ja hyvähän se onkin) ja paperiversion hinta, jäte jne.

Uskon että jos ja kun paperisanomalehdet vähitellen katoavat niin Suomi on ensimmäisten joukossa tässä asiassa.

Sanctuary; Sarkozyn ja Merkelin eilista tapaamista ja seppeleen laskua tuntemattoman sotilaan haudalle katsoessani näin aika paljonkin noita kukkia rinnuksissa. Carla Brunillakin - mutta sininen;-)

Punamulta; koko Suomi tuntuukin olevan sikataudissa, ainakin jos lehtiä katselee.

Liivia; sepä ilo kuulla.

Liivia kirjoitti...

Liikaa uudistamisvimmaa täällä todella on! Ja pienet sanomalehdet ovatkin varmasti vaaravyöhykkeellä.

Inkivääri kirjoitti...

Onpa hieno syy vapaapäivään, asia joka meilläkin olisi kyllä syytä muistaa isommalla, mutta eipäs vaan muisteta. Kiitos muistutuksesta, tuli samalla tehtyä pieni muistuttava historiakatsaus.