maanantai 7. heinäkuuta 2008

BoleroRavel:in Bolero on yksi klassisen musiikin suosikeistani.
Pidän siitä miten kappale kasvaa kasvamistaan. Alkaa pienesti ja uudet soittimet liittyvät mukaan ja äänenvoimakkuuskin kasvaa. Vaikka kappale toistaakin koko ajan samaa sävelkulkua, se ei ole hetkeäkään tylsä.

Olen nähnyt Maja Pliseskajan tanssivan Boleron kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran tanssikoulussa kun se meille näytettiin. Toisen kerran tv:stä muutama vuosi sitten. (Livenä en valitettavasti koskaan.) Molemmilla kerroilla olen tuijottanut hiljaisena suu auki. Aivan uskomaton fyysinen suoritus ja aivan uskomattoman komea nainen tämä venäläistanssija.

Nyt löysin tuon esityksen ilokseni netistäkin.
Osa yksi ja osa kaksi.

En osaa kuvailla tuota kappaletta ja tuota tanssiesitystä millään muilla sanoilla kuin ylväs ja hypnoottinen. Tuon rinnalla joku Joutsenlampi on kuin haaleaa maitoa.

Jos tarvitset potkua persiisiin niin Bolero soimaan ja tiukka katse peiliin! Majasta mallia!

16 kommenttia:

M'man kirjoitti...

Itse pidan kovasti Maurice Bejartin koreografiasta ja sovituksesta tasta kauniista musiikista. Ihanaa ja musiikki tosiaan antaa potkua. :o)
Kaynkin samantien katsomassa suosittelemasi Majan version netista.

M'man kirjoitti...

Huomaankin, etta kysessa on sama ;o) Mina harrastelijana muistin vain tuon koregrafin nimen, enka tanssijaa itse. Joskus televisiosta muistan naheeni MAuricen Bejartin elamankerran ja siina oli jotain josta pidin. Mieas jai mieleen.

Tosiaan siis samaa tietamattani tarkoitin. 'Je me coucherai moins bête ce soir' ;o)

Papi kirjoitti...

Bolero on kyllä ihan legendaarinen kappale ja Maja yhtä legendaarinen tanssija. Olin 80-luvulla Porissa Liisa Nojosen tanssikoulussa ja siellä oli myös yksi Saarisen Tero. Hän oli ihan älyttömän huippulahjakas ja me joskus jäätiin tuijottelemaan hänen harjoituksiaan.

katja73 kirjoitti...

Minä olen myös pitänyt Boleroa henkeäsalpaavana teoksena siitä saakka kun yläasteella musiikinopettaja soitti lp-levyä joskus 80-luvun lopulla. Muistan kuinka hän väänsi volumet kaakkoon, käski laittaa silmät kiinni ja antaa musiikin viedä mukanaan. Olin suorastaan järkyttynyt mutta myös ihmeissäni, mr. Ravel on ollut oman aikansa nero. Nyt koin saman tunteen kun katselin nuo videot. Kuuntelin musiikkia, katselin tanssia, kylmät väreet meni pitkin selkärankaa ja lopussa melkein purskahdin itkemään. Käsittämätöntä , mitä taide voi saada aikaan :)

violet kirjoitti...

M’man: olen tainnut nähdä saman ohjelman Bejartista.Oli mielenkiintoinen mies.

Papi: Bolero on legendaarinen mutta kannattaa tutustua Ravelin muuhunkin tuotantoon. Hänen sävellyksissään on monenlaista. Aivan eri tyyppistäkin kuin Bolero.

violet kirjoitti...

Katja\73: tätä nimenomaan kuunnellaan kyllä nupit kaakossa. Onneksi alakerran mies kuuntelee omia suosikkejaan joskus samaan tapaan niin ei tarvitse hävetä.
Loppu vaikuttaa minuun aivan samoin - kerta kerran jälkeen.

M'man kirjoitti...

Mina taas... ;o)

Kavin asken Katapultin sivuilla - loysin sinne tieni, silla etsin kotijuuston reseptia. Mietit siella mista loytaa piimaa. Olen taalla Ranskanmaalla joskus kokeillut tallaista

http://www.yoplait.fr/page.php/fr/18_289.htm

Piimaa hiukan suolaisempaa ainakin se naturelli versio. Mutta silla olen ajatellut kokeilla juustoa laittaa. Jos muistan, kerron onnistuiko ;o) Kaipa sita sieltakin tavallisesta ruokakaupasta (tuore maidon vieresta) loytaa.

Etta tuollaista vinkkia nain ulkkarilta ulkkarille. Ja eikun juustoa laittamaan!

violet kirjoitti...

M’man; ai juu tuo. Olen nähnyt. En ole ajatellut sen pidemmälle mitä se on. Ulkkarit yhdistykää, se kannattaa!

ipi kirjoitti...

Sulle on jotain blogissani :)
Ja siihen taloaiheeseen tulen vielä palaamaan usein - kun saan ajatuksiani kasaan.

johi kirjoitti...

Musiikki on tuttu, tanssija tuttu, mutta tuo yhdistelmä ei. Vaikuttavaa!! Olen aina ihaillut balettitanssijoita ja heidän fysiikkaansa ja Plisetskaja on aivan omaa luokkaansa.

Liivia kirjoitti...

Bolero oli ensimmäinen klassisen musiikin levy, jonka hankin. Olin 20-vuotias.
Viimeksi olen kuunnellut sen 12 vuotta sitten. Olisi siis taas aika, ehkä.
Minulle Bolero herättää muistoja, joita en ehkä haluaisi ajatella.
Mutta hieno se on silti.

violet kirjoitti...

Ipi:kiitos, palaan asiaan huomenna!
Johi: eikö olekin tosi vaikuttava?
Plisetskajalla on sanottu olevan aivan erityisen hyvä rytmitaju ja musiikin taju. Sen huomaa. Hän on myös hyvin vahvasti "läsnä" koko ajan ja ikään kuin tanssii naamallaankin. Suurta dramaa. Hänen tanssimanaan kuoleva joutsekin on omaa luokkaansa, samoin Carmen.

Liivia: kyllä tuo minullekin niitä ensimmäisiä Erik Satien ohella on. Hän on toinen ikisuosikkini, josta pitääkin kirjoittaa piakoin.

tiuku kirjoitti...

Huokaus,tämä tulikin tarpeeseen.Pidän minäkin kovasti molemmista, musiikista ja Majasta. Pienenä tyttönä haaveilin balleriinaksi tulemisesta, luonnollisesti suuret tanssijattaret ovat tuttuja, lapsuuden idolejani. Näin YLE teemalta aikoinaan ohjelma nyky venäjän uusista lupaavista balleriinoista, hurja! Oli mielenkiintoinen dokumentti, kuinka rankkaa ja rajua voi olla elämä tanssien. Moni niistäkin tytöistä oli hyvin nuori,ja lahjakas. Muutamasta tuli suuri tähti,kun muutaman tie jäi lyhyeksi loukkaantumisten myötä.

Allu kirjoitti...

Yhdistän Boleron usein Torvill/Deanin jäätanssiesitykseen olympialaisissa. Se oli ensimmäinen kerta kun pidin jäätanssista, sitä ennen se oli ollut aika tylsä laji.
http://www.youtube.com/watch?v=t2zbbN4OL98

celia kirjoitti...

Etsinpä Boleron netistä, ja kyllä! Musiikki on voimaannuttavaa. Versioissa on kuitenkin huimia eroja.

Olen joskus kauan sitten nähnyt Boleron tanssiesityksenä ja vieläkin muistan sen kauneuden.

Olina kirjoitti...

Sanattomaksi jättävä, entuudestaan minulle täysin tuntematon koreografia. Hullua, miten tanssi kasvoi musiikin mukana loppuun asti, jota todella seurasi hengästyneenä ja... Kiitos.