sunnuntai 13. joulukuuta 2009

IRM


Muutama sana Charlotte Gainsbourgin uudesta IRM -levystä. Ensikuulemalla vain pari kappaletta miellyttää heti. Jää heti päähänkin. Sitten vähitellen enemmän, joka kerralla jokin uusi havainto. Aukeaa, tulee tutuksi. Lopulta tuntuu: juuri näin, näin se olikin hyvä tehdä.
Ei "helppo" levy, ei ehkä ollenkaan levy niille jotka eivät jo valmiiksi pidä Charlottesta. Kannattaa käyttää aikaa, kuunnella sanoituksia tutkien, kuunnella kokonaisuutena. 
Suosittelen siis vanhoille faneille ja niille, jotka ovat avomielisiä uusien tuttavuuksien suhteen. Yhteistyö amerikkalaisen Beckin kanssa synnyttänyt kovin erilaisen levyn kuin edellinen 5:55 oli. Tällä levyllä huomaa välillä ettei melkein tunnista laulajaa (eikä se ole hyvä tai paha juttu) ja ihan kuin hän olisi saanut jonkun ekstrapalan itsevarmuuttakin lauluunsa. Niin hän itsekin arveli yhdessä haastattelussa. On kuulemma kova jännittäjä ja epävarma itsestään. Siitä huolimatta voi tehdä levyjä - ainakin jos äiti on Jane Birkin ja isä oli Serge Gainsbourg!
Tässä linkki kotisivuille. Siellä on ainakin yksi video ja siellä voi tutustua kappaleisiinkin jonkun verran. Nyt seuraan tulevia konsertteja sillä laulajatar on luvannut lähteä kiertueelle vaikka se kuulemma pelottaa kovasti. Äitinsä olen jo nähnyt, nyt olis tyttären vuoro.
Huomio: nimikappaleessa IRM on totta tosiaan täsmälleen samat soundit kuin joita kuulee aivojen magneetikuvauksessa maatessaan....Charlotte oli moisissa joutunut useaan kertaan ramppaamaan erään tapaturman jälkeen.

12 kommenttia:

anna kirjoitti...

Kiitos vinkistä, kiva tutustua uuteen musiikkiin jonkun suositelemana.

Ppi kirjoitti...

Kuuntelin tätä jo eilen vinkkaamanasi ja on hänellä hyvä ääni ja se onkin laitettu ylös joka biisissä.

En tykkää vertailla ketään toisiinsa, mutta väkisinkin tulee mieleeni jotakin Björkin kaltaista sävelkulkua, hienoa sellaista. Pidin erityisesti tuosta Greenwich mean timesta. Oi että kun pidän uusista musiikkielämyksistä!

Ansku kirjoitti...

Nyt tulee taas ihan uutta musiikkia meikäläiselle, täytyypä käydä tarkistamassa. Ja kiva värien kontrasti kuvissa!

Mitäs nyt on puikoilla..?

violet kirjoitti...

Anna; saa nähdä tykkäätkö!

Ppi; musta hänellä on tosi hentoinen ääni mutta sellainenkin voi olla "hyvä ääni", ehdottomasti. Ei minusta mikään varsinainen laulajatartähtönen, mutta omansalainen, aivan. On ollut taas viime päivinä paljon tv:ssä haastatteluissa ja mä pidän hänen aidosta ujoudestaan tai sellaista arkuudesta vai miksi sitä sanoisi. Hän on konstailematon, jotenkin rehdinoloinen, ihan kuin olisi "vanha tuttu", jotenkin.

Ansku; Puikoilla on sukkia....lisää sukkia.

Inka kirjoitti...

Kiitos, piti kysymänikin sinulta tarkemmin vaikutelmiasi tästä levystä. Olen pari uutta suosikkia saanut kun olen suosittelujasi kuunnellut, niin ehdottomasti tämä pitää myös kuunnella!

Liivia kirjoitti...

Hmm. En oikein tiedä mitä sanoa. ainakin analyysisi oli hyvä. Mutta en kauheasti lämmennyt tuolle 5:55 levylle, joten en nyt heti säntää kauppaan. Mutta kiinnostaa silti.
Ja keikalle lähtisin minäkin heti.

--KATA-- kirjoitti...

Ihanan raikas levy-arvostelu. (Minähän luen niitä työkseni, joten tämä on kohteliaisuus!)

Vilijonkka kirjoitti...

Musiikista en tiedä, mutta toinen kuva on mieleeni, herkulliset kontrastit ja tyylikäs.

violet kirjoitti...

Inka; ai kun hauska kuulla! Olen tietysti utelias kuulemaan mitä olet "ansiostani" löytänyt.

Liivia; muistan että kirjoitit joskus että ostat harvoin levyjä ja jos niin on niin ehkä tämä ei kuulu sitten niihin joita sinun kannattaisi hankkia. Ei ole ehkä sulle se vuoden paras levy kuitenkaan.

Toki voisi olla niin että ellei pitänyt 5:55 levystä niin tästä tykkäisi - tai sitten ei tästäkään. Suoraan sanottuna mulla on aavistus ettet tästä tykkää. En osaa kyllä sanoa mihin se perustuu;-)

Kata; oho! Kiitos. Oikeastaan vasta nyt kirjoittamisen jälkeen on tullut mieleen kaikenlaista mitä tuosta olisin halunnut sanoa. Niin se aina on.

Vilijonkka; kiitos vaan. Mandariini piristää harmaudessa.

Niina ♥ kirjoitti...

Ihanaa musiikkia! Kiitos.

Mimmi kirjoitti...

Seuraan asioita nykyään niin huonosti, etten tiennytkään että Charlottelta on tullut uusi levy. 5:55 oli mahtava, mutta mielelläni kuuntelisin muutakin. Täytyypä yrittää etsiä käsiin tuo, kiitos vinkistä!

Maria kirjoitti...

Olen pitkään seurannut, mutta nyt vasta kommentoin ensimmäistä kertaa..En tiennytkään että ihanaiselta Charlottelta oli tullut uusi levy! Kiitos kun kerroit.

Koska ilahdutit päivääni, haluan tehdä saman sinulle:
Kun sinulla on aikaa, käy tutustumassa Anna Ternheimin tuotantoon. levy "separation road"(2006) on oma suosikkini. Jotenkin luulen että pidät siitä.

http://www.youtube.com/watch?v=zG7HPVmSlD8