torstai 12. kesäkuuta 2008

Kondensoitumista

Tyhmyyden ohella olen huomannut ikävien asioiden tiivistyvän. Kun tulee yksi niin voipi olla suhteellisen rauhallisin mielin sen suhteen, että kohta kolkuttaa jo toinenkin epäonni ovella. Tuosta ensimmäisestä ilmiöstä (tyhmyys) minulla ei tietysti ole minkäänlaista kokemusta, mutta
mönkään menevien asioiden kasaantumisesta on sitäkin enemmän tietoa. Tämän aamun jälkeen taas hiukan enemmän.

Nyt istun kädessäni kuppi kuumaa kaakaota (vaikka maito tuntuu nykyään aiheuttavan kohtuutonta ilman kertymistä suolistooni ja vaikka kohtuuton suklaajauhon käyttö puolestaan tuntuu aiheuttavan jonkun muun kertymistä suoliston siihen osaan, joka näkyy ulospäin...) ja odotan että asiat saavat alkuperäiset, oikeat mittasuhteensa. Koska eihän voi olla niin, että maailma tähän kaatuisi, kuitenkaan.

Tänä aamuna tapahtui siis sellainen aineenolomuodon muutosprosessi, jossa kaasumainen aine muuttui nesteeksi. Muistanette jo koulusta, että kaasumainen aine voi olla joko kaasua tai höyryä, ja että kaasu muuttuu nesteeksi vain jos lämpötila laskee tarpeeksi. Luonnossa tätä hilpeää ilmiötä edustaa tyyppiesimerkkinä sade.

Satoi aamusta asti kaatamalla. Mies oli työmatkalla Antwerpenissä. Minun asiani viedä pojat bussilla kouluun. Korostan, ettei se ole homma eikä mikään PAITSI, jos on kaksi koululaukkua, yksi eväslaukku, kaksi urheilukassia, kaksi lasta ja minä - ja jos kaikki tämä pitää ahtaa pikkulasten sammakkosateensuojan alle, jonka halkaisija äärimmilleen aukaistuna on noin 80 cm. Kyllä meillä on aikuistenkin varjoja, oikein monta vieläpä. Auton peräluukussa (joka on siis siellä Antwerpenissä, niin luukku kuin autokin) on 4 erilaista. Siitä on veikeä miehen sitten valita sopiva, kun astuu autosta parkkipaikalla ulos ja suuntaa hotelliin siinä vieressä. Että ottaisiko sen, joka mainostaa entistä työpaikkaa, vai tuon, jossa on hieno puinen kahva, vai kallistuisiko kenties sen suuntaan joka sopii puvun väriin. Ja vielä jäi yksi ylikin. (Meille olisi riittänyt sekin.)

Mutta koska olen suomalainen ja koska olen nainen (=suomalainen nainen) niin totta helekatissa selviydyn. Sisuperkeleen käyttöönotto edistää hanketta kuin hanketta. Kouluun päästiin ja minä takaisin pysäkille se naurettava sammakosuoja kädessä. Pään päälle sitä oli enää turha yrittää, kun teinit ryökäleet olivat bussissa astuneet varren mutkalle. (Sateenvarjosaldo ennen iltaa: zero).

Busseja kulkee 10 minuutin välein - aikataulun mukaan. Joskus se on ihan tottakin, mutta ei tänä aamuna (kts. se asioiden kondensoituminen). Ei se haittaa täysin märissä vaatteissa ensimmäisen vartin aikana, sillä "villa on luonnonmateriaali, joka märkänäkin lämmittää". Helppo siinä on seistä coolina ja katsella kaakkoon (jos se on pohjoisen ja lännen välissä, kuten se ei varmaankaan ole) kuin ei edes odottaisi bussia. Kädessä se rikkinäinen sammakkovarjo.

Puolen tunnin odottelun jälkeen olin kehitellyt ajatusmallin siitä, mitä tapahtui niille kaikille neljälle (4) bussille, jotka menivät vastakkaiseen suuntaan. Ensimmäinen niistä oli luultavasti ajanut maamiinaan, jotka ovat täällä Brysselin alueellakin suhteellisen yleisiä. Seuraavan moottori sammui ja se jäi tielle. Seuraavan kuski sammui, kts. edellinen kohta. Viimeinen neljästä varmaan pääsi siihen muutaman pysäkin päähän päätepysäkille, kuski meni taukotupaan kakalle...eikä päässytkään pöntöstä irti.

SIKSI BUSSIA EI TULE. EI SE NYT NIIN TAVATONTA OLE. IHMISIÄ NE KUSKITKIN VAIN OVAT.

Vaan sitten tulee, kun olen odottanut 45 min. Fy fan, (mikä onpaitsi ruotsia, myös englantia ja tarkoittaa Fanatic Youth -fani, joka puolestaan on vastakeksimäni poppibändi, tuo FY) että hatutti! Huomasin muutenkin ajattelevani päähineitä, sydvestiä etenkin, mikä taas vei ajatukseni väli-ilmansuuntiin (kts. kaakko) joka taas johdatti siihen epäkohtaan, että suomen kielessä on tämäkin asia päin persettä järjestetty antamalla väli-ilmansuunnille nimet, joiden muistamisessa ei mikään logiikka auta. Mutta se bussi siis tuli, mikä lienee ollut tärkein asia kuitenkin.

Jotta asioiden kondensoituminen olisi huipussaan oli meillä kotona yläkerran kylpyhuoneen lattia täynnä vettä. Minulta oli jäänyt eilisiltana kattoluukku auki, koska silloin ei vielä satanut. Yöllä sen sijaan jees, ja tämän aamuisesta asiaintilasta olen tässä jo kertonutkin.

Minulle ei luojan kiitos ole autenttista kuvamateriaalia tästä hupaisasta torstaiaamusta, mutta äsken ottamani vahvasti symbolinen kuva valaiskoon tilannetta:


25 kommenttia:

Liivia kirjoitti...

Oma vikasi että kerroit tämän kauhustoorin niin hauskasti, että vaan naurattaa...

Mutta tosiasisssa on kamalan kamalan ikävää etenkin tuo kulpyhuoneen vedenpaisumus. Ottelen osaa tosissani.

Omat kriisit itseni kanssa täälläkin meneillään, ettei nyt ihan riemua revitä täälläkään...

paperisydän kirjoitti...

No olipahan pläjäys... Mutta siitä oli hauska lukea, sulla on tosiaankin sana hallussa :) Toivottavasti tunnelmat on jo vähän paremmat.

Helmi Junika kirjoitti...

Noniin, Tuosta asioiden tiivistymisestä minulla on kokemusta, mutta antaapa sen jo olla. Toisaalta, en kyllä toivoisi, että asiat yhtäkkiä alkaisivat ketjussa haihtumaankaan...

Maito tosiaan kerää limaa elimistöön. Lima on hyvä kasvualusta pöpöille. Mutta että suolistostako onkin kyse, kun kroppa alkaa olemaan muodoton? Jestas, en tiennyt, että suolisto ylettyy peffaan ja reisiin asti. Toisaalta, onko se ihme, että se pitenee tällä ruokamäärällä, jota minäkin sisääni ahdan...

Ja tuolle lopulle tarinaasi: voi kurjuus!

violet kirjoitti...

Liivia: Oli pakko kirjoittaa juuri siksi, että asia saisi oikein mittakaavan. Mitään ihan kamalaahan ei siis ole tapahtunut mutta kun mulla on tapana ottaa kaikki niin...syrämmellä...
Kattoluukku on onneksi vinokatossa eli suoraan sisään ei ole tullut..tarpeeksi silti.
Voi sun kriisejäsi, mitä menossa?

Paperisydän: Kaikki paranee kun syö lapsen suklaat (mistä tilalle uusi ennen koulustatuloa??).

Helmi: niin, eihän tämä höyryn tiivistyminen nesteeksi saisi näin vakavaa olla, mutta kututtaa se silti aivan valtavasti!

Mää en oikein tiedä tuosta maidosta...olen lopen kyllästynyt kaikkiin "laktoosi sitä ja tätä'-juttuihin, enkä olisi ollenkaan iloinen jos en itse kestäisi maitoa. Mutta ihme oireita tässä viime kuukausina kuitenkin...eivät niin kovin "blogiseksikkäitä" että viitsisin ihan kauhean yksityiskohtaisesti selittää mutta kummiskin.
Ja joo, SUOLISTOAHAN se on, polviin asti!

Jonna Mbaye kirjoitti...

Hei, väli-ilmansuuntien muistikaava: KOurallinen KAuroja LOiskahti LUmeen. Eli myötäpäivään koillinen ( pohjoisen ja idän välissä), kaakko ( idän ja etelän välissä), lounas (etelän ja lännen välissä), luode ( lännen ja pohjoisen välissä)!

johi kirjoitti...

Oijjoi, kuulostaa kyllä kondensoitumisten kondensoitumiselle! Onko sielläpäin bussiliikenne enemmänkin satunnaista vai oliko joku erikoistilanne tuo,että linja-autoa sai odotella epämääräisen ajan?

Vatsavaivohin otan osaa. Olen kärsinyt samankuuloisista vaivoista vuosikausia...Sterssimaha oireili. Nykyään helpottanut. En tiedä mihin vaivat katosivat, mutta nuorimman syntymän jälkeen ei juuri mitään ole ollut. Laktoosia en toisn ylenmäärin siedä edelleenkään.

KatiaG kirjoitti...

Täälläpäin kondensoituu kanssa. Ikävät tapahtumat siis, ei sade (juuri nyt). Eilen jaksoin vaan ajattelemalla että okei, ei tässä Ruandassa olla ja kädetkin on tallella. Ei edes ole Talvisota. Et kyl se tästä. Mutta onneksi kohta on loma.

Ja nuo bussit. Täällä Lauttasaaressa Hgin keskustan lähisaaristossa kun tuo "neljä-bussia-ajoi-päättärille-yhtään-ei-tule-takaisinpäin" on ihan normitapaus ruuhka-aikaan elikkä arkisin noin viideltä. Liki joka päivä. Teoriani on että ne ajavat mereen. Ehkä myös maamiinaan, joskin luulisi että räjähdys kuuluisi.

Papi kirjoitti...

Näitä päiviä vuoteen mahtuu muutama. Sammakkovarjon alta puuttuu selkeästi vielä sukset, luistimet ja jääkiekkokypärät, sitten joku lähtee laukusta kierimiään pitkin bussin lattiaa..

Mutta tänään kolahti postiluukusta....tadaa, ötököitä! Lalalalalaaa. Kiitos, tykkään oikein tosi paljon!

maare kirjoitti...

voi jee, anteeksi kun nauran :D

Yritin soittaa, mikä ettei onnistu? Yritän tänään vielä uusiks ip?

violet kirjoitti...

Jonna: kiitos tuosta! Muistan miten Santala (muistatko häntä?) yritti opettaa meille koulussa että katsokaas kun tällain ristiin vedetään niin tulee muistisääntönä
että KOLO tai LOKA, sitten KALU...öö tota...Se oli meistä kahdeksasluokkalaisista aika hemmetin hauskaa.

Johi: en mää aikatauluja sen kummemmin yleensä edes katso, koska tavallisempaa on ettei mitään tule silloin kun pitäisi ja päinvastoin. Teoriassa tuokin bussi siis kulkee 10 min. välein, mutta välilä ei tule yhtään puoleen tuntiin tai kolmeen varttiin, sitten ehkä kolme kerralla tai ihan miten vaa.

Katiag; mun selvitymiskeinoni (silloin kun siis ei ole mistään vakavasta kyse) on ajatella miten ihmeen typerää tämä kaikki onkaan. Suorastaan naurettavaa. Yleensä auttaa.
Bussien katoamisen syyksi ehdotan myös paikoiltaan suistunutta Bermudan kolmiota.

Papi; toivon jatkossakin asuvani paikoissa joissa ei tarvita suksia, luistimia tai kypäröitä!!!
Hyvä että ötökät tuli.

Maare: naura sää vaan, sää oot kans tuommonen vahingoniloinen luonne;-)

Anonyymi kirjoitti...

Jaaha ja hyvä tyyli jatkuu. Sinun "onnettomuuksistasi" on ilo lukea ;)

Siis jos multa olisi kysytty, että mitä on kondensoituminen, olisin miettinyt että onpa jotenkin hämärästi tutunkuuloinen sana. Mutta ei aavistustakaan mihin se liittyy. Siis en muista noista jutuista mitään. Ei vissiin kiinnostanut siihen aikaan, kun niistä oli puhe. Pitäisi kai hävetä...

violet kirjoitti...

Killisilmä: kuule en tietäisi minäkään kondensoitumisesta mitään ellen olisi joutunut tässä yksi päivä 9-vuotiastani tenttimään kokeeseen...Piti oikein itte ottaa selvää mitä lapselta kyselee...
Ne opettelee NYT JO noita asioita.

Sooloilija kirjoitti...

Oi tarinaasi, tiedän niin miltä sinusta on tuntunut. Joskus vaan on niin kurjaa kaikki, ihan kaikki asiat vastustavat..
Minuakin on tänään vastustanut, voi olla, että kirjoitan siitä tänään vielä blogiinkin kunhan saan verenpaineeni hieman laskemaan..

Vatsavaivoista sen verran, että hauskasti vatsaongelmista muistutti eilinen Serranosin perheen jakso, jossa perheenpää (Diego) juoksi koko ajan ripulilla.. Hänellä todettiin stressivatsa. Hän kun on eroamassa vaimostaan (Luciasta) ja kaikki asiat tuntuvat kaatuvan päälle. Niin totta sekin. Mutta kun on kyse Serranosin perheestä niin asia kuvattiin ihan hauskalla tavalla..

Kaikkea hyvää loppupäivällesi, jospa illasta tulee hyvä. Auttaisiko lasi (tai kaksi) viiniä..?

isoinpapu kirjoitti...

Otan vilpittömästi osaa nauraen itseni kumoon (kaakkoon).

Mulla on jäänyt vinokaton ikkuna myös auki kaatosateen ajaksi. Siinä alla on yhden lapsen sänky. Ei mua silloin naurattanut yhtään.

Mä luulen että meidänkin elämä sujuisi paljon vähemmällä hermostumisella, jos sä tulisit selostamaan meille päivän tapahtumat tuohon tyyliin. Oikeasti.

Mua naurattaa vieläkin.

EMMIE kirjoitti...

Anteeksi että nauroin minäkin. Vaikka tuskin sinua on kovin naurattanut sateessa bussipysäkillä tai sitä tulvaa siivotessasi. Toivottavasti päiväsi on jatkunut paremmissa merkeissä :)

Liivia kirjoitti...

No tää; mää en oo mikään-kriisi (vaihteeks)
Akka 40v eikä ammattia, se välillä aina lehahtaa päälle kunnolla.

Hyvä jos ei ihan kamalaa tulvaa siellä.

violet kirjoitti...

Sooloilija: odotan sinun verenpainetarinaasi...

Isoinpapu: tulitko kaakosta jo?
Ken kaakkoon kurkottaa se koilliseen kapsahtaa.

Emmie: jatkuihan se, merkeissä.
Hain juuri pojat koulusta. Kaikki oli kuten aamulla, paitsi satoi hiukan enemmän ja bussi oli täydempi (vaikka tuli nopeammin).

Liivia: ai se. Mulle se on jo niin jokapäiväinen että olen kai ihan sinut sen kanssa. Lauletaan sitä Hectorin "ei mittää!" -laulua...
" maanantai ei mittää, tiistai ei mittää.."
No ei siis. OIkeastihan me ollaan vaikka mitä. Koskas ne sinun synttärisi ovat?

Joola kirjoitti...

Niin olettekin. Minun esikuvia. Kyllähän sillä tittelillä jo pitäisi kriisit hellittä.
Pahus, minullahan on ammatti.

Minunkin päivien tapahtumista saisi tulla tuolla sävyllä kertomaan. Tänään mm vietettiin Helsinki-päivää. Missä tapahtumissa tuli käytyä? No ei v missään. Tai siis eteisessä kyllä, kun siivoamassani komerossa olikin yksi maalipurkki päättänyt kaatua ja levitä ja valua. Että on sitten punaisia asioita varastoituna.
Helsinki Red.

Nuo muistisäännöt on ihan parhaita. Kaloillahan on tapana loiskahdella lumeen... Ja olivatko ne väli-ilmansuunnat siis Koura, Kala, Loiskaus ja Lumi...

violet kirjoitti...

Joola: Joskus jos meinaa ajatteluttaa etten ole mitään niin ajattelen että olenhan mää jo 40! Monet on esimerkiksi vasta 30!
Mielenkiintoinen eteistapahtuma teillä siellä. Paint it Bla...eikun red. Valoja ja ääniä oli varmaan kanssa tarjolla.
Kyllä noita eteiseen päätyneitä lähtöjä on mielessä mullakin. Plus sitten vääränä päivänä paikallemenoja.

Silloin tekisi mieli panna rintamerkki jossa lukee
"Minä tulla kohta ihan hullu!".
Suunnittelin sellaista tänään siellä sateessa. Sille olisi paljon käyttöä. Kuka tekis?

pikkujutut kirjoitti...

Tee sinä se niin ostan ensimmäisen. Voisin itseasiassa tilata niitä eri kielillä.

Meillä pikkumies jätti kylpyveden valumaan (vanhempienhan ei kuulu tarkistaa mitä 5 vuotias touhuaa yksin kylpyhuoneessa..) vesi valui aina makuu - ja olohuonesiimme saakka. Mutta nyt tiedämme että lattimme on kallellaan kaakkoon päin. :)

Matroskin kirjoitti...

Inhoan sateenvarjoja. Sadetakki on paras. Sateenvarjojen kanssa käy aina noin.

Mutta meille olisi käynyt niin, että kun se bussi 45 minuutin kuluttua tulee, sisällä on jo kahden rattaat, eikä sisään mahdu. Aina voisi olla pahemmin!

violet kirjoitti...

Pikkujtut: voin tehdäkin. Katsotaan.
Suomenkielinen pitäis sitten ehdottomasti olla tuollanen hoonosoomi. Sanotaan sellasella kansakoulunopettajan nuotilla ja vanhan ruotsinsuomalaisen rouvan äänellä...osasinko selittää?
Eilisen perustella tarvitsen myös merkin jossa lukee
ASIAT KONDENSOITUVAT.

Matroskin: minäkin inhoan sateenvarjoja. VArsinkin auton peräluukussa. Ei vaan. Hollannissa opin elämään kokonaan ilman suojaa kun kuuroja tuli ja meni enkä viitsinyt sen kanssa pelata. VArjo on äärimmäisen vähässä käytössä edelleen. Sadetakki mulla oli joskus, pitäis kyllä ostaa taas. Ne on hienoja. Pitäisi ostaa edes lapsille...

Anonyymi kirjoitti...

No voi sun! :D :D :D *anteeksi* Minne saa laittaa rintamerkkitilauksen vetämään? Ihan vaikka vaan kannatuksen vuoksi. ;)

Krisu

pikkujutut kirjoitti...

Jep. Just sellainen. Joko on valmista ?:)

violet kirjoitti...

Krisuh ja Pikkujutut: koin suuria vastoinkäymisiä tarvikkeiden hankinnassa - kuinkas muuten ja tietysti! - joten vielä ei ole merkkejä.
Ensi viikon aikana on.
Panen kyllä näytille!