keskiviikko 18. kesäkuuta 2008

Syödään sitten leivoksia

Maanviljelijät ovat järjestäneet täksi päiväksi suuren mielenosoituksen tänne Brysseliin. Traktoreita kaduilla ja sen sellaista. Liikenne tietysti häiriintyy sen verran, ettei ole takuita bussien kulkemisestakaan. Koulustakin tuli ilmoitus jo eilen että lienee parasta että jätätte suosiolla lapset kotiin.

Ja niin ne jäivät.

Nyt tehdään sitten suklaaleivoksia:







Ohje on alunperin ranskalaisesta Cuisine et vins de France -lehdestä. Julkaisin tämän "kokkausblogissanikin", jollaisen muinoin aloitin, mutta jota en lopulta jaksanut pitää.

POHJA:
1 muna
125 g hienoa sokeria
250 g venhäjauhoja (+ jonkun verran leipomisvaiheeseen)
125 g voita (+ jonkun verran kakkumuotteihin)
1 ruokalusikallinen suklaajauhoa (tyyppiä "van Houten" - ei siis mitään vaaleaa ja makeaa!)

PÄÄLLYS:
3 dl kermaa
1 teelusikallinen cayenne-pippuria jauheena
(ohjeessa "piment d'Espelette" mutta kyseessä on voi sanoa sama tuote)
400 g tummaa suklaata
70 g voita (hiukan vähempikin riittää)

Sekoita kulhossa muna, sokeri ja kaakaojauhe tasaiseksi seokseksi. Kaada sekaan jauhot ja muokkaa käsilläsi "hiekkataikinaa". Lisää sitten (hiukan pehmeä) voi pikku palasina. Yritä työskennellä nopeasti, sillä muuten taikina alkaa tarttua liiaksi käsiin. Kun ainekset ovat tasaisesti sekaisin, tee taikinasta pallo, jonka laitat muovikelmun sisällä jääkaappiin noin tunniksi.

Lämmitä uuni n. 160 asteeseen. Voitele pienet kakku-/torttuvuoat voilla. (Itse tykkään ottaa voipalan käteeni ja hingata sitä suoraan vuokiin. Hienohelmat voivat panna pienen palan voita vaikkapa leivinpaperin sisään niin kädet eivät rasvaannu.)

Kaulitse taikinaa jauhotetulla alustalla ja ota siitä sopivan kokoisella muotilla (vaikka juomalasilla) ympyröitä, jotka laitat sitten vuokiin. Painele taikina hellästi vuokiin ja pistele harukalla reikiä pohjalle paistamista varten.

Paista 160 asteessa n. 15 min. Ota uunista ja anna jäähtyä.

Kiehauta kattilassa kerma pippurin kanssa nopeasti. Ota pois tulelta ja sulata sekoittaen joukkoon pieniksi paloiksi laittamasi suklaa. Lisää lopuksi voi, jotta saat mukaan hienon kiillon - ja makua tietysti myös. Seos alkaa jähmettyä aika nopeasti, joten toimi pian ja kaada se vuokiin. Koristele vielä cayenne-pippurilla (vain hiukan, ainakin eka kerralla!) jos haluat.

Kommenttejani:
- Suklaan on hyvä olla sellaista n. 70 prosenttista.
- Ohje on kuudelle, ja vuokia käytetään 6, mutta riippuen omien vuokiesi koosta, saatat saada jopa tuplaten niin paljon. Minun vuokieni halkaisija on n. 9 cm, ja tein 9 leivosta/torttua/pikku kakkua, miksi nitä nyt sitten kutsuukin. Taikinan olisi voinut panna vieläkin ohuemmiksi ja noihinkin tuli erittäin runsas täyte, joten sanoisin että 9 cm:n vuokia käyttäen voi tehdä ainakin 12 herkkupalaa.
- Malta odottaa että taikina on todellakin kylmää ennen kuin alat kaulita sitä ja siirtää vuokiin.
- Suklaa ja pippuri toimivat yhdessä aivan upeasti! Jos epäröit, niin mikään ei estä jättämästä pippuria pois. Täyte on joka tapauksessa maukas ja kerman ansiosta ihanan pehmeä suussa.
- Voit panna leivokset jääkaappiin jotta suklaa kovettuu paremmin. Sen jälkeen se pysyy kyllä huoneenlämmössäkin mukavana.

Vaikka eivät nämä yleensä säily pitkään missään...

17 kommenttia:

maijja kirjoitti...

Mielenkiintoinen, taidan koittaa kunhan aikaa siunaantuu. Vaniljajäätelön kanssa muuten sopii sweet chili -kastike (tuli mielleyhtymä pippurisuklaasta)!

Sooloilija kirjoitti...

Herkuilta vaikuttavat, kaloreita ei lasketa näiden leivosten kohdalla vaan nautitaan suurella ilolla!

jaanaba.fitfashion.fi kirjoitti...

Nam, täällä yksi ahmatti kuvittelee miten hyvältä maistuvat.

Oli vähällä, etten tänään ostanut leivoksia Treen Sokoksen kahviosta mukaani kun siellä kävin. Sain kuitenkin pidettyä itseni kurissa ja tulin kotiin pelkkä lohisalaatti kainalossa.
Olis kyllä pitänyt ostaa.

Liivia kirjoitti...

Kyllä tekis mieli maistaa! Chili sopii suklaaseen, tai melkein mihin vaan.

Mulle ihan liian monimutkaista tuollaisten teko, täytyy tyytyä tummaan appelsiinisuklaaseen, jota tässä nyt on viime päivinä mennyt.

scaredy-cat kirjoitti...

Kuulostaapa herkulliselta nuo leivokset! Tuollaisia vuokia olen haikaillut itsellenikin, ovat niin somia (ovat tosin jääneet hankkimatta sen takia, että itseni tuntien epäilen, kuinka monta kertaa niitä ylipäänsä käyttäisin...).

Ja minusta tuo voin levittäminen voipaperilla on ihan käsittämätöntä, siis tehköön niin kuka haluaa, mutta eikö se ole paljon hankalampaa niin??

Puisto kirjoitti...

Voi sinnuu ihmine, ei tämmösiä sais näyttää suklaahullulle. Tää täällä sekoaa tänne tietsikan taakse!

violet kirjoitti...

Maijja: koita ja raportoi mitä tykkäsit.

Sooloilija: ei lasketa. Siitä ei ole mitään iloa;-)

Jaanaba:Niin olis....

Liivia: Kyllä suklaa levynäkin on hyvää, mutta vannon etteivät nämä ole niin monimutkaisia kuin vaikuttaisi. Ohje on tuossa kirjoitettuna pitkä, mutta jos vaikka katselee kun joku tekee niin menee helpommin mieleen. Mullao n ainakin usein niin.

Scaredy-cat: On se..siis hankalampaa. En tajuu miekään.

Papi: tää olikin vähän provokaatiota! Kansa lakoamaan tietsikoiden taakse!

Anne kirjoitti...

Oi kun näyttävät hyviltä! Pakko kokeilla noita joskus. Siis sitten, kun on enemmän syöjiä paikalla, koska muuten hotkin kaikki itse...

Anonyymi kirjoitti...

JEAH! Kaikenlainen leipominen on ehkä parasta puuhaa maailmassa, enkä mä ole leiponut aikoihin. Vuokia pitää ostaa, mutta muuten vaikuttaa kohtuusimppeliltä.Noita suklaaunelmia mä kyllä teen Lapsen protujuhliin, kiitos kun jaoit!
-minh-

Anonyymi kirjoitti...

Sietämättömän syntisen näköisiä leivoksia!Kiitos ohjeesta, täytyypä kokeilla.

violet kirjoitti...

..ja noissa pysyy suklaatäyte juuri kai kerman ja voin ansiosta sopivan pehmeänä...

Olina kirjoitti...

Leivokset näyttävät niiiin hyviltä, että tekee mieli kokeilla ohjetta (joka sekin kuulostaa hyvältä), mutta epäröin sittenkin, osaanko moisia laittaa... Olen tällainen pullaa-leipova-ei-juuri-muuhun-kykenevä kokki=D

violet kirjoitti...

Helpompaa tämä on kuin pullanleivonta.
En minä ainakaan osaa sitä tehdä. Tulee litteitä ja ankeita.

Vilijonkka kirjoitti...

Liian monen katkeran leivontayrityksen jälkeen tyydyn ainoastaan ihastelemaan kauniita kuviasi mehevistä leivonnaisista. Olenkin eineksien ja puolivalmiiden suurkuluttaja - elänpähän pitkään kun minussa on niin runsaasti säilöntäaineita.

Toisinaan näytän lapsilleni sinunkin postauksien kuvia, mutta tuota en kyllä vilauta. Tulisivat vain turhaan kateellisiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa! Oijoi, mitä herkkuja täällä esitellään. Pitääpä ottaa ohje talteen, kiitos!
Koska en varmaan jouda tänne enää tällä viikolla, niin toivotanpa jo nyt oikein mukavaa juhannusta sinulle, Kati!

Taru kirjoitti...

Minä leivonta tumpelo myös kiitän reseptistä ja toivottelen aurinkoista juhannusta! Täällä sataa juhannuksena, kuulemma.

Tiukunen kirjoitti...

Oih, miten herkullisen näköisiä! Alkoikin heti tekemään mieli suklaata ja suklaaleivoksia ja kaiken maailman suklaaherkkuja. :)