lauantai 10. tammikuuta 2009

Aja hiljaa


Ilmanlaatu Brysselissä on nyt hyvin huono. Stop Pic Pollution -systeemi on voimassa. Ensimmäisellä tasolla se tarkoittaa nopeusrajoituksia koko suur-Brysselin alueella. Seuraavalla tasolla se tarkoittaa sitä että autojen liikkumista rajoitetaan (esim. parittomat tai parilliset rekisterinumerot saavat ajaa tiettyinä aikoina) ja julkisia liikennevälineitä pannaan lisää linjoille ja ne ovat ilmaisia. Kolmannella tasolla autoilu on kokonaan kielletty, julkiset ilmaisia.

Ensimmäinen taso joudutaan ottamaan käyttöön 2-3 kertaa vuodessa, toiselle tasolle joudutaan tilastojen mukaan vain kerran n. joka toinen vuosi.

Kyseessä on siis ilmiö jonka saa aikaan mm. se, että alimmat ilmakerrokset ovat ylempiä kylmemmät (tulee kuin kansi kattilan päälle). Ilmansaasteet eivät pääse liikkumaan ja tuulettomuus pahentaa asiaa.

Kun haen pojat koulusta minun tekisi mieli mennä iskemään muutaman Madamen autonlasit tuusan nuuskaksi. Siellä ne istuvat puolikin tuntia ennen koulun päättymistä autoissaan, moottori käy ja lämmitys laulaa. Ilma haisee kamalalta ja minun on vaikea hengittää. Minulla on diagnosoitu astma hiukan yli parikymppisenä, mutta onnekseni olen saattanut lopettaa lääkityksen lääkärin valvonnan alaisena muutamia vuosia sitten. Nyt tuntuu että kohta se on taas aloitettava.

Istuin yöllä avoimen ikkunan ääressä ja hengitin. Silloin ilma oli edes hiukan puhtaampaa kuin päivällä. Minun pitäisi lähteä kaupungille hoitamaan yksi asia, mutten voi. Tällaisina hetkinä toivoisin asuvani aavan meren äärellä ilman mitään kaupunkielämän kotkotuksia.

19 kommenttia:

aurinko ja kuu kirjoitti...

voiei.
Tuo ikkunasta yöllä ulos hengittäminen on tuttua.Teininä minulla puhkesi astma.kissani takia.Kissasta luovuttiin,mutta parhaasta ystävästäni en suostunut luopumaan,joka asui maalaistalossa,lemmikkeinään 9 kissaa...

Margarita kirjoitti...

Voi saaste! Sama juttu Pariisissa, Airparif-indeksi on 7/10 (10 huonoin) ja alerte päällä. Käytännössä en tiedä, mitä asialle tehdään, jos on alerte - rajoitetaanko autoilua yms (en aja itse). Eilen puistossa ollessamme poikani kysyi, miksi ilma on vihreää ja kyyneleet silmissä jatkoi, että Suomessa on puhtaampi ilma. Tottahan se on ja minäkin kaipaan tällaisina hetkinä meren äärelle, jonnekin kauas autorouteista ja périphériqueista. En ymmärrä, miksei sähkö- / hybridiautoja ole enemmän, mikseivät ne ole halvempia, miksei niiden akkuja ole helpompi ladata jne. Ei suur-Pariisissa ole mitään saastuttavaa teollisuutta, kaikki moska ilmaan tulee autoista. No, tämä meni jo paasaamisen puolelle.. Tsemppiä saastepilven alle!

Sooloilija kirjoitti...

On kyllä ikävä piirre varmasti muuten ihanassa kotikaupungissa!

Täällä monessa paikassa, ainakin kerrostalojen parkkipaikkojen lähellä, lukee, että 'autojen tyhjäkäynti kielletty'. Moni ei vaan kertakaikkiaan hoksaa sammuttaa autoaan, tolliskot!

paperisydän kirjoitti...

Murheellista... Ja autojen tyhjäkäynti on kyllä törkeää käytöstä. Enpä tiedä miten sekin tapa sitten saataisiin kitkettyä.

Kaunista neulepintaa tuossa kuvassa. En eilen oikein keksinyt mitään kysyttävää, kun hyviä kysymyksiä oli tullut jo niin paljon. Nyt tuli mieleen, että onko käsitöiden tekeminen kovasti "in" siellä Brysselissäkin? Onko esim. paljon lankakauppoja? Tuntuu että Suomessa kaikenlainen käsintekeminen on aina vain suositumpaa. Kivoja lanka- ja kangaskauppoja saisi olla kyllä katukuvassa paljon paljon enemmän...

No, toivotaan että ilma taas raikastuisi sielläkin!

Hilja kirjoitti...

Täälläpäin tuntuu että autojen tyhjäkäynti on lisääntynyt viime aikoina, vaikka luulisi että olisi toisinpäin..
Meidän bussipysäkki on pikkukaupan edessä ja siinä usein bussia odotellessa näkee miten ihmiset ajaa pihaan ja jättää auton käymään siksi aikaa kun käyvät kaupassa. Jotenkin vielä ehkä ymmärtää jos on vanha auto kysessä ja esim. käynnistysvaikeuksia, mutta useimmiten ne on aika uusia autoja.

Liivia kirjoitti...

Voihan nenä.
Toivottavasti ilmanala pian paranee. En osaa oikein muuta sanoa.

Paitsi että ihana asu sulla!

Matroskin kirjoitti...

Autoilevat vanhemmat, ärsyttävä aihe... Tietty on ymmärrettävää, että lapsia kuskataan autolla, mutta juuri tuo joutokäynti-ilmiö (menkääpä vaikkapa jäähallille junnutreenin aikaan, isät istuvat ulkona autoissaan ja pakokaasu tupruaa). Ajetaan kävelyteitä, kun lapsi pitää viedä leikkipuiston portille. Tai 1 km kotoa muskariin, kuten eräs äiti kertoi tekevänsä. Päiväkotimme on autoilta rauhotetulla piha-alueella, mutta joidenkin vanhempien on mahdotonta jättää auto kadulle tai vieressä olevalle parkkikselle. Pitää ajaa melkein päiväkodin portille, mikä taas ärsyttää syystä talojen asukkaita. Eikö pitäisi opettaa lapsille, ettei kilsan matkaa mennä autolla ja että auto pysäköidään sääntöjen mukaisesti?

Iina Kraak kirjoitti...

Tänään on vähän huono päivä, mutta tuo ihana harmaa asusi rauhoittaa. Sopivan tasaista ja pörröistä. Aina kun meinaan huutaa miehelle, tulen katsomaan kuvaa. Kiitos internet lauantairauhasta!

Junika kirjoitti...

Mä vaan tuijottelin sun neuleita ja meni ihan ohi koko aihe, mistä olikaan puhetta. Ööö. Saasteet. Nii-i. Nii-i.

Matroskin kirjoitti...

Niin siis tietenkään kaikki autoilevat vanhemmat eivät ole sellaisia. Mutta nämä "suoraan ovelle vaikka lakia rikkoen" -tyypit ovat raivostuttavia.

Papi kirjoitti...

Voihan.. voihan ilma. Tällaista kun lukee, muistaa taas arvostaa oman asuinpaikan saasteettomuutta. Se on niin itsestäänselvyys, ettei sitä edes tajua. Kärsiikö teillä lapset tuosta ilmanlaadusta?

Tyhjäkäynti on ihan sieltä. Kyllä sitä täälläkin jotkut ääliöt harrastaa.

Punamulta kirjoitti...

Nuo ilmansaasteet ovat sellainen aihe, jota harvoin tulen ajatelleeksi kun en sitä itse koskaan ole kokenut.

Tuollaisista ajamisen rajoituksista olen ehkä joskus jotain kuullut, mutta että myös ilmaiset joukkokuljetukset? Olen äimän käkenä!

Nyt löysit minulle taas yhden syyn miksi asua Suomessa ja vielä aika peräkylän korvessa...

Lähimpään kauppaan ja kylän keskustaan on 9 km matkaa. Manaan ikuisesti sitä että pitää omistaa auto...jos minulla ei olisi autoa, en ikinä pääsisi mihinkään, silti en ole tippaakaan autoihminen...

Joola kirjoitti...

Hui hurjaa ja kurjaa. En ole kuullut tuollaisista konkereettisista toimista saastepäivinä. Eivätkö ne edes ihmisiä pysäytä... Pekingin olympialaisten aikaan ihmettelin, kuinka kansainvälinen media vouhkaa kilpailijoiden vaikeuksista oleilla saatuneessa kaupungissa- kun siellä AINA asuu niin moiljoonia ihmisiä. Eikö heistä enemmän pitäisi olla huolissaan...

Toivottavasti ilma taas pian kulkee, raikkaampi. Tai vielä enemmän toivon, että sellainen tulisi pallolle iäksi.

Peanut kirjoitti...

Niin paljon jo hyviä kommentteja. Mitä sanoisin. No, käynpä itse jatkossakin kävellen kaupassa vaikka naapurit ihmettelevät :)

Epävirallinen mielikuvitusystävä kirjoitti...

yh...Mietin tänään juuri, että eikö voitaisi Suomessakin asettaa vaikka kansallisia etätyöpäiviä, jolloin kaikki ne, joille se on mahdollista saisivat jäädä hyvällä omallatunnolla koteihinsa töitänsä tekemään vaikkapa kerran kuukaudessa tai kerran kahdesssa viikossa. Musta noi autorajoitusjutut on erittäin ok, vaikka olemmekin (valitettavasti) autoileva perhe.

Katilein kirjoitti...

Toivottavasti ilmanlaatu paranee pian. Minä naiiviuudessani en ole tullut ajatelleeksikaan, että näinkin lähellä voi olla tuollaisia ongelmia. Ajattelen ilmeisesti ilmansaasteita Euroopan ulkopuolisena ongelmana, vaikka muistan lukeneeni, että Ranskassa on sama systeemi ja niinhän Margarita näköjään kirjoittaakin.
Minä asun kivenheiton päässä merestä ja toisaalta viiden minuutin kävelymatkan päässä pikkukaupunkini keskustasta. Se hyvä puoli sijainnissa on, että ilmanlaatu on hyvä. Väkisin kaivamalla löydän yhden miinuksen merellisestä sijainnista ja se on talven kylmät tuulet, jotka tulevat mereltä.

Ihanaa harmaata kuvassa.

Katilein kirjoitti...

Ai niin ja piti minunkin yhtyä marmatukseen joutokäynnillä autojaan huudattavista. Je déteste!

Ja sitten vielä: Blogissani on hyväntekeväisyysneulontahaaste.

violet kirjoitti...

Aurinko ja kuu: Kissan kanssa en voi olla minäkään, suuri harmi.

Margarita: meillä oli myös 7/10. Joo, ilma on täälläkin ollut (jos voi katsoa jossakin sillain ylhäältä tai "taivaanrantaan" ) kellertävä tai vihertävä.

Sooloilija: mulla ei mahdu kaaliin miksi autoa ei sammuteta silloin kun se seisoo. Siis en vaan voi tajuta, vaikken ajattelisi edes saasteita.

Paperiisydän: Käsittelen tuon kysymyksen ihan ensi viikon aikana erillisessä postauksessa! Asia tuli mieleen nimittäin taannoin miehen siskon kanssa käsitöistä puhuessani - ja viimeksi eilen lankakaupassa. Että pian tulossa.

Hilja: auto käymään ja kauppaan???

Liivia: niin toivon minäkin pikaista parannusta asiaan. Se taitaa olla nyt tulossa sillä ensi viikon lämpötilojen veikataan olevan muutaman asteen plussan puolella ja sen pitäisi auttaa.

Noi kuteet ovat hiukan kuin liimaantuneet päälle. Helppo panna mitään miettimättä sama villamekko, paksut sukkahousut, säärystimet ja bootsit.

Matroskin: olen täysin samaa mieltä! Minua pidetään varmaan ihan hulluna kun haen lapsia koulusta bussilla "näin kaukaa". Matkaa on muutama kilometri ja bussi menee parhaimmillaan 20 min. (pahimmillaan tosin voi mennä vaikka tunti) ja hiljan löytämäni ratikka n. 12 min.)

Koulussa on kyllä paljon lapsia hyvinkin kaukaa, sillä tämä on ainut ranskalainen koulu. (Ei siis ainut ranskankielinen, koska se ei ole sama asia). Tajuan, että ellei ole varaa sikakalliiseen koulubussiin niin sitten omalla autolla jos jommalla kummalla vanhemmalla on mahdollisuus. Ei kaikista paikoista pääse tuonne julkisilla ollenkaan.
Mutta...se saakelin joutokäynti ja ympqriinsä ajelu kun haetaan parkkipaikkaa koulun lähellä. Aivan samaa oli Hollannissa koulun ympärillä.
Sitten ne rouvat autoissaan istumassa moottori päällä kun tulevat koululle niin aikaisin että löytäisivät parkkipaikan...

Iina Kraak: päivän paras kommentti! MInun vuoroni tulla hyvälle mielelle!

Junika: ;-)

Papi: pojat eivät onneksi muuten kärsi paitsi että sanovat että "haisee", kuten haiseekin.
Ovat kuitenkin viettäneet koko elämänsä saasteisissa paikoissa, äidillä allergiat ja astma joten ihmettelen ellei heille jotain tule jossakin vaiheessa.

Punamulta: on minusta loistoidea tarjota ilmainen joukkoliikenne silloin kuin tilanne menee tällaiseksi - mutta eihän nuo toopet luovu autoistaan. Ei se heille ole sen parin euron kysymys.
En ole kuule autoihminen minäkään.
Voin istua kyydissä ja onhan siitä meille paljon apua ollut, mutta...

Joola: nyt siis ollaan tasolla 1 joka vaatii alempia nopeuksia. Vaikuttaa jonkun verran, mutta aika suuri osa huristelee kuten ennenkin. Taso 2 saati 3 tulee vain n. parin vuoden välein, onneksi, enkä ole sitä vielä täällä kokenut. Pariisissa muistan olleen kakkosen ja silloin saivat vain parillisella nrolla päättyvät rekkarit ajaa. Mutta vaikka valvontaa oli niin eihän se aina kaikkea voi kattaa.

Peanut: samoin minä, vetokärryn kanssa;-)

Epävirallinen: täällä kyllä etätyö on yleisempää kuin siellä ja varmaan yleistyy koko ajan..miehellä on ollut tarkoitus koko syksyn aloittaa yksi päivä viikossa kotona, mutten tiedä mitä vielä vehtaa sen suhteen.

Katilein: joo, Pariisissa oli tuo sama ongelma ja oli myös Hollannissa, joka tuli meille yllätyksenä. Muistan sääsatelliittikuvat jotka näyttivät miten Ranstad- alueella (Rotterdam, Haag, Amsterdam) oli paljon pahemmat saasteet kuin Pariisin päällä - ja siellä minä luulin 10 min. merenrannasta olevani raikkaassa ilmassa!!!

Merruli kirjoitti...

Upeat sukat jäi kyllä nyt päällimmäisiksi mieleen. Hyvän hengitysilman merkityksen huomaakin yleensä vasta sitte, kun se puuttuu. Vaikka ilmansaasteet ei täällä ole niin suuri ongelma, on kevään katupöly Tampereelle järkyttävää. Keväisin olen tyytyväinen aina kun pääsen keskustasta töistä tänne maalle, vaikkakin motarin varteen. Hengitykselle suotuisampia kelejä toivottelen!