tiistai 13. tammikuuta 2009

Saanko lisää?




Olin loka-marraskuun vaihteessa yksin Suomessa. Paluuiltana kaaduin väsyneenä nukkumaan ja seuraavana aamuna heräsin tuoreen leivän tuoksuun. Mies oli poissaollessani ostanut leipäkoneen. Pelkäsi kai että minä aavistuksen konevastaisena ihmisenä olisin kovastikin vastustanut sen hankkimista.

Mutta hyvä ihme, siis. Myönnetään nyt sitten. Tuo on vallan kätevä vehje ja kovassa käytössä. Keittiön nurkassa on jatkuvasti pari viiden kilon jauhosäkkiä ja eri makuisia ja eri muotoisia leipiä tehdään melkein päivittäin. Yksikään ei ole mielestäni vielä epäonnistunut. Koneella voi myös vain vaivata taikinan ja sitten hoidella käsin homman loppuun. Yksi suosikkini on tuossa juuri nousemassa.

Leivän hinta Belgiassa on paljon alhaisempi kuin Suomessa, mutta siitä huolimatta tällä tavoin säästää paljon. Emme ole kuitenkaan kokonaan lakanneet ostamasta leipää, mutta n. 80 prosenttia syömästämme leivästä on itsetehtyä.

Ihan kaikkein paras asia minkä tuo kone on tuonut tullessaan on poikien huudot: "Saanko vielä sitä ihanaa leipää?" Huutakaa, pojat! En saa siitä kyllikseni!

LISÄYS:
Laitan kuvan tähän siitä tilasta mihin leipäkone on tungettu. Ihan vaan todistuksena siitä, että toimii se pienissäkin tiloissa. Pyynnöstä myös kuva itse vehkeestä.

42 kommenttia:

outi kirjoitti...

nuo kuvat tuoksuvat! ihan totta :)

Anonyymi kirjoitti...

Opiskeluaikana tehtiin kämppiksen kanssa kaikki leivät itse. Me kun tykättiin niistä erilaisia siemeniä ja viljoja pursuavista versioista, eikä tavis-vehnä-pullasta, ja kaikki erikoisleivät oli silloin 90-luvun alussa vielä kalliimpia kuin nyt eikä ihan sopineet meidän opiskelijabudjettiin...

Joten sunnuntaisin oli viikon leipien leipomuspäivä, ja puolet tuloksesta syötiin heti, koska mikään ei ole niin hyvää kuin uunituore leipä ja voita päälle! Vuosiin en ole tehnyt leivän leipää, mutta uudenvuodenpäätöksiini (en tee lupauksia vaan päätöksiä...) kuuluu että alan taas laittaa enemmän ruokaa itse. Myös leipiä!

Punamulta kirjoitti...

Minäkin innostuin tuossa viikko sitten leipomaan muutaman leivän...

Leipäkoneista en tiedä mitään, voisitko laittaa kuvan koneesta myös. Olen vain utelias... :)

Minä olen myös aika totaalisen kyllästynyt sekä leipien hintaan, että siihen pullamössöleipään...

Toisaalta ajattelin jättää pois koko leivän syömisen vähäksi aikaa... mutta avokki kyllä syö joka aamu leipää. (Vaan hän ei pidä minun leivistäni...)

SARI kirjoitti...

Hyvä vehje, sitä on monet kehuneet. Meillä tyydytään toistaiseksi leipäkaupan antimiin, paljonhan sitä meillä menee neljä, joskus kuusikin baguettea päivässä. Hyvin usein saa uunituoreena.
Paljonkos Belgiassa maksaa ? - täällä 0,85 - 0,90 senttiä / baguette. (Jossain jopa euron, mutta sellaisista paikoista en osta.)

Black on White kirjoitti...

Hyvin harvassa on asiat, jotka voittavat vastapaistetun leivän.
Minä haaveilin myös leipäkoneesta muutama vuosi sitten, mutta tuolloin se jäi vielä kaupan hyllylle osittain rajallisten keittiötilojen vuoksi.
Sämpylöitä sen sijaan paistuu välillä omassakin uunissa. Nyt vain on vierähtänyt siitäkin ilosta luvattoman paljon aikaa.

Sooloilija kirjoitti...

Leipäkone on hyvä keksintö. Itselläni ei ole, mutta haaveilen siitäkin. Se on hyvä myös esim. keliaakikolle, joka saa itselleen huisin paljon edullisemmin tuoretta ja hyvää leipää.

Vilijonkka kirjoitti...

Muistan edelleen sen anoppilan 90-luvun aamutuoksun. Ihanaa tuore leipä houkutteli aamusella nousemaan vieraspatjalta ja sellainen pehmeä aamiainen on aika harvinaista suomalaisessa kodissa. Nyt ihmettelinkin minne kone sittemmin katosi!? Täytynee kysäistä.

Savu kirjoitti...

Kun leipäkoneet ilmestyivät joskus milloin lie, isä osti meille sellaisen ja voi sitä tuoreen leivän tuoksua! En ole muistanutkaan koko vehjettä vuosiin. Oliskohan se vielä jemmassa äidillä?! Retrokone...Maukkaita leipähetkiä teille jatkossakin!

violet kirjoitti...

Outi; mutta nyt vasta tuoksuukin..avasin juuri uunin! Tuosas vasta nousevat.

KatiaG: silloin minäkin kovasti leivoin. Sitten jäi.

Punamulta: ehkä kuvaakin kohta, odotas vaan.

Sari: Täällä on leimossa aavistuksen enemmän. Kyllä tääällä ihan hyvä ja edullinen leipä on.

Black on White; taidan panna kuvan siitä tilasta - vertailun vuoksi! - mihin toi on meillä tungettu;-)

Sooloilija: totta puhut.

Vilijonkka: nämä nykyiset koneet taitavat vaan olla paljon monipuolisempia, vaikka totta kai sellaisella 90-lukulaisellakin onnistuu jos vaan on ohjeet tallessa...

Savu: retroleipää!

violet kirjoitti...

Lisäsin pari valaisevaa kuvaa...

isoinpapu kirjoitti...

Mies on yrittänyt saada minua innostumaan leipäkoneesta. Täytyy sanoa että näiden kuvien avulla lämpenen selvästi enemmän ajatukselle kuin aikaisemmilla yrityksillä:)

Meillä menee ymmärrettävästi aika paljon leipää. JOtenkin vaan plekään että sitten kuitenkin siitä leipomisesta tulee taakka ja hankaluus. En yhtään ole luonnostani keittiöihminen/ruuanlaittaja/taloudenpitäjä. Aika huvittavaa että sitten kuitenkin mulla on kamalan iso talous hoidettavana.
Arjen ironiaa. Nauran kolkkoa naurua.

Liivia kirjoitti...

Tuoksut tulee tänne asti!

Porukoillani on ollut leipäkone 20 vuotta, ja hurauttava sillä edelleen päivittäin.
Ei hullumpi kapistus, jos sillä todella tekee. Minulta kuitenkin jäisi tekemättä, tunnen niin hyvin itseni.

Patongin saa asuinpaikkakunnaltamme halvimmillaan 1,40 eurolla, aikamoista ryösöä. Samana päivänä väittävät paistaneen, mutta aina ei ole kyllä ihan varma. Niin usein kova (pitää vähän antaa periksi kun painaa) ja tuoksuton. Välillä tulee silti ostettua.

violet kirjoitti...

isoinpapu; koneenkäyttö vie kyllä tosi vähän aikaa. Otetaan joku ihan perusleipä; vehkeeseen kaadetaan vesi, suola, jauhot ja hiiva. Sitten painetaan nappia. Muutaman kerran tehtyään ei edes tarvitse enää lukea paljonko mitäkin (ainakin jos tekee usein samalla reseptillä).

Liivia: joo, kyllä 1,40 on liikaa varsinkin kuivasta käntystä.

Leena kirjoitti...

Pitäisiköhän 'sortua'... leivon aika usein muutenkin ja teen taikinan yleiskoneella. Onko leipäkoneenne helppo puhdistaa? Tiskataanko se 'sisus' vai miten?

Maurelita kirjoitti...

Minä saan 80cts uunituoreen lämpimän patongin metroaseman viereisestä leipomosta !

Meillä leipäkone ei nostata kunnolla kun on näin kylmää ; viime viikolla tuli lysähtäneitä sämpylöitä eikä mikään ole niin turhauttavaa. Ensi kerralla laitan kuivahiivan sijasta oikeaa, ja lämmintä vettä - pitäisköhän peräti nostatuttaa uunissa ? Brrrrrrrr.

violet kirjoitti...

Leena: yksi syy miksi olen "konekammoinen" on se,että minusta tuntuu että ne tekevät monesta hommasta vaan mutkikkaampaa...on järjestelyä ja pesua jne.
Mutta tämän kanssa on pakko sanoa että sen pesu on helppo: sisu on kuin "ämpäri", joka nostetaan ulos koneesta (kun leipä otetaan pois ja kun pestään). Siellä on kaksi pyörivää "terää" jotka irtovat eikä sitten muuta. Materiaali on jotain ihme teflonia tms. Ei siis mitään jynssäystä vaadi - vaikka jättäisi jotain sinne vähän liian pitkäksikin aikaa, kuten minä yleensä. Niin että ainakin tätä meidän toosaa voin suositella!

pikkujutut kirjoitti...

Tadilla oli leipakone silloin ensimmaisen buumin aikaan ja ah, kun oli ihana herata tuoreeseen leipaan.

Meilla ei varmaan taalla anpeerit riittaisi koneen pyorittamiseen mutta nyt kylla alkoi kiehtomaan tuo vekotin.

Taalla patonki maksaa taalan verran mika on kallista kun pikkusampyloita saa samalla hinnalla 12 kpl.Toki ovat eri makuisia.

Anonyymi kirjoitti...

Olen ihan moilasena ja kysynkin: voiko leipakoneella tehda sampyloita? Miun miustaaksein niissa on vain se nelion muotoinen sisus ja niinpa vaihtoehtoina on joko nelio tai nelio (?).

Anonyymi kirjoitti...

Niin joo, kaytat sita vain sampylataikinan nostattamiseen!

violet kirjoitti...

Pikkujutut: niin joo, teillä pitää ottaa se sähköhommeli huomioonn...

Annemari: tässä on myös sellainen kappale jolla voi tehdä koneen sisällä 4 minipatonkia/sämpylää. Ovat ihan hyviä. Sitten tietysti voi konetta käyttää vaivaamiseen ja nostattamiseen ja tehdä minkämuotoisia ja -kokoisia haluaa.
Kuva muuten valehtelee pirusti. Nuo leivät ovat aika suuria, eivät sämpylöitä.

Anna kirjoitti...

Mä hankin pari kuukautta sitten oman leipäkoneen ja olen aivan rakastunut! (Olen leiponut ikäni käsin mutta kiireisessä taloudessa tää vehje on kyllä aarre, vaikka meillä Brasiliassa saa myös herkullisia ranskanleivän eri variantteja puoli-ilmaiseksi.) Pistäpä joku suosikkireseptisi jos viitsit, vaihtelu aina virkistää!

Tää on meidän suosikkiaamiaisleipä, parempaa vielä paahdettuna:

Kanelirusinaleipä

3 1/4 dl vettä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
7.5 dl vehnäjauhoja
3 rkl maitojauhetta
2 tl kuivahiivaa
¼ tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 dl rusinoita

Käytä normaalileivän asetuksia, kuoren väri (jos voi valita) vaalea tai medium. Rusinat mukaan vasta piipityksen (ekan vaivauksen) jälkeen. Leipä jää kalpeaksi ja voi vajota vähän, kuuluu asiaan!

Annika kirjoitti...

Innostava postaus! Kuinka moni lähteekään leipäkoneostoksille...?
Itse teen AINA rieskaa, koska olen niin kärsimätön, etten jaksa odotella mitään kohoamista :D
Mutta tuore leipä on ihan parasta! Ja Gigantissa on kuulemma hirmu-ale...

Junika kirjoitti...

Täällä yksi, joka ei lähde koneostoksille :-). Mulle leipominen on rentoutuharjoituksia ja samalla mitä maininointa henkistä terapiaa. Tosin ajatus siitä, että koneella voi tehdä pelkästää leipätaikinan vaivaamisen, oli mulle uus ja se olisi muutoin kyllä ihan kutkuttavakin juttu (siis ellei se taikinan työstäminen olisi mulle iso osa leipoimisen ihanuutta). Minä kun en pidä leipätaikinaleivän ulkonäöstä. Leivän pitää näyttää leivältä tämmöisen rajoittuneen ihmisen mielestä. Sellaisilta kuin nuo postauksen yläkuvien leivät, ah!

violet kirjoitti...

Anna; kiitos reseptistä! Mulla ei ole antaa mitään kummoista, suoraan sen vehkeen kirjan ohjeella vaan tehty erilaisia jauhoja sekoitellen tai joskus vaikka hiukan sesamia mukaan heittäen.

Vaahteramäen lapset: Giganttiin sitten vaan!

Junika: En ole varma ymmärsinkö oikein mitä tarkoitit, mutta kummiskin;-) Noi kuvan leivät on siis koneella sekoitettu ja vaivattu. Loput tein minä. Olen tehnyt leipiä ihan alustakin asti itse, mutta ne eivät ole koskaan olleet näin hyviä. En kai sitten vaan jaksa vaivata tarpeeksi eikä mulla ole mitään sellasta yleiskonetta joka olisi tehnyt työn.

Liivia kirjoitti...

Violet, äitini sujauttaa välillä joukkoon punajuurta, pinaattia tai porkkanaa. Tulee huimanvärisiä leipiä!

M'man kirjoitti...

Kuten ylla jo, nuo kuvat tuoksuvat ihan leivalle - senkin takia, etta otin juuri uunista kaksi leipaa ;)

Hauskan ajankohtainen tama postauksesi: meilla mies pahkii aikooko meille hankkia leipakoneen (han on konevastainen, tai siis kaiken uudenvastainen meidan huushollissa). Mina odotellessa laitan leipaa itse, silla on niin pirun kallista leipomosta ostettuna - kaupungin keskustassa vedetaan ihan kauheita hintoja mielestani! Ja ne teolliset 'harry's leivat tai muut vastaavat ovat ihan akloja...!

Jannaa, olen aina ihmetellyt, miten Suomessa, jossa ei ole samalla lailla leipomoita, kuten tassa maassa, saa niin maukasta leipaa :)

violet kirjoitti...

Liivia: hyvä idea! Porkkana olisi tullut itsellenikin mieleen mutta eivät nuo kaksi muuta.

M’man: tuosta leipäasiasta Suomen kohdalla en ole samaa mieltä. Minä en suuremmin voi sanoa tykkääväni leivästä siellä, noin yleisesti. Vaikuttaa varmaan sekin, etten ole mikään ruisleivän ystävä. Tampereella minusta tuntuu ainakin että tietyt leivät olivat ennen parempia. Joku maalaisleipä, semmonen jumalattoman iso, mitä aina Stockalta ostettiin...tai rievä, eiku riävä...että ne olisivat olleet parempia ennen kuin nyt kun niitä harvoin pääsen maistelemaan.
makuasioitahan nämä ovat joka tapauksessa. yksi on varma: jostakin syystä leipä tuntuu olevan aika kallista SUomessa.

anne-mari kirjoitti...

Mina en leipakonetta pois vaihtaisi!!! Parjaan hyvin ilman minkaan sortin muita koneita mutta leipakone on ihana olla olemassa. Siitakin huolimatta, etta teen silla yleensa vain taikinan. Tulee nopeampaa valmista, kun paistaa tavallisessa uunissa:) Pullataikinan teen aina leipakoneella myos. Nam!

Junika kirjoitti...

Öh joo, vaihda "leipätaikinaleipä" leipäkoneleiväksi, niin juttu ehkä selkenee.

En pidä koneella tehdyn leivän ulkonäöstä. Ja jos en tykkäisi niin kovasti taikinan vaivaamisesta, tuo sun kertoma siitä, että leipätaikinan voi tehdä koneella ja leivät muotoilla sen jälkeen käsin ja paistaa uunissa, vois vaikka saada mut hankkimaan leipäkoneen.

Uskon kyllä, että koneella tehty taikina tekeytyy loistavaksi leiväksi. Taikinaa pitää oikeasti vaivata...

Punamulta kirjoitti...

No nyt saatte sitten minut ihan sekaisin ja pähkäilemään ihan sairaasti, että pitäisikö todellakin ostaa sellainen kone...

Olen aina (ennen)ollut leipäkonetta vastaan ja nytkin sitten siis varmaan tekisin sillä just vaan sen taikinan ja paistaisin uunissa...

Että katsotaan kuinka mun nyt käy!!!
Kiitos kuvista!

Suvi kirjoitti...

Sämpylöitä tulee leivottua, mutta aivan liian harvoin. Tuollainen vehje voisi olle kiva ja myös hyödyllinen.

Rva Silmusolmu kirjoitti...

Täällä kans yksi leipäkoneen kausikäyttäjä! Hankittiin kone jokunen vuosi sitten vaikka muutamilta tuttavilta hieman vinoja katseita saatiinkin kuultuaan moisesta hankinnasta. Alkuperäinen idea oli koneen hankinnalla vähentää kauppareissuja, useimmiten kun juuri vaalea leipä loppuu ensimmäisenä. Myös leipäkonetta vuosia innokkaasti käyttäneet appivanhemmat toimivat innoittajina.

Väliin kone on kuukausia käyttämättä ja sitten taas kone käy viikkoja joka päivä. Perusohjetta on helppo soveltaa ja olemme kehitelleet herkkuleipiä erilaisilla jyvä-siemen-pähkinä-öljyseoksilla. Erityisesti tykkään ajastustoiminnosta, on ihanaa herätä aamulla tuoreen leivän tuoksuun!

Marguetta kirjoitti...

Leipäkuvat ovat taidetta ja leivät sitä itsessään! Oi, pääsisinpä minäkin herkuttelemaan!

violet kirjoitti...

Anne-mari: ai niin joo..pullataikinaa en ole kokeillutkaan vielä.

Junika; en mäkään tykkää siitä laatikkomallista. Sitä meillä on kuitenkin usein on. Yksi superpuoli siinä on: tulee paahtimeen sopivia paloja siitä leikaten;-)

Punamulta: no minähän olen ollut aina kaikkia koneita vastaan ensin. En takuulla olisi itse tuotakaan innostunut ostamaan. Katsotaan, joo, kuinka sun käy.

Suvi: molempia noita;-)

Silmukatti: ajattelin että no tuonne se jää...mutta kun se on pöydänreunalla keittiössä niin huomaan että sitä on niin helppo ja nopea käyttää että se on ollut kovasti leipomassa koko ajan.

Marguetta: kiitos vaan! Leipä on kyllä sellainen perus-perus-asia.

outi kirjoitti...

tulin tänne vielä nuuskuttelemaan leivän tuoksuja;)
ja tulipa mieleeni fenkolin siemenet. niitä laitan joskus sämpylätaikinaan. kuulostaa ehkä hassulta, mutta maistuu hyvältä.

Paevi kirjoitti...

Miten iso leipakoneen leivasta tulee? Meilla menee leipaa aivan sairaasti kun lapsille pitaa laittaa kouluun evaat ja nykyaan haluavat myos 2-3 viipaletta ennen kouluunlahtoa. Ja saako Brysselista hyvia jauhoja tavan supermarketista? Taalla Hollannissahan jauhot useimmiten ovat niita "valmisjauhoja" joissa on nostatusaineet mukana. Letuillekin on oma seoksensa :-( tosin luontaistuotekaupasta saa erilaisia perusjauhoja.

Sigrún kirjoitti...

Kaivan heti huomenna omani komerosta. Se on aivan mieletön vehje, mutta olinpa sen unohtanut kaapin perukoille. Älkää koskaan unohtako leipäkonettanne, se ansaitsee hellyyttä ja paljon käyttöä. Onhan siinä myös ajastin, että aamulla saa tuoretta leipää? Oodi leipäkoneille.

Sigrún kirjoitti...

vaikka toki pidän kovasti itsetekemistä myös :)

Anonyymi kirjoitti...

Oi leipää leipää! Konetta meillä ei vielä ole, mutta oman boulangeriemme Baguette Traditionnelle on suussasulavaa. Olen ko. leipomon kantis ja sain sieltä tänään uudenvuoden lahjankin (ostokassin)... "Tradi" maksaa euron ja on hintansa väärti.

Rouva Nordman kirjoitti...

Ohoh! Minä olen aina ollut siinä uskossa, että leipäkone on yksi pahimmista turhakkeista!

Olisipa nyt tuoretta leipää kun keskellä yötä täällä unettomana ja vähän nälkäisenä kukun. (Oikeasti en saisi suolistosairauteni takia syödä tuoretta leipää enkä tuoretta pullaa. Epistä :)

violet kirjoitti...

Outi: ei kuullosta tyhmältä, vaikka tiedän että olen perheen ainoa joka niistä tykkää....

Paevi: tuolla saa isoimmillaan 750 gr:n leivän. Emme ole niin isoa tehneet kun meillä ei mene tuohon tahtiin "neliöleipää". Sitten esim. kun tein eilen koneella taikinan ja leivoin itse, niin tuli neljä pienen ranskanleivän kokoista..juuri ja juuri mahtuivat yhdelle uuninpellille.

Jauhoja saa 5 kg:n säkeissä marketeista, ja pienemmistäkin kaupoista saa ihan normijauhoa, tosin pienissä pusseissa yleensä.
On täälläkin noita valmiita "kaikki mukana" -juttuja, mutta myös onneksi vain vehnää, tai sitten sellaisia "graham" -sekoituksia.

Sigrun: aika monen kaapista tuntuu löytyvän hiukan unohtunut leipäkone!

Margarita: meillä on tässä alle 5 min.kävelymatkan päässä ainakin viisi hyvää leipomoa ja hiukan pidemmän kävelyn päässä enemmänkin (ja niitä surkeitakin)> Mihinkään musta ei ole tullut kantista vielä kun tykkään vaihdella.

Katilein: mielipideasioitahan nämä tietysti ovat, mutta minä jouduin kyllä kääntämään kelkkani tämän asian suhteen. Enää se ei ole minusta turhake.

Inka kirjoitti...

Meillä pitkään jo suunniteltu leipäkoneen ostoa. Aina jäänyt vaan ostamatta. Leipää kuluu hirmuiset määrät nyt jo (rrakastan leipää), joten kyllä se varmasti itsensä nopeasti takaisin maksaisi.