keskiviikko 24. lokakuuta 2007

KylmäAamut ovat kylmiä. Eilen postissa käydessäni palelin, vaikka päällä oli talvitakki, alla villatakki ja kaulassa kaulaliina. Muutenkin talviset vetimet. Huomaan ihan selvästi, että vuodet "ilman talvea" ovat vaikuttaneet kylmänsietokykyyni. Tammikuun 1997 jälkeen olen käynyt kaksi kertaa talvella Suomessa. Molemmilla kerroilla palelin niin pirusti. Etenkin viime helmikuussa oikein yllätyin siitä, että mittari näytti vain -15 ja minusta oli kuin Pohjoisnavalla.

Huomaan silti ärsyyntyväni aina kun ihmiset päivittelevät "kamalaa kylmyyttä" kovaan ääneen kuten eilen postivirkailija teki. Teki mieli sanoa että minä voin kertoa teille Todellisesta Kylmyydestä jotakin! Nyt on sentään vielä plusasteita, vaikka vain pari. Näissä tilanteissa suomalaisuuteni jotenkin pomppaa pintaan ja tulee kova halu kertoa tietävänsä niin paljon enemmän kylmästä, lumesta sun muusta. Sitä en tietenkään tee, hytisen vaan asiaankuuluvasti ja päivittelen muiden mukana. Se on leikin nimi.

Sitä en ole voinut olla huomaamatta että niin Ranskassa, Hollannissa kuin varmaan nyt täälläkin minä näytän olevan aina se lämpimimmin pukeutunut. Aina kuulee miten minun pitäisi olla "tottunut kylmään" eikä minun "kuuluisi" siksi palella. Totean siihen yleensä, että suomalaisuuteni ei automaattisesti tarkoita sitä, että pitäisin lumesta ja kylmästä - sillä minä en pidä. Enhän minä ole sinisilmäinen tai Elovena-tukkainenkaan! Unohtaa yleistykset, tekisi mieli sanoa.

Eli kyllä, minä palelen siinä missä muutkin. Yritän sentään pukeutua sään mukaan, enkä kulje esim. nollakelillä ilman sukkia sandaaleissa. Minulla on myös takki ja minulla voi olla jopa myssy päässä. Lämpimästi suosittelisin tuota kaikkea niille monille, joiden mielestä -2 koettelee jo sietokyvyn rajoja...

Kuvassa näkyvää takkaa ei valitettavasti voi käyttää, sillä molemmat kotimme takat on muurattu umpeen, kuten näkyy. Ehkä niin on paloturvallisuuden takia parempikin. Alakerran miehellä kävi paloauto yksi päivä. En tiedä mikä oli käynnin syy, mutta rappu haisi savulle. Meillä kaasu lämmittää veden joka kiertää pattereissa, mutta tuo katutason kahdeksankymppinen lämmittää jollakin ihme hiilisysteemillä. Toivon totta vie, ettei nukahda kesken lämmityspuuhiensa.

11 kommenttia:

Liivia kirjoitti...

Täällä on +8 astetta ja olen ihan jäässä, sisälläkin. Ja alkuahan tämä vasta, sitten ruumis onneksi alkaa vähän tottumaan...
On kyllä hieman pelottava ajatus, että naapurissa joku saisi palon syttymään. Eli tavallaan ei riitä, jos itse on tulen kanssa varovainen. Vanhassa keskustatalossamme asuessa kaikissa huoneistoissa oli kaakeliuunit ja harvalla (kyllä; 2000-luvulla eletään ja ihan sivistyksen keskellä) muuta lämmitystä ollenkaan. Ja asukkaat olivat pitkiin märkiin juhliin taipuvaisia, pakko myöntää että yksi syy miksi halusin muuttaa siéltä pois oli tulipalon pelko. Vanha puutalo olisi palanut nopeasti ja iloisesti.
Mutta eipäs maalailla piruja, tuo takka näyttää kauniilta vaikkei poltakkaan puuta!

violet kirjoitti...

Olen sen verran vauhko mahdollisen tulipalon suhteen että olen vakavissani tutkinut mistä painun takapihan kautta ulos....JOllakin riivatun lakanasysteemillä ensin vaikka alhaalla olevan autotallin katolle tai jotain...VAikka tottahan on että viisainta olisi kai odotella palomiehiä.

Juu, takoille on käyttöä vaikkei polttaa voidakaan mitään. Poikien huoneen takka on "kirjahylly" ja toi ruokahuoneessa oleva on "tauluteline". Ylipäätään suurin osa tauluista on lattialla koska seinät on kauhean kovat, ei olla saatu oikein isketty mitään sinne enkä oikein tykkää jättää jälkiä joka puolelle. Sitä paitsi kuvia on mukava kierrättää ympäri kämppää nurkasta nurkkaan. Kun ne eivät roiku,s ekin puuha on yksinkertaisempaa.

Anonyymi kirjoitti...

Mä olen kuullut tuota samaa, "eikö pitäisi olla tottunut kylmään kun kerran tulee Suomesta". Johon vastasin, että ei kun se Suomesta tuleminen tarkoittaa sitä, että osaa a) pukea tarpeeksi vaatetta päälleen ja b) tehdä kodistaan lämpimän tuplaikkunoilla ja tiivistämällä. Molemmat vähän aliarvostettuja taitoja täälläpäin.

Eikä se kylmä mitään karaise, se vain tekee kurjan olon. Mikä tekisi mieli sanoa kaikille noille hollannikasäideille, jotka viilettävät pipoton ja hanskaton tenava pyöräntarakalla parin asteen lämpötilassa. >:-(

Matroskin kirjoitti...

Olen asunut Irlannissa ja Englannissa ja mielestäni molemmissa paikoissa oli kylmempää kuin mittari näytti, koska oli kamalan kosteaa. Sellainen hytisyttävän kolea kosteus, jota vastaan ei voi suojautua, sillä se tihkuu kaikkien vaatekerrosten läpi luihin ja ytimiin. Kuivalla pakkasella voi kasata kerroksia päälle. Siksi Irlannissa ja Englannissa tuntui kylmemmältä kuin Suomessa.

Suomessa kyllä ottaa pattiin, kun kaupoissa jne on talvisin kamala lämmitys päällä. Ihmiset tulevat talvitamineissaan sisään. Moni esim Stokkalla ottaa kyllä itseltään takin pois, mutta vauvat saavat maata makuupussin, toppapuvun ja ties minkä vällyjen sisällä, kun äiti kiertelee tavarataloa. Ahistaa nähdä niitä vauvaparkoja! Kun kävin itse vauvojen kanssa siellä, riisuin heiltä kaikki ulkovaatteet ja jätin alakerran kaappiin.

Anonyymi kirjoitti...

Minâ vastaan niinkuin Tuuli, kun joku sanoo, ettâ eikös sinun pitâisi kestâä kylmää, kun kerta Suomesta tulet... Eli ettâ suomalaisuuteni ilmenee siinâ, ettâ osaan pukeutua järkevâsti myôs silloin kun on kylmâ, ei siinâ, ettâ kestâisin kylmää yhtâän sen enempâä kuin muutkaan. Tââllâ Ranskan Normandiassakin on ollut aamuisin lâmpötila nollassa jo yli viikon ja monesti vielâ tuulee mereltâ (esikoisen koulu meren rannalla) ja me olemme ainoat, joilla on aamuisin pipot pââssâ ja kâsineet kâsissâ. Onneksi molemmat lapset (6 ja 3 v)vielä toistaiseksi itse vaativat pipon aamulla pâähänsä ja ylpeânâ niitâ nâyttâvât muille lapsille... Eilen kyllâ oli jo pipo esikoisen luokkakaverillakin ja hânen vanhemmillaan: isâ on Meksikosta ja âiti Chilestä. Katsotaan, koska perusranskalaiset seuraavat esimerkkiâmme...;-)

violet kirjoitti...

Tuuli ja Jertta; taidan alkaa vastata kuten te. Noinhan se onkin.
Matroskin; se kylmä kosteus tuli liiankin tutuksi Hollannissa meren äärellä...täällä on selkeästi erilainen ilma kun meri ei hönkäile tuossa vieressä...eikä tuule läheskään niin paljon kuin Haagissa.

pikkujutut kirjoitti...

Sanon samoin kuin Matroskin - kylmä kosteus on se mikä pureutuu luihin saakka. Minä olen se joka talvellakin tuulettaa reippaasti ja yrittää saada kosteutta sisältä pois. Tilannetta ei tietysti helpota kaasulämmittimet mitä on pakko käyttää, jotta lämpöä saadaan kun sähköä ei aina ole..niin ja meillähän ikkunoiden ja ovien raoista vetää välillä niin lujaa ettei toistemme ääntä kuule - olemmekin suurasiakkaita teippien suhteen talvisaikaan.

Talvellakin olisi kiva pukeutua kauniisti mutta olen jo luopunut toivosta. Paras ystävä on goretex-takki mikä pitää kylmän ja sateen loitolla ja samalla lämmittää. Nimittäin silloin kun on kylmä, silloin sataa.Märkä villatakki on pahinta mitä voi olla näissä olosuhteissa.Se kun on sitten märkä seuraavankin kuukauden.

Anonyymi kirjoitti...

Kylmästä vielä,niin pahinta lienee tuo kylmän kostea.Se menee luihin ja ytimiin,saa paikat kolottamaan, kostea viima tekee niskat kipeäksi ja herkästi flunssaisen olon itsekullekin.Kunnon pakkasten (-15--20ast)tullessa on "vain" reilusti kylmä.Hassua kylläkin todeta näin!Silloin sitä taas osaa pukea paksusti päälle ja "paeta" sisätiloihin takan lämpimään.Mielestäni kovaa pakkasta sietää paremmin kuin kosteaa kylmää,joka tunkee luihin ja ytimiin...

Elli Velli K. kirjoitti...

Ei kylmään totu, päinvastoin! Asuimme Pohjois-Norjassa, jossa tuuli voi olla -40C, vaikkei lämpötila muuten alle -10C:n juuri laskekaan. Enkä tottunut kylmään ollenkaan, päinvastoin, sain siitä ihan angstin. Jäämeri on auki talvellakin ja sepä se näytti KYLMÄLTÄ. Oli hurjaa katsoa kaamoksessa kylmälle merelle lähteviä kalastusveneitä. Ihme sissejä he. Itse melkein alan itkua vääntää, kun Helsingin kaduilla tuulee purevasti. Ja jos on vielä pimeää ja pitkä matka kotiin niin hui.

Tässä vaiheessa vuotta sitä ihmettelee, kuinka kummassa selviää talven kylmästä ja pimeästä. Mutta sitten jossain vaiheessa tulee (ehkä) lunta ja jo helpottaa!

Maurelita kirjoitti...

Samma här ! Hoen aina täkäläisille olevani ilmastopakoilainen, palelleeni tarpeeksi 19v eli kiitti riitti. Ei tunnu menevän jakeluun tieto.

Vielä näkyy sandaalijalkaisia tyyppejä, vaikka itselläni on saapikaat, talvitakki, baskeri ja hanskat !

Maurelita kirjoitti...

Ai joo ja meillä oli Pariisissa kakluuniuunit käytössä... viinikellareina !

=D