torstai 13. joulukuuta 2007

Pitkiä varjoja

Anteeksi kun piinaan teitä jäätyneen katon kuvalla. Minulle on vaan päässyt käymään niin, että lumi ja jää alkavat näyttää minusta hyvin eksoottisilta. Samalla tavalla kuin kuurainen ruoho. Kun jokin muuttuu harvinaiseksi herkuksi, siitä tulee entistäkin kauniimpaa. Eilisaamuna kaikki oli jäässä, mutta jo muutaman tunnin auringonpaisteen jälkeen jää oli sulanut.



Koko aamupäivän aurinko heitti jyrkkiä ja loivempia varjoja seinillemme. Kukistakin tuli aivan taikaa. Koti kylpi pitkissä varjoissa kuin koristeltuna. Asiaa auttoi ilmeisesti myös hillitön päänsärkyni ja kuume. Olin siinä kunnossa etten päässyt edes poikia hakemaan koulusta, vaan mies kävi kesken työpäivän.



Illaksi sain varattua itselleni lääkärin tästä samalta kadulta. Vain parikymmentä metriä ovesta oikealle. Yleislääkäri, erikoistunut myös trooppisiin tauteihin. Oikein mukava mies, tuttu jo autottoman päivän katujuhlista. Hän päätteli että olen antibioottien tarpeessa, sillä tauti on kestänyt jo pari viikkoa eikä loppua sille näy. Sain myös lähetteen kardiologille erään sydänongelman takia, jota on jo aikaisemminkin tutkittu.

Kun päivän tuossa makailin sohvalla sain vihdoin myös katsottua In the Mood for Love -elokuvan. En voi sanoa teille siitä paljonkaan, sillä olen mykistynyt. Musiikkiin tutustuin jo vuosi sitten kun ystävä Suomesta lähetti sitä minulle. Sen verran kuitenkin, että en muista montakaan näin visuaalisesti kaunista elokuvaa nähneeni. Ihailen myös sitä, miten erittäin eleettömästi näytetään hyvin suuria tunteita. Tai siis ei, niitä ei näytetä vaan katsoja pakotetaan tuntemaan ne itse. Erittäin vahva rakkauselokuva, jossa ei kuitenkaan juuri edes kosketeta. Onneksi. Usein se mitä ei näe on parasta kaikesta. Ja se musiikki riipaisee mahanpohjasta vaikka sen kuulisi tuhanteen kertaan. Epäilemättä tästä tuli minulle yksi niistä elokuvista, joita katselen uudelleen ja uudelleen.



16 kommenttia:

Merruli kirjoitti...

Minuun tehoavat aina varjoista otetut valokuvat ja kukkakuvasi ovat lumoavia. Toivottavasti antibiootit purevat ja olosi kohenee!

Matroskin kirjoitti...

Upeita nuo kukkavarjokuvat! Minäkin tykkään tuosta elokuvasta. Mutta en jaksa kipeänä katsoa noin fiksuja elokuvia. Katsoin eilen Doris Day -komedian Pitsipötsyagentti, joka oli aivan ylipöljä ja sopi räkätokkuraani kuin nappi palttooseen.

Stardust kirjoitti...

Kiitos elokuvavinkistä! Kauniita kuvia taas sinulla. Ja se lapsuuden loru vielä pikaisen paranemisen toivotukseksi;

"Lääkkeitä, vitamiineja, rohtoja nauti, kohta on poissa pipi ja tauti!"

Tanja kirjoitti...

Wong Kar-Wai -elokuvat ovat hienoja! Kiitos muistutuksesta - tuota elokuvaa en nähnytkään, ja sehän täytyy katsoa ilman muuta. Paljon elokuvia jää katsomatta ihan vaan sen vuoksi, että unohtaa ne heti, kun loppuvat leffateattereissa, ja jos ei ole ehtinyt käydä siellä katsomassa. Pitäisi osata laittaa ylös kiinnostavat leffat. Minä katsoin viime viikonloppuna pukudraaman nälkäisenä Being Julia -elokuvan, jota en kyllä voi juurikaan suositella. Illuusio 30-luvun lopusta meni siinä vaiheessa pilalle, kun Julian elegantissa vaatekaapissa oli Ikean laatikoita!

violet kirjoitti...

Merruli: uskoisin antibioottien auttavan. Ainakaan en niitä turhan usein käytä! Viimeksi taisi olla viitisen vuotta sitten.
Matroskin: olen "säästänyt" tuota elokuvaa katsoakseni sen yksin ja aivan rauhassa. En ole malttanut pysähtyä kesän jälkeen (jolloin ostin tuon filmin) ennen kuin nyt kun oli pakko, vaikka aikaa elokuvan katsomiselle olisi ollut moneen kertaan.

Stardust: MInä aina laulelen sitä "uni paras lääke on, siitä nauttikaamme, nalleraukan kuntohon aamuksi jo saamme"..

Tanja: Ohjaaja itse sanoi dvd:n bonusraidoilla että tämä elokuva on hänestä hänen parhaansa. Toivottavasti tykkäät sinäkin, uskoisin että joo, jos kerran saman ohjaajan muutkin miellyttävät.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanat kuvat rouvalla, voi pyhä jyssäys!!!!!

Täälläkin on sydänasia taas erittäin ajankohtainen...toivottavasti vaaratonta itsekullakin.

Muu perhe on viimeisen neljän vuorokauden sisällä ollut vuorotellen sekä mahataudissa että antibiotikaa vaatineessa flunssassa. Ja tällä yhdellä pumppu reistaa, voisiko se johtua poikkeuskuvioiden organisointistressistä...ei kai..?

Anonyymi kirjoitti...

Nuo kukkakuvat on todella kauniita.
Valo on viime päivinä ollut harvinaista eikä lumettomuuskaan juuri mieltä kohenna.

Pikaista toipumista!:)

Liivia kirjoitti...

Tuo elokuva on upea! Kaikkineen! Olin katsomassa sitä noin kuusi vuotta sitten leffassa ja kun kävelin kotiin, alkoivat synnytyspoltot. Siksi liitän tuon leffani elämäni merkkipaaluihin.

Mutta ohjaajan toinen, mikä se nyt oli, joku mumero kuitenkin, oli suuri pettymys. Aivan liian pitkä ja omituinen, siitä puuttui tuo viritetty lanka kokonaan.
Parhaita tosiaan sellaiset elokuvat, jossa ei näytetä kaikkea. Kirjoihin pätee sama.

pikkujutut kirjoitti...

Kauniita kuvia,kauniita. Kiitos elokuva- ja musiikkivinkista-laitan listalle.

Toivottavasti laakkeet auttavat.Pikaista paranemista!

violet kirjoitti...

Kiitos kovasti kaikille kuvakehuista. Noista kukkakuvista tykkään itsekin, vaikka ne ovat kuitenkin vain kalpea varjo siitä mitä täällä saattoi katsella eilen. Aurinko oli ihan sellainen varhaisen kevään pakkaspäivän terävä valo ja kaikki huoneessa olevat esineet kasvoivat oudoiksi.

Maare: voi siunkin syäntäs...Toivokaamme parasta molemmille etttei tuu "Veronikat"!

Helinä: tämä päivä on taas sumuistakin sumuisin - toisaalta pidän sumustakin.

Liivia: ei ihme jos synnytyspoltot alkavat tuota elokuvaa katsoessa. Haluaisin kovasti nähdä sen vielä elokuvissa isolta kankaalta.

Pikkujutut; laita listalle, laita.
Riippuu niin henkilöstä mistä tykkää ja tämäkin elokuva on sellainen josta tiedän monen sanovan ettei siinä "tapahdu mitään" tai että se on "liian hidas" tms. Itse en taas voi katsoa ollenkaan vaikkapa mitään "hauskoja" Austin power-tyyppisiä. Olen vaan tosikko eikä mua naurata mikään missä oikein alleviivataan että kohta on hauskaa.
Toivottavasti In the Mood for Love kuitenkin kopsahtaa sielläkin!

maarit kirjoitti...

Täällä myös Wong Kar-Wai leffojen ihailija - In The Mood For Love on taivaallisen kaunis elokuva vaikka en yleensä ole aasialaisten elokuvien ystävä, ja leffan nähtyä oli hankittava myös soundtrack,
tunnari Yumeji's Theme on todella mystisen kaunis biisi! Ja kys. tarinallehan löytyy myös jatkoa leffan 2046 muodossa.

Ohjaajan englanninkielinen leffa My Blueberry Nights on tullut juuri ensi-iltaan, siitäkin löytyy samaa tunnelmaa ja kiinnostavaa musiikkia - suosittelen myös vanhempaa Buenos Airesiin sijoittuvaa Happy Together leffaa.

violet kirjoitti...

Almeria: kiitos tiedosta mitä tulee 2046 -elokuvaan. Hassua muuten etten ole oikein edes huomannut ajatella että tuo In the Mood...on aasialainen elokuva, vaikka kielestä ja näyttelijöistä sen heti näkee. JOtenkin se tarina vaan oli niin yleismaailmallinen, että tuo "unohtui"!

Elina kirjoitti...

Tosi kauniita ovat nämä varjokuvat! Minä tartuin tuohon sinun eiliseen lapsuusmeemiisi, oli sen verran innostava juttu. Pikaista paranemista!

Kottis kirjoitti...

Hei Kati!
Sain sinulta innostuksen omaan lapsuusmuistelooni. Tervetuloa vilkaisemaan!

Liivia kirjoitti...

2046, sehän oli se nimi. En tykännyt.
Makuja on monia niinkun näkyy, mutta minusta se latisti ekan osan ihanuutta, olisin toivonut, etten olisi koskaan katsonut 2046-leffaa.
Mutta tuo ohjaajan ihan eka filmi voisi olla kiinnostava...

Aasialaisista leffoista puheenollen, vietnamilainen Päivien kimallus (ohjaajaa en muista) on käsittämättömän kaunis elokuva. Tehty samoihin aikoihin kun tämä In the mood for love. Hiukan samaa henkeä, vaan kuitenkin täysin omansa. Suosittelen! Ja jälleen se musa!

violet kirjoitti...

Liivia;...ja JUSTIIN tulin kaupungilta mukanani 2046! Toivottavasti se ei ole pettymys...annan sen miehelle joululahjaksi. Oliko siinä muuten mitenkään mainittavaa musiikkia?