keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Jotta ei katkeaisiKatsokaa eläimiä: ne eivät lähde herättyään liikkeelle venyttelemättä. Venyttely vaikuttaa olevan vaikkapa kissojen tärkeysjärjestyksessä heti nukkumisen ja velmuilun jälkeen. Myös ihminen jonka lihakset ovat tasapainossa liikkuu pehmeästi. Ellen ole venytellyt muutamaan päivään huomaan liikkuvani nykivästi ja raskaasti. Ihan kuin tasapainonkin kanssa olisi ongelmia.

Venyttelyyn ei tarvita mitään välineitä. Pelkän kovan lattian avullakin saa tehtyä vaikka mitä. Toki voidaan ottaa mukaan tankoja, nauhoja sun muuta, mutta niiden puute ei estä venyttelyä. Minulle venyttely on oikeastaan asia, jota harrastan aivan koko ajan. Ovenkarmista voi napata kiinni ja avata rintalihaksia melkein missä vain, pohjelihasta voi venyttää suht huomaamattomasti vaikka bussipysäkillä. Mutta älkää nyt leimatko urheiluhulluksi, sillä sitä en ole. Ei venyttely ole minusta urheilua ensinkään.

Ilman mitään oppaita ja koulutustakin osaa venytellä, kun muistaa tämän: tarpeeksi aikaa venytykselle eikä niitä nykiviä rynkytysvenytyksiä, joita näkee lenkkipolun varrella. Venytys ei saa tehdä kipeää mutta sen pitää tuntua. Se voi tuntua hyvinkin muikealta - varsinkin tauon jälkeen - mutta hyvällä tavalla kipeältä. Kokeile vaikka tätä: nosta kädet suorina sivulle kämmenet alaspäin. Pidä käsivarsi koko ajan aivan suorana, ala sitten kuin työntää kämmenen alasyrjää kuvitteellista seinää vasten. Nosta kaikki sormet aivan suoriksi...ja tunnet melko varmasti kihelmöintiä.

Venyttelyllä voi vaikuttaa tehokkaasti ryhtiin. Sehän ei ole mikään staattinen tila, vaan yksinkertaisesti tulos siitä, missä kulmassa luut ja lihakset ovat. Lihasten pitäisi olla pidempiä kuin ne luut, joita lihakset liikuttavat. Kiristynyt lihas on jäänyt lyhyeksi eikä tällöin vastalihaskaan toimi kunnolla. Jos siis rintalihakset ovat kireät ne vetävät hartiat eteenpäin, pää tulee liian alas hartioiden väliin, leuka työntyy eteenpäin...seuraavaksi rintakehä menee asentoon jonka vuoksi vyötärökin "katoaa" jonnekin. Paitsi että lopputulos näyttää pahalta niin esim. pallea ei pysty toimimaan kuten pitäisi. Se taas vaikuttaa aineenvaihduntaan monella tavoin, mikä taas vaikuttaa....

Myönnän että Marja Putkiston kehittämä kasvokoulu herätti minussa hilpeyttä kun siitä ensimmäisen kerran kuulin. Ostin vuonna 2003 alekorista kirjan aiheesta, ja sen luettuani olin jo muuttanut mieleni. Kasvoissakin on lihaksia - ja paljon onkin! - miksi ne eivät muka toimisi aivan samoin kuin kaikki muutkin lihakset? Kyllä niihinkin tehoaa venytys ja niitäkin voi voimistaa. Sitä paitsi kasvoihin vaikuttaa myös kaulan ja hartiaseudun lihaksisto, noin alkuun. Kasvojen lihaksisto vaikuttaa paljon muuhunkin kuin siihen miltä lärvi näyttää. Puheeseen, laulamiseen, purentaan.

Method Putkisto -kirjassa (1997) on pieni testi, jonka avulla voi tutkia ylävartalon asentoa. Mittana käytetään solisluiden asentoa. Niiden pitäisi olla horisontaalilinjassa. Jos ne ovat, silloin rintakehä, lapaluut ja pää ovat oikeassa asennossa. Asettuvat kuin itsestään. Jos taas solisluut ovat v-kulmassa, hartialinja on pielessä ja ryhti on jo putoamassa. Mitä suurempi v-kulma, sitä korkeammalla lapaluut...sitä eteenpäin kiertyneemmät hartiat ja seurauksena siis päänkin väärä asento.
Kokeilkaa!

23 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aivan totta! Patistelen aina itseani venyttelemaan, silla tietokonetyosta jumittuu niskat ja selka ja migreeni tuntuu ihan kieli pitkalla odottavan naita jumipaivia... Kun vaan muistaisi venytella jalat ja kasivarretkin, ja rentouttaa leukalihakset jne jne. Ja ihan joka paiva!! :)
Kiitos muuten COS-vinkista. Vierailin heti nettisivuilla, tykastyin ja innostuin (mita yksinkertaisempi sen mieleisempi, jujut tosin ok), ja kipitin eilen tyopaivan paatyttya ko. liikkeeseen (Lontoo). Ostin neuletunikan, t-paidan ja villaisen puseron eli hyvin upposi. Ja viela mietityttaa muutama henkariin roikkumaan jaanyt vaate... Jos laatu on mita tuoteselosteen perusteella voisi kuvitella, hinta-laatu -suhde on todella hyva! Petollisesti viela sijaitseekin ihan kulman takana tyopaikasta (helppo piipahtaa ja 'tyomatkan varrella, joten tarkoitettu minulle'). Jostakin syysta en ole koskaan vieraillut tassa liikkeessa, ehka nimesta COS tuli mielleyhtyma LaCOSteen, jonka mallisto ole koskaan minua niin kiinnostanut. Niin sita piti tamakin lukea Belgiassa yllapidetysta blogista, ennen kuin (vaarista) mielleyhtymistaan paasi ja viimeinkin vieraili (nelja vuotta paivittain ohi kuljettuaan) naapurissa sijaitsevassa liikkeessa.

violet kirjoitti...

Annemari: tämä COS-juttu on hassu! Kiva että tykkäsit. Nimi on minustakin jotenkin..sellainen pöhkö.

Tossa Putkiston "naamakirjassa"on juttuja joiden avulla olen päässyt eroon sellaisesta kivusta, joka mulla oli usein tuolla leukaluiden nurkilla..kun tuppaan öisin narskuttelemaan hampaitani, ja muutenkin ovat liian kireät nuo lihakset (vino purenta).

Kehossa ei sellaista tahdonalaisesti supistuvaa lihasta olekaan, jota ei voisi venyttää takaisin oikeaan mittaansa. On riemu itse keksiä miten esim. säären etuosaa voi venyttää ja kokeilla miten ihan pienet asennon muutokset vaihtavat venytyskohdan toisaalle.

Anonyymi kirjoitti...

Ai niinko? Nainkohan miun tulisi tutustua tahan kirjaan. Joskus ostin Putkiston Pilates -dvdt, mutta en muista nahneeni naamakirjaa. Miulla on nimittain ihan samat narskuttelut kaynnissa joka yo. Leuat ja ikenet on todella kipeat joka aamu ja hampaissa on sellainen 'ikiaikainen jomotus'. Olen joskus jopa herannyt kesken unien oman narskutukseni aaneen.
Hammaslaakari huomautti tasta myos, ja suositti (tietysti) superkalliista oikaisuhoitoa. Purenta on ihan miten sattuu (vaikka ei hymyillessa ole mitaan eroa 'normaaliin', mika on aika janna juttu) ja kielen alla nakyy lihaksien luokille puristamat luut. Leuat paukkuu ja korvien edessa olevat luumoykyraiset on isommat kuin kolleegoilla (tehtiin empiirisia vertailuja). Hammaslaakari neuvoi ensiapuna kynan tai kielen (hellasti!) laittamista hampaiden valiin, mika estaa puremasta niita voimakkaasti yhteen. Mutta eihan noista pidemman paalle mitaan hyotya ole, varsinkin kun ian myota kuulemma vain pahenee. Miunkin pitaa heti tarkistaa Amazon.comista, josko siella olisi tata Putkiston kirjaa.

Sooloilija kirjoitti...

Tässähän ihan jäykkäkin suoristuu tuolilla koneen ääressä kun lukee tätä juttua. Hyvä muistutus! Venyttely kunniaan, ihan liian vähän sitä tulee tehtyä.

Kissaa on ihana katsella, se venyttelee jopa ruokakupilta poistuessaan, ihan joka välissä, silloin kun ei nuku ja kelli talon pehmeimmässä ja lämpimimmässä paikassa.

violet kirjoitti...

Annemari: painut suoraan siellä Lontoossa kasvokoulutunneille!

Ei mullakaan siis tietysti narskuttelu loppunut, mutta sen aiheuttamat haitat ovat pienentyneet, olen varma. Ja se on helppo todeta nopeastikin, että kasvojen käsittely näin "luomusti" auttaa saamaan paremman värin naamaan ja vähentää turvotusta, silmäpusseja sun muuta.

pikkujutut kirjoitti...

Olen aivan koukussa MP Pilatekseen, ollut jo muutaman vuoden.Kesalomalla kavin tunneilla silloin kun oli mahdollisuus ja oli kertakaikkisen ihanaa..

Venyttelyyn ei todellakaan tarvitse valineita.Milloin vain, missa vain.

Ylavartalon asento vaikuttaa muuten alavartaloonkin eli kannattaa tsekata se koko ranka ja huomioida missa kohtaa jaloissa on painopiste. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Harrastin joskus noita Putkisto-venytyksiä. Minulla on se kirja... jossakin. Kiitos muistutuksesta - syvävenytykset olisi tarpeen.

MaaMaa kirjoitti...

Kiitos hienosta venyttely-opista :)
Ensin tunsin vahan omatuntoa etten venyttele vaikka urheilen aika paljonkin, mutta sitten kekkasin etta kyllahan ma venyttelen! Joka aamu ennen suihkua venyttelen vessassa peilin edessa silla aikaa kun vesi valuu suihkussa ja muuttuu lampoiseksi. Selan, vatsa, kyljet, kadet, jalat ja naamankin venytan - se vaan on niin alitajuinen rituaali, etten ollut edes ajatellut asiaa.
Mutta hyva etta tuli nyt ajateltua, kiitos sun bloggauksen :)
Kiitos ja kumarrus (niin syva, etta tuntuu pohkeissa asti!) :))

Riikka kirjoitti...

Tiedän tämän kaiken. Silti en saa itseäni venyttelemään tarpeeksi usein! Onneksi nykyään edes kerran viikossa.

Olina kirjoitti...

Venyttely ja itsestään huolta pitäminen olisi kyllä ihan ehdotonta! Minä olen valitettavasti vain vähän sellainen, että ryhdistäydyn toimimaan vasta kun selkään, niskaan ja jalkoihin käyvä työni muistuttaa rankkuudestaan kipujen muodossa... Sitten pidän innoissani itsestäni huolta pari viikkoa, kunnes taas on edessä repsahdus.

Olina kirjoitti...

P.S. Ihan mahtava profiilikuva!=)

Rouva Nordman kirjoitti...

Hieno profiilikuva! Elegantti. Kirjoituksesi on hyvä muistutus venyttelyn tärkeydestä. Kannettuani vauvaa koko päivän ja välillä vähän yölläkin kroppa tuntuu jumiutuneelta.
Minullakin on nirskutus-narskutus-ongelma. Se oli tosi paha, kunnes hammaslääkärissä purentaa tasapainotettiin hiomalla toisen puolen hampaita. Ei ollut kallista eikä sattunut ollenkaan ja on auttanut. Minulla nirskutuksen pahin aiheuttaja on stressi. Stressaantuneena nirskutan eniten.

violet kirjoitti...

Pikkujutut: nyt muistankin että olet ehkä maininnut jossakin kommenttiloootassa aikasemmin tästä.
Sas muuta - kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Killisilmä; kirja esiin sitten jos opit ovat kateissa;-)

Maamaa; huonoa omatuntoa ei missään nimessä ollut tarkoitus herättää. Korkeintaan halusin muistuttaa.
Totta - en minäkään ajattele että alanpa nyt venytellä kun on tiistai klo 8.00 tai keskiviikko klo 17.00. Heti jos tästä tulisi joku pakko tai sen pitäisi tapahtua tiettynä aikana tai tietyllä säännöllisyydellä niin siitä tulisi riippakivi.

Riikka; se kerran viikossa saattaisi jopa riittää ylläpitämään, jos paikat ovat suht koht kunnossa.

Olina: ennaltaehkäisy, ennaltaehkäisy;-)

Katilein: oi voi, vauvaa kantaessani olin aika ongenkoukkuna usein. Ja sitten niin väsynyt, etten venytellyt kun sitä eniten olisi tarvittu...

Matroskin kirjoitti...

Naamajumppa on hauskaa, mutta sormijooga ei ole vielä vakuuttanut. Tarjoustalosta saa harjanvarsia eurolla, keppijumppaan ei siis tarvita kallista jumppakeppiä.

violet kirjoitti...

Matroskin: naamajumppa on suorastaan naurettavaa jos katso peiliin tai tekee jonkun toisen kanssa.
Mutta sormijooga...nyssää paat mua huakeella;-)
Keppijumppaa kokeilin pakotettuna kerran. Totta on että käyhän siihen vaikka porkat eiku suksisauvat suomeksi.

aino kirjoitti...

venyttelen, paljon, mutta joskus liian vähän. se on kyllä hyvinvoinnin perustana yksi tärkeimmistä niin kuin sanot.

Suvi kirjoitti...

Venyttely on ihanaa. Mutta teen sitä aivan liian harvoin. Muutamia kertoja olen käynyt syvävenyttely tunnilla jossa yhtä venytystä tehdään noin 4 min. Tunnin jälkeen on aivan mahtavan raukea olo.

Matroskin kirjoitti...

Sormijooga on oikeasti olemassa! Siinä taivutellaan sormia!

aurinko kirjoitti...

asiaa! koskaan en venyttele ja kylla nakyy. yritan kayda joogassa mutta siellakin laiskasti. btw. oletko menossa aanestamaan??
mina menen huomenna
pia spore

SARI kirjoitti...

Mun solisluukulma näkyykin hyvin eilisen postauksessa ;) En venyttele koskaan, eilistä lukuunottamatta - selkä nitkahti yhtä sairasta kaksi päivää kanniskellessa - olen luonnostaan aika venynyt. Tanssiopinnoista on jäänyt sellainen kehonkuuntelu päälle, että huomaan heti, jos jostakin alkaa kiristää ja löysään hetimiten vaikka tuossa ommellessa.

Elina kirjoitti...

Olen ollut laiska blogien kanssa viime aikoina ja täällä olikin valtava määrä mielenkiintoisia juttuja sitten viime käynnin! Venyttely on äärimmäisen vaikeaa, tai siis siihen rytmiin pääseminen, että sitä oikeasti tekisi jatkuvasti. Töissä kyllä tietokoneen ääressä istuessa jumiutuneet lihakset ilmoittavat itsestään ja välistä tulee pidettyä venyttelytaukoja. Mutta muuten jää minulla venyttelyt hyvin vähäisiksi, lähinnä vaan silloin kun on pakko tai joku ohjaa sitä.

Pakko vielä kommentoida aiempaan, että minä myös haluaisin oppia/osata monenlaista, mutta hyvin harvaan asiaan jaksan paneutua kunnolla. Pinnaa pitäisi yrittää venytellä ahkerasti, ehkä joskus tulevaisuudessa tuottaisi tulosta.

violet kirjoitti...

Aino; paljon, mutta joskus liian vähän. Niin se pruukaa olla. Hyvin sanottu.

Suvi: raukea onkin oikea sana!

Matroskin: nonniin...sillä lailla. VAikka onhan naurujoogakin jo olemassa.

Aurinko: en äänestä. En oikein tiedä miksi äänestäisin Suomen vaaleissa kun en ole maassa asunut yli kymmeneen vuoteen, ja kun en tiedä ehdokkaista mitään. Selvää voisi ottaa, mutten halua. Asia tuntuu hyvin kaukaiselta.

Sari: sulla onkin luut paikoillaan, ihan totta! Kehonkuuntelu jää päälle jos sitä vuosia harrastaa. Se automatisoituu.

Ekub; vähänkin on parempi kuin ei ollenkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Venyttely on ihanaa! Sen sijaan venyttelytunnit on kamalia. Niillä venytetään liian lyhyt aika per lihas ja hölmöissä asennoissa.
Tanssin nuorena balettia yli 10 vuotta, se venyttely jäi vähän niinkuin päälle... Seurauksena hyvä ryhti jota vieraatkin usein kommentoi, ja aina silloin tällöin joku kysyy että olenko tanssinut balettia, se siis näkyy kyllä miten itsensä kantaa.

Yhteen aikaa tein päätöksen että saan katsoa telkkaa vain jos venyttelen samalla :)