keskiviikko 8. lokakuuta 2008

Pidä huolta!


Pari kertaa vuodessa huollan kenkäni kunnolla. Sen lisäksi puhdistan ja plankkaan tarvittaessa.
Kunnolla huoltamista tarvitaan esimerkiksi kesän jälkeen, ennen kuin laitan ehdottomasti vain suveen kuuluvat kulkimet laatikkoon.

Kunnolla huoltamista saatetaan tarvita myös syksyllä, kun kaivaa sängyn alta laatikollisen kenkiä, joita ei olekaan kunnolla huoltanut keväällä...köhöm.

Puhdistan kengät ensin laihaan Marseille-saippualiuokseen kastetulla rätillä. Vanha hammasharja auttaa pienissä paikoissa. Kuivaan lopuksi kengät huolellisesti, sitten rasvaa ja kiilloketta ja mitä nyt tarvitaankin. Ja kovasti hankausta.Miehen arvion mukaan mulla on aika paljon talvikenkiä.
Saattaa ollakin, mutta loivennuksena sanottakoon että:

- yhdet kuvassa näkyvät on varastettu Hollannissa kierrätyskeskuksesta
(odotin ja huhuilin aikani ja kun ketään ei tullut, panin kahden euron saappaat kassiin ja kävelin rauhallisesti ulos)
- yhdet ostin jo silloin kun esikoinen oli vauva
(ovat siis jo pian 10 vuotta - hyvin hoitaminen kannattaa!)
- yhdet sain 75 % alella
(olisiko ne muka voinut jättää??)
- yhdet sain ostettua halvalla kun tajusin mennä lastenosastolle
(samat maksoivat aika paljon enemmän aikuisten puolella)

31 kommenttia:

Sooloilija kirjoitti...

Kadehdittavaa tuo kenkien huoltaminen. Minä en huolla lainkaan, ei ole aineita eikä välineitä, joten kengät (ne vähäiset) ovat aika hunningolla, raukat. Tämä kuuluu niihin elämänalueisiin, että 'pitäisi'..
Hienoa että huollat kenkiäsi rakkaudella!

aurinko kirjoitti...

mina en koskaan saa kayttaa talvisaappaita. enka villapaitoja.
tarttee varmaan menna kaymaan kiinassa talvella.
pia

Pelagia kirjoitti...

Sinulla on minun mielestäni ihan sopivasti talvikenkiä. *omistaa ainakin saman verran* Mutta tosiaan, olisipa aikaa huoltaa niitä, taas kun on käsillä se aika, kun ne pitäisi kaivaa tuolta varastosta esiin...

violet kirjoitti...

Sooloilija; olen sen verran pihi että haluaen etteivät mieluisat kengät ainakaan hoitamattomuuden takia mene pilalle. Ei ne aineet maksa juuri mitään.

Aurinko: suurin osan mun kengistäni on sellaisia, joita voin täällä pitää ympäri vuoden tai lähes. Melkein kaikki noista ns. talvikengistäkin on sellaisia, ettei niillä pärjää esim. -20 asteessa ollenkaan - jos siis olisi tarvetta.

Pelagia: niin, kuinka sen nyt katsoo. Kumisaappaat tuosta puuttuu ja sitten kuten sanoin ne sellaiset joita voi pitää melkein koska vaan.
Onhan vaihtelu mukavaa, mutta en voi mitenkään väittää että TARVITSISIN noin paljon kenkiä.
Enhän käy edes töissä, missä pitäisi olla fiksut vaatteet tms.

Liivia kirjoitti...

Oot kyllä täydellinen ihminen!

Ihan hitsin ihania kenkiä, ja kenkiähän pitää olla paljon.

Itse en saa otettua niskasta kiinni itseäni ja ryhdyttyä plankkaukseen. Mutta onneksi meillä mies tekee sen, kuten kiikuttelee kenkiä (myös minun) suutarille. Itse en saisi sellaistakaan ikinä aikaiseksi.

SARI kirjoitti...

Nostan hattua ! Minä en huolla ollenkaan - ei nyt oikein ole mitään huollettavaakaan ;) Yhdet tuhoutumattomat mokkaiset, joista vaan harjaan kesän aikana kertyneen pölyn pois, ja toiset mokkaiset, jotka ovat niin hajalla - huoltokaan ei korjaa reikää pohjassa...
Välikausikengillä menee vielä, ja näyttäväthän jotkut kulkevan "pikkukengissä" koko talven.

Jonna kirjoitti...

Minä oon kyllä sitä mieltä, että kenkiä on hyvä olla useampi pari. Varsinkin jos ne on noin kauniita kuin sun kengät.
Minä muka-huollan kenkiä. Pitäiskin mennä suihkuttelemaan ja harjailemaan...

violet kirjoitti...

Liivia: hui kauhia, en halunnut mitenkään nostaa itseäni tässä täydelliseksi. Siihen ei ihan rahkeet riitä. Muistan kuitenkin jo lapsena leikkineeni suutaria. Mulla oli sellanen puhdistuspalvelukin että isä ja äiti sai tuoda kenkänsä plankattaviksi ja minä otin rahat.

Sari: noi yhdet mustat nauhalliset kengät ovat sellaiset ikuisuuskengät, joita ei varmaan edes saisi rikki. Ne on kuitenkin niin raskaat monot, etten ihan kovasti ole viime aikoina käyttänyt. Mutta jos tarvitaan kengät joihin mahtuu oikein isot villasukat ja jotka kestää mitä vaan niin ne on mulla noi.

Kanerva: kiitos, kiitos. Niin, toki kengät kestää kauemmin jos eivät ole ihan jatkuvassa käytössä.
Mun mieheni se vasta kenkien plankkaaja onkin. Hänellä ei pareja ole niin kovin paljon mutta niitä sitten hoidetaankin ankarasti. Ja käytetään suutarissa. Meidän perheen kalleimmat kengät ovat aina hänen kenkänsä, mutta sen sallii kun tietää miten kauan niitä pidetään.

Anonyymi kirjoitti...

oot kauhea. en ikinä vois ottaa mitään tollein vaan mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Jessss kenkiä ! Ja saapikkaita !!! On talvessa hyviäkin puolia. =)

Pitääkin ottaa omat esiin, rappusissa ne ovat erityisen edukseen. Ja kenkähuolto on ajankohtaista aina.

Mieheni plankkaa tai ainakin harjaa vähän jalassa olevia kenkiään joka aamu ; se on tapa kuin hampaittenharjaus - kengät jalkaan ja harja esiin. Pitäisi ottaa mallia...

Yhdelle miespuoliselle ystävälle virnuiltiin aina, että siitä huomasi oli ihastusta ilmassa tai uutta flirttiä menossa, jos kengät kiilsivät poikkeuksellisen hyvin plankattuina.

violet kirjoitti...

Minde; Hollannin poliisi saattaisi olla hyvin kiinnostunut tästä varkaudesta. Suuretsinnät käynnistettäisiin ja lopulta minut vietäisiin vankilaan käsiraudoissa. Siellä en ole vielä ollutkaan.

(Mitä mahdat ajatella ko. kierrätyskeskuksen ihmisistä, jotka lyövät kassaan vain joka toisen ostoksen ja loput rahat...tarvinneeko selittää. Ja jos myyjää ei kiinnosta tulla ottamaan rahaa eikä persus liikahta vielä silloinkaan kun NÄKEE minun poistuvan liikkeestä, niin anti olla.)

violet kirjoitti...

Maurleita: jumankaut! Jos mun mies plankkaakin kenkiään TUON takia!!

Ulla kirjoitti...

Tässä olemme samaa maata, minäkin plankkaan kenkiä säännöllisen epäsäännöllisesti. Tosin en ole marseisaippuaa kokeillut, mutta siinäpä hyvä vinkki. Suutarilla asioin muutaman kerran vuodessa. Olin pienenä partiossa, se selittäätämänkin sillä sudenpennuissa opetettiin plankkaus. Ja mitä ei siellä opetettu, sen opetti pedantti ukkini.

Riikka kirjoitti...

Mulla on ihan samanlaiset kengät ku sulla! Noi ruskeat korottomat pyöreäkärkiset saappaat kahdella soljella. Ostettu Riikasta. Nättejä popoja sulla.

pikkujutut kirjoitti...

Ihania saapikkaita.huoltokin on noin tehokasta.

Mina en varmaan edes osaisi huoltaa kenkia-sandaalit kun on kaytossa melkein vuoden ympariinsa.

johanna kirjoitti...

Voisin ottaa useammankin parin noista kengistäsi ;) Varsinkin kun olet noin hyvin huoltanut! Minä olen laiska kenkienhuoltaja. Suihkin joskus kosteudensuojaa ja putsailen kun muistan/viitsin...

Marja kirjoitti...

Upeita pieksuja ja muita popoja sulla rivissä! Huoltamisesi on ihailtavaa.

Kenkiä ei koskaan voi olla liikaa, mutta niiden olemassaoloa saa jostain kumman syystä selitellä miehille.

Tiedättehän sanonnan, että kengät pitää ostaa, jos ne maksavat alle 15 euroa?

violet kirjoitti...

Ulla; Marseille-saippuavesi on hyvä sellaiseen, jos kengät ovat kuraiset tai muuten likaiset. Kun eihän niitä sillä plankilla ole tarkoitus puhdistaa;-)...Yksi suutari mulle tuosta saippuavedestä vinkkas. Sanoi että nahka pysyy hyvänä ja siltä se vaikuttaa.

Riikka: saattaa mennä viisasteluksi, mutta noissa ruskeissa pyöreäkärkisissä on 3 solkea;-)

Pikkujutut: no juu, siellä ei paljon saappaita kaivata...

Johi; taidan avata kenkähuoltoliikkeen kun niin moni ei tee itse mitään;-)!

violet kirjoitti...

Ilona:jos totta puhun niin ei multa mitään selvitystä ole vaadittu kenkäparien lukumäärästä. Ihan itse olen tainnut syyllistyä. Mies on sanonut todenmukaisesti että niitä on "aika paljon", muttei mitään muuta.
"Kengät pitää ostaa, jos ne maksavat alle 15 euroa." - en ole kuullut, enkä ole samaa mieltä. Jos se on käyttämättömien kenkien hinta, niin minusta sillä ei voi saada mitään mikä kestää kahta viikkoa kauemmin. Vai voiko?

Anioni kirjoitti...

Ihania kenkiä, ja kuullostaa tutulta tuo "loivennuslistasi" (mulla yleensä laukuista on tuollaiset loivennnusperusteet) ;)

Anonyymi kirjoitti...

Hih, mietin just samaa omastani... mutta nehän tietenkin plankkaa hurmatakseen (uudelleen) vaimonsa !!!

P.S. Maailmanloppua lykätäksemme minulla on haaste tarjolla, alkujaan Hullujen Päivien innoittama "harkitse joka ostosta" -bänneri kiertää... tule hakemaan jos haluat, se käy yleismaailmalliseksi ohjenuoraksi.

=)

Riikka kirjoitti...

Ai juu, niinpäs onkin kolme solkea:D Mulla on muistaaksen vain kaksi. Ei ne taida ihan samat kengät olla, mulla ei oo niissä tuota pikku sinistä lappua, mutta muuten presiis samanlaiset, kärki ja tuo tikkaus reunassa ja malli. Ihan tosi kätevät täällä talviliukkailla ja lumessa rämpiessä.

Merruli kirjoitti...

Hienoja talvikenkiä ja vielä hienompaa, että huolto pelaa. Kenkien huoltaminen on kotityö josta pidän, mutta mies saa huoltaa kyllä omansa. Aikoinaan pappani opetti minulle niksit ja kikat ja aina saa muistella rakasta pappaa kenkiä puunatessaan.Perin mielenkiintoisena pidän ElNaturalista-kenkien hoito-ohjetta, joka kieltää kaikki lankit ja kyllästeet ja luottaa oliiviöljyyn, mutta yllättävän hyvin tuntuu toimivan.

Anonyymi kirjoitti...

Siis kenkiähän ei koskaan ole liikaa. Kuten ei laukkujakaan. Olkoon sitten cliché (minusta ei).
Nimimerkki "ostin viimeinkin tänään ne saappaat, yes!!"

Inka kirjoitti...

Juu, kenkiä ei voi olla liikaa. Ainakaan jos niitä osaa huoltaa ajatuksella. Ja silloin on hyvä ostaa, kun hyvällä hinnalla löytää mieleiset. Voi taas mennä pitkät ajat, ettei löydä vaikka kuinka etsisi.
Noista kengistäsi huolisin heti monetkin, on sulla hyvä maku!

Anonyymi kirjoitti...

Voiko muuten naisella olla liikaa kenkiä yleensäkkään?? Itse ole kenkä-friikki pahimmasta päästä. Aina uudet hankintalistalla..

Merja kirjoitti...

Meillä tykkää onneksi mies nysvätä kenkien kanssa. Minä kun olen huolettomampi, en oikein jaksa huoltaa.

Anonyymi kirjoitti...

Voi kuinka kauniita kenkiä sinulla on. Etenkin ne vaaleanruskeat pitkävartiset saapppaat. Eikä yhtään liikaa. Fiiliksen ja vaateiden vuoksi tarvitsee ehdottomasti useita pareja kunnon kenkiä.

Mukava kuulla, että joku muukin jaksaa rasvata ja huoltaa kenkiään. Yleensä minulle on vain naureskeltu kun kerron hoitavani kenkiäni. Mutta silloin jopa kymmenen vuotta vanhat kiiltävät ja pysyvät menossa mukana.

Aurinkoista päivää sinulle!
-savutar-

violet kirjoitti...

Anioni: kyllä mää loivennuslistan tempasen aiheesta kun aiheesta;-)
"lieventävät asianhaarat"...

MAurelita: kävin tutustumassa banneriin ja niin hyvä asia kuin onkin, en voi sitä panna itselleni ilman "jeesustelun" makua. Tarkoittaen tässä siis sitä,että en koe olevani kykenevä noudattamaan sitä että harkitsisin todellakin jokaista ostosta.

Riikka; no, soljista viis, loppujen lopuksi. Samaa mieltä että tommoset nalletossut ovat kätevät, lumessakin. (kun sitä vaan olisi)

Merruli: oliiviöljyä en ole kokeillut mutta uskon päätä pahkaa sen toimivan. Se on niitä aineita joilla voi tehdä melkein mitä vaan.

Amsterdamin Riitta: nonnii!Onnittelut uusista saappaista!

Inka: mulla on nyt yhdet Clarksin balleriinat joita pidän aivan jatkuvasti ja joita haluaisin ostaa toisen parin ihan varmuuden vuoksi...ettei käy niin ettei sitä mallia sitten taas missään ole.
Äiti sanoi yhteenaikaan: taas tommoset mustat kengät! On totta että ennen ostin vain mustia kenkiä. Ja kuulemma "muumukenkiä". Nyt on hiukan ruskeaakin tullut viime vuosina ja jopa yhdet siniset.

Juliet jones: Tykkään kengistä valtavasti ja kyllä, ostaisin vaikka kerran kuussa jos...
Mutta tyydyn ostamaan harvemmin ja yritän sitten pitämään huolta.

Merja: sinunkin miehesi;-)
Minun kenkiäni hän ei ehkä hoitaisi. En ole kyllä ehdottanutkaan.

Savutar: naureskeltu?
En tajua mitä naurettavaa siinä edes voisi olla että pitää huolta tavaroistaan. Kai se on jotain roskiin vaan jos likastuu -meininkiä. Ei mitääv väliä.

Puisto kirjoitti...

En kyllä ihan noin tarkasti kenkiäni huolla, mutta teen sitä kuitenkin. Ja mulla on aika vähän kenkiä ja saappaita, koska käytän ne aikaslailla loppuun ennenkuin ostan uudet. En siis ole kenkäfriikki kuten moni nainen on.

Uudet saappaat haluan, mutta tämä on niin tätä. On visio päässä ja sitten kun lähtee etsimään, ei sellaisia ole olemassakaan. Voi huokaus.

viluinen kirjoitti...

kivat nahka-converset! en oo moisia ennen nähnyt.