torstai 23. heinäkuuta 2009

Välttämätöntä



Laskin tunti sitten käsistäni taas yhden kirjan, loppuun luettuna. Suljin kannen ja ajattelin miten ihmeen hienoa on osata lukea, saada lukea, ehtiä lukea. Että joku jossakin istuu persiilleen, kirjoittaa tarinan, se painetaan kirjaksi jolle valitaan kansi, se tuodaan kauppoihin ja minä saan sen käsiini luettavaksi.

Mutta osaisiko joku selvittää minulle miksi kirjat maksavat Suomessa niin kauheasti? Myyjän kanssa päivittelin eräässä kirjakaupassa että Frida ja Frida -kirja (kirjoittanut Emma Juslin, olisin mieluusti lukenut) maksaa toden totta 37 euroa ja vielä sentit päälle. Ja on pehmeäkantinenkin vielä. Pokkareita saa edullisesti, kyllä vaan, mutta ei kaikkea voi tai halua odottaa pokkarin muotoon. Ei kaikesta edes tehdä koskaan pokkaria.

Ja mitä tapahtuu niille kirjoille joita ei yht’äkkiä sitten löydä enää mistään? Samaisen kirjamyyjän kanssa ihmettelimme että vaikkapa Joel Haahtelan muutamaa kirjaa ei enää mistään löydä vaikka "koko ajan niitä kysellään". Eikö tässä nyt joku mätä?

Huomasin että Tampereen Sokoksen kirjaosasto tukehtuu kohta ja kuolee pois. Sen vieressä oleva musiikki- ja peliosasto sen sijaan porskuttaa ja kasvaa kuin röyhkeä teini. Kirjaosasto on vuosi vuodelta pienempi ja valikoima surkeampi. Toki kaupungista parempiakin kirjanostopaikkoja löytää, mutta olkoon tämä esimerkki jostakin, jonka pelkään johtuvan kirjastoista ja toisaalta kirjojen kalliista hinnoista. Ja kuinka on (onko tätä tutkittu, tietääkö joku?) : lukevatko suomalaiset enää niin paljon kuin ennen meille kerrottiin?

Tunnen välillä melkein syyllisyyttä niistä kaikista retkistä joille mieleni pääsee kirjojen kautta. Olen tässä mutta aivan poissa. Mietin: työpaikoilla on tupakkataukoja joita ei kyseenalaisteta...eikö voisi olla taukoja lukemiselle, sillä se on välillä suorastaan välttämätöntä. Hyvin itsekästä ja toiset poissulkevaakin, mutta välttämätöntä.

32 kommenttia:

Rita A kirjoitti...

Tykkäsin tuosta tekstisi alkukappaleesta. On tosi hienoa osata lukea, saada lukea ja ehtiä lukea! Nyt lomallani oikein nautin kirjoistani, joita olen ostellut pitkin vuotta, ja itse asiassa aikaisempinakin vuosina. Kirjakasani ovat oikeita aarteita :)

Leena Lumi kirjoitti...

Violet, sinä puutuit mysteeriin, jota olen miettinyt aina eli kirjan hintaan Suomessa. Nyt kun olen tutustunut kustannusalaan, olen saanut tietää, että täällä otetaan hirveän pieniä painosmääriä, jolloin hinta kirjaa kohden on iso.

Vaikka minulla on lyhyt saksa, ostan kirjoja Keski-Euroopasta. Esim. kaikki taidekirjat, joissa selviää vähemmälläkin kieliopilla ja sein niissä on teskti myös englanniksi. Saksassa ostajia on kuitenkin 80 miljoonaa, ja Suomessa vain vaivaiset 5,5 miljoonaa...

Myös upeat magazinet ovat Keski-Euroopassa halpoja Suomeen verrattuna. Niitä mieheni kantaa minulle työmatkoiltaan. Aina tulee vähintäin Spiegel ja Brigitte Frauen über 40 Jahren.

Älä anna rakkaita kirjojasi pois, vain ne, joista VARMASTI tiedät, ettet halua pitää. Niitä voi lahjoittaa vaikka sairaaloihin etc.

Minulla ei oleö elämää ilman kirjoja!

Anonyymi kirjoitti...

Muuten olen Samaa mieltä, mutta kirjastoja ei voi syyllistää kirjaosastojen ja -kauppojen hupenemisesta. Kaikki eivät halua omistaa lukemiaan kirjoja. Kirjojen hinnat ovat kylläö taivaissa. Usemmiten joutuu odottamaan kirjan tulemista alennusmyyntiin, jotta on voi ostaa sen.

Jonna kirjoitti...

Hieno keskustelun avaus!
Varmaan Suomen verotuksellakin on osansa kirjojen hirveään hintaan!?

Minä olen surkea kirjaston käyttäjä, mutta lukemista rakastan yli kaiken. Jos minun pitäisi jostain syystä valita vain yksi harrastus niin kyllä lukeminen pesisi kaikki muut selvästi. Kirja tarjoaa niin paljon! Toki muukin harrastus, mutta kirjoissa on jotain niin paljon enemmän. Rakastan sitä tunnetta, kun saan lukea ja uppoutua toisiin maailmoihin. Pysähtyä joidenkin lauseiden kohdalle ja jäädä miettimään sen merkitystä tekstin ulkopuolella. Hieno lause toimii yksinkin ja herättelee ajatuksia.

Ja on mukava tunne, että omassa kirjahyllyssä on jo jonkin verran kirjoja. Aina sieltä löytää kirjan, jota ei ole aiemmin lukenut tai minkä lukee mielellään uudelleenkin.

Kirjat on niin upea asia! Kai pitäisi kiittää kirjapainokoneen keksijää, ilman sitä harvoilla olisi lukemisiseen mahdollisuus.

margarita. kirjoitti...

Minäkin rakastan kirjoja. Ja ostaisinkin niitä pilvin pimein enemmän jos vain maksaisivat vähemmän. Hinnat ovat minun esteeni. Jostain syystä en ole niin viehtynyt pokkareihin. Himoitsen kirjoja jotka ovat eri kokoisia ja värisiä ja tuntuisia, pokkarit ovat aina niin samanlaisia keskenään niiltä piirteiltään vaikka teksti hyvää olisikin.

Tanja kirjoitti...

Tuossa yllä taisi tulla jo selitys sille, miksi Suomessa kirjat ovat kalliita. Pieni kielialue, pienet painosmäärät.

Itse olen päätynyt monesta syystä siihen, että nykyisin en juurikaan osta kirjoja vaan varaan kirjat kirjastosta. Pienellä 50 sentin varausmaksulla ja uutuuksien tapauksessa viikkojen odottamisella saa kirjan kuin kirjan omaan lähikirjastoon. Kirjastot on Suomessa tosi hieno ja hyvin toimiva asia!

Mutta yhtä kaikki kirjat ovat ihania ja lukeminen hieno harrastus.

Tintti kirjoitti...

Se edullisempi nettikirjakauppa: http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9518511691

Anonyymi kirjoitti...

Viisaita sanoja. Useasti sitä miettii juuri, millainen onni on lukutaito. Ei tarvitse mennä montaakaan sukupolvea taaksepäin, niin se ei ollut mikään itsestäänselvyys. Puhumattakaan muista maista vielä tänä päivänäkin.

Harmi, että Juslin jäi kauppaan...itse en ole sitä vielä(kään) lukenut. Josko tänään tärppäisi, kun käyn kirjastossa. 37 euroa kuulostaa järkyttävän paljolta!

Opiskelijana ja pienen kodin asujana suosin pokkareita aina kuin mahdollista. En osaa harmitella pehmeitä kansia tai kokoa, kun sisältö on kuitenkin sama kuin "oikeissa" kirjoissa.

Suklaasydän kirjoitti...

Minäkin olisin mieluusti Suomessa käydessäni ostanut Anna Gavaldan uusimman, mutta reilun kolmenkympin hinta sai niskavillat pystyyn. Taidan odotella pokkariversiota tai toivoa joululahjaksi. :)

Prisca kirjoitti...

Aamen ;) .
Hyviä mietteitä kyllä.
Minä suren tässä elämänvaiheessani sitä, etten saa luettua tarpeeksi.
En ehdi syventyä.
Nyt olen keksinyt lukea silläaikaa kun pienimpää nukutan.
Sitten kun pienin on isompi ja aikaa riittää taas lukemiselle, ahmin varmaan kaikki monen vuoden lukuvajeet.

Anonyymi kirjoitti...

Voi että, juuri olen lukemassa tuota Juslinin Frida ja Frida -kirjaa, tosin kirjastosta lainattuna. Kannattaa ehdottomasti yrittää saada se jostain! :)

Neiti Nimetön kirjoitti...

Kerran yritystiedon tunnilla opettaja valisti, että esim. Englannissa kirjoissa ja lasten vaatteissa ei ole ALV:a. Täällä ajatellaan, että ne on jokaisen oikeus, varakkuuteen katsomatta. Lehdetkin on paljon halvempia nyt kun punta on alhaalla.

Samaa kallista hintaa olen minäkin monesti kauhistellut. Kuitenkin Suomesta saa monia kirjoja mitä ei taas mistään muualta. Lähetinkin äitin kirjastoon listan kanssa, on sitten lomalla kasa odottamassa ja pitkä penni säästetty.

Maria kirjoitti...

Voi, kävin toukokuussa ekaa kertaa Yhdysvalloissa ja olin pyörtyä Evanstonin Barnes & Noble -myymälään. Kirjoja kahdessa kerroksessa, sohvia, kahvila, jakkaroita... ja liki kaikki kirjat alle kahdenkymmenen dollarin!

Siis paitsi hämmentävän edullista, myös tunnelmallista, yhtä aikaa arvokasta ja kotoisaa... ihana paikka!

Ulrika kirjoitti...

Tuo mitä kirjoitit on niin totta! Itse rakastan kirjastoja ja kirjakauppoja, mutta jälkimmäisissä tyydyn hyvin usein vain hivelemään kirjoja, sillä hinnat täällä ovat tuskaisen korkeita. Ja pokkariversioita saa aina odotella ikuisuuksia! Nyt tosin olen asettanut itselleni vähäksi aikaa porttikiellon myös kirjastoihin, sillä luettavaa on kertynyt ihan pinoksi asti, joten ei kai oikein kannattaisi haalia lisää ennen kuin on noista suurin osa luettu... mutta kun niitä ihania kirjoja tulee koko ajan uusia! :)

Liivia kirjoitti...

Täyttä asiaa! Samaa miettinyt ja samoja keskusteluita käynyt kirjamyyjien kanssa.
Jotenkin hirvittävän epäoikeuden mukaista kirjailijalle, että hänen kirjaansa ei ole myytävänä jos sitä kysellään.

Kerran kyselin yhden kirjan perään, jonka ilmestymisestä oli silloin kulunut vasta vuosi. Akateemisen myyjä sanoi, että sitä kysytään valtavasti, mutta sitä ei ole enää saatavilla. Ei muissakaan kirjakaupoissa. Kului puoli vuotta ja tämä kirja ilmestyi Kirjalaarin euron päiville, ja niitä oli siellä laatikoittain. Missä nämä kirjat makuutetaan, silloin kun olisi niiden myynti-ja kysyntäaika???
Ja kenen etu?

violet kirjoitti...

Rita; ja sekin on hyvä lisä tähän lukemisen hienouteen että samatkin voi lukea monta kertaa!

Leena LUmi: joo, en ostaisi lehtiäkään takuulla näin paljon kuin nyt ostan jos joutuisin Suomen hinnat maksamaan.
Ja ei, en takuulla anna pois kirjojani;-) Joskus joitakin harvoja ja tarkan mietinnön jälkeen.

Anonyymi; saatoit ymmärtää väärin "syyllistämiseni". Ehdottomasti ajattelen että kirjastot ovat hieno, hieno juttu. Mutta takuulla sillä että kirjoja voi ilmaiseksi lainata on merkitystä siihen paljonko niitä ostetaan. Ja kun tarpeeksi vähän ostetaan niin painetaan vähemmän ja hinnat ovat kalliit.

Kyllä jonkun ostaakin täytyy, ei kirjoja itsekseen synny vaan niitä tekevät ihmiset jotka saavat siitä (huonoa) palkkaa.

Jonna; onko se nyt sitten se saakelin ALV?
Lukeminen on siitä hyvä harrastus ettei se juurikaan ole paikkaan tai aikaan sidottu.

margarita; niin, hinnan takia minäkin ostamatta jätän silloin kun jätän. Mikään muu ei pidättele. Ei haittaa vaikkei kodin lattia näkyisi kirjojen takia.

Tanja; kirjastolaitos onkin tosi fiksu idea!Minun on kyllä ostettava jos suomenkielistä kirjallisuutta haluan. merimieskirkon kirjaston valikoima on äkkiä luettu;-)

tintti: pitääpä katsoa...

Hanna; kyllä mullekin pokkari kelpaa, ei siinä mitään. Siltä ihailen kovasti vanhoja nahka- tai kangaspäällysteisiä kansiakin.

Suklaasydän; no juuri noin!

Aurinko ja kuu; minulla oli se sama vaihe kans. En jaksanut, en pystynyt keskittymään. Se kesti muutaman vuoden. Nyt kaikki hyvin sillä saralla.

Anonyymi; nii-i, olen jotenkin vakuuttunut että pidän siitä, jopa aika hatarien tietojen perusteella.

Neiti Nimetön;jokaisen oikeus niiden pitäisi ollakin! Sivistystä, aivan perusjuttu.
Minusta sekin miten paljon jossakin maassa julkaista uutta kirjallisuutta kertoo paljon ko. maan henkisestä tilasta. Jotenkin könkösti sanottu mutta toivon että tajuatte mitä ajan takaa.
Mielestäni silloin on asiat huonosti kun julkaistaan enää vain takuuvarmoja myyntihittejä jne.

Maria; oi oi ja kerran vielä OI.
Tuollaiset paikat saavat sydämen sykähtämään.

Ulrika; tuskaisia ovat hinnat juu. Ihme noidankehä. KOrkeat hinnat, ostetaan vähemmän, painetaan vähemmän, vielä korkeammat hinnat.
Meneekö se noin?

Liivia: niin,sanopa se, miksei myydä sitä mitä kysytään?
Onko koneistot niin hitaat ettei uusintapainoksia saada?
Ja mihin tosiaan katoavat kirjat ja sitten yhtäkkiä ovat jossain alennustilassa eurolla.

Laura Proust kirjoitti...

Hyvä aihe. Minä kahlaan aivan intona Ranskassa kirjakauppoja, kun kaikki tuntuu puoli-ilmaiselta. Siellä myös painetaan käsittääkseni pokkareiksi vähän kaikkea, harvat tuntuvat ostavan kovakantisia. Suomessa taas halutaan ostaa kovakantisia, miksiköhän?

Käsittääkseni kirjastot ovat muuten monien kirjojen kohdalla merkittävä ostajaryhmä, kun painokset ovat niin pieniä. Aika veikeää - kertonee siitä, millaisissa myyntiluvuissa liikutaan, vaikka kirjastoja Suomessa onkin melkoisesti...

Ja vielä: kauppojen hyllyiltä turhaan etsittyjä kirjoja voi etsiä ainakin antikvaari.fi:stä, vaikka sekään ei ole tainnut kovin laajamittaiseksi Suomessa vielä kasvaa.

Marjis kirjoitti...

Tosiaan kirjat ovat kalliita Suomessa. Viime vuosina olen ostanut lähestulkoon kaikki kirjat nettikaupoista, joista ne usein saa paljon edullisemmin.. Tämä tietysti osaltaan ajaa perinteisiä kivijalkakirjakauppoja ahdinkoon.. mutta jos saman kirjan saa netistä esim. 15 euroa edullisemmin, niin en edes harkitse kirjakauppaa.

Jotenkin on silti se fiilis tullut, ettei enää ehditä lukeakaan yhtä paljon kuin ennen.. liikaa kaikkea muuta tarjontaa; telkkaria, elokuvia, nettiä jne..

Maria kirjoitti...

Kustantajat ja kirjakaupat eivät halua varastoida kirjoja pitkiä aikoja kustannusten takia, joten jo vuoden vanhoja kirjoja on vaikea löytää peruskirjakaupoista. Paitsi juuri Kirjapörsseistä ja vastaavista, jotka ostavat todella halvalla kustantamoiden jäännöseriä. Suomessa on myös Kirjavälityksen melkein-monopoli, joka nostaa hintoja ja pienentää valikoimia kaupoissa. Kerta kaikkiaan huono homma!

violet kirjoitti...

Nuttu: aivan totta tuo mitä sanot Ranskasta ja pätee tänne Belgiaankin. Auttaisikohan Suomenkin hintatilannetta jos luovuttaisiin kovakantisista...ainakin lähes täysin?
Kiitos vinkistä tuon Antikvaarin suhteen.

Mannukka; niin, minulla on sama tunne etteivät ihmiset lue niin paljon kuin vaikkapa vuosia sitten..mutta ei tuolle mitään todistetta ole näyttää. TAi ehkä enemmän ja enemmän on niitä jotka eivät lue ikinä (tai tosi vähän) ja sitten ne jotka lukevat entistä enemmän. Tiedä häntä.

MAria; tajuan jotenkin tuon varastoinnin kustannuspuolen, mutta perskules, onko tämä joku ylitsepääsemätön ongelma sitten? Ei mulla ole vastausta miten pitäisi tehdä mutta onkohan jossakin yksi välikäsi liikaa - vai liian vähän? Jakelun uskoisi toimivan vähän notkeammin kun se muuallakin on mahdollista.
Kirjavälityksen monopolista olen ennenkin kuullut.

Nina kirjoitti...

Kyllä juuri näin. Tätä aihetta pohdin viimeksi viikko sitten kun metsästin luettavaa. Suomalainen kirjakauppa esim on tosi ankea paikka, jossa ei tällä hetkellä oo melkein mittään muuta kun oksasen puhdistusta, dekkareita ja coelhoa.

Löydän suuremmalla todennäköisyydellä luettavia kirjoja antikvaariosta ja kirppikseltä kuin kirjakaupasta.

Taika von Peppendorff kirjoitti...

Itse luen valtavasti, koko ajan joku opus menossa ja näin on ollut koko ikäni. Mutta en juuri koskaan osta kirjoja vaan lainaan kirjastosta. Harva kirja kuitenkaan on sellainen, jonka haluan lukea uudestaan ja uudestaan, enkä tykkää että paikat on täynnä ns. tarpeetonta tavaraa. En välitä selailla taide-, sisustus- tms. kuvakirjoja, joten niitäkään en osta, oli hinta mikä hyvänsä.

violet kirjoitti...

Sukkamieli: "oksasen puhdistusta, dekkareita ja coelhoa"..heh heh, vähän näin se kai on..löysin onnekseni muutakin, mutta tajuan pointtisi. Karmeaa jos kaupppjen on mentävä varman päälle -valikoimiin.

Anu: tässä suhteessa olen toisenlainen. Olosuhteiden pakosta (jos puhun siis suomenkielisestä kirjallisuudesta) minun on pakkokin ostaa jos haluan lukea, mutta pidän kirjoista esineinäkin. Minulle ne eivät millään muotoa ole turhia esineitä, eivät menetä mitään senkään jälkeen kun olen ne lukenut. Sisustuskirjoja mulla ei taida olla yhtään, mutta keittokirjoja, valokuvakirjoja ja sellaisia kyllä jonkun verran. Niihin on ihana palata. Tykkään kääntää sivua ja tutkia.
Tajuan toki ettei se ole kaikkien mielenkiinnon kohde.

Unknown kirjoitti...

Mäkin asun ulkomailla, ja ostan lähes kaikki kirjani netistä (myös tuon Juslinin - oli muuten alkukielellä ruotsiksi edullisempi kuin suomeksi!), paitsi jos on tarjolla amerikkalaistyylisiä ihania kirjakauppoja, jossa on lukijan viihtyvyyteen panostettu sohvilla, nojatuoleilla tai kahviloilla: niissä törsään mielelläni. Divareita toki käytän myös silloin tällöin - tiesittekö että niihin voi laittaa tilaukseen tietyn otsikon, jos kaipaa jotain erityistä jota ei enää saa kaupoista?

Surullista on että kirjakauppojen hyllyvalikoima on kovin rajattu, sen sijaan isoissa nettikaupoissa (vaikka Amazon) katalogi on lähes rajaton, ja kirjoja saa myös käytettyinä.

Mulle 30 euroa on liikaa kotimaisesta kirjasta, kun yleensä noin 10-20 dollarilla saan kirjan englanniksi tai jollain muulla kielellä. Valitettavasti tämä vaikuttaa siihen että luen vähän äidinkielelläni ja paljon muilla kielillä. Nyt kun Suomestakin saa edullisia pokkareita, olen kyllä heräteostellut kotimaista enemmän, joten mulle tää on ainakin ollut tervetullut uutuus.

P kirjoitti...

Kirjakaupan myyjät syyttävät paljolti euroa kirjojen hinnoista, aiheellisesti. Äitini on töissä kirjakaupassa ja hänen kanssaan muistelimme juuri miten markka-aikaan alekirjoja sai vitosella ja halvemmallakin. Nyt tarjoushinta on myös vitosen, mutta euroina. Samoin pokkareiden hinnat ovat nousseet, vaikka niitä myydään enemmän kuin ennen, ei kukaan olisi markkoina maksanut viittä-kuuttakymppiä, näin eräskin asiakas päivitteli. Ketjut ja suuret kustantamot määräävät ihan liikaa, klassikoita menisi jatkuvasti mutta kun ei ole painoksia. Tätä manaavat sekä asiakkaat että voimattomat myyjät, inhottavaa myydä eioota Seitsemästä veljeksestä ja Annan nuoruusvuosista. Tämmöisiä terveisiä kirjakaupan tiskin takaa jo toisessa polvessa...

Pilkkusilmä kirjoitti...

Voihan vitalis!
Kaikkein eniten ilahduin tästä ketjusta, että miten olen voinut olla tajuamatta tuota kirjaa, tahdon sen heti luettavakseni!

Olin vuosia, etten muka kerennyt lukemaan ja nykyään on koko ajan joku kirja menossa, ostan uusia välillä, löydän kirpputoreilta aarteita ja tällä hetkellä on kirjastosta 80 sentillä varattu "Lolita Teheranissa" meneillään.

Kirjat on saunan jälkeen suurin nautinto, tai no ruoka ja rakkaus on nekin kilpailemassa..

Rouva Nordman kirjoitti...

Vau! Heti tupakkatauon mittaiset lukutauot kaikille työpaikoille!!! Kirjojen hintoja en ole ajatellut. Itse ostan suurimman osan kirjoistani kirpputoreilta tai kirjakerhosta. Olen jotenkin turtunut kirjahintapolitiikalle.. (aika paljon silti ostan kirjoja alesta ja silloin tekee löytöjä :)

Bullukat kirjoitti...

Lukeminen on parasta, kun sille vaan on tarpeeksi aikaa. Kirjojen hintoja taivastelen minäkin. Paljon ostan käytettynä ja divareista. Kirjakaupoista ei löydy mitään muuta kuin uusimmat kirjat. Olisipa ihanaa olla antikvariaatissa töissä.

Leena Lumi kirjoitti...

Violet, taisit avata kesän kiinnostavimman aiheen...

Suklaasydän Anna Gavaldan Lohduttajan olen arvostellut bolgissani vain vähän aikaa sitten.

Kannatan kirjastoja, koska Suomessa on korkea lukutaito- sekä -himo, ja kaikkien pitää päästä kirjojen maailmasta osalliseksi.

Hyvät ystävät!: muistakaa antikvariaatit. Ellei sieltä heti löydy, jättäkää sinne tilaus. Siisti, vanha kirja on hyvä hankinta, sillä lähtöhinnasta on pois vähintäin 2/3.

Toki kirjoja voi laittaa kiertoon ja minäkin aina lahjoitan osan pois, mutta olen myös bibliofiili, joten on kirjoja, joista en ikinä luovu. Ja nyt minun toimistoni on myös kirjastoni eli seinät täynnä kirjoja. Maailman upein tapetti!: minulle.

Brita kirjoitti...

Kyllä kirjojen hintoja on täälläkin päivitelty. Silti tuntuu, ettei raha mene hukkaan, kun saa kirjan, johon voi palata useaan kertaan. (Muut tuhlaa, mutta minä...) Harmi vain, että kirjat itsessään eivät ole enää sellaisia taideteoksia, mitä aikaisemmat sukupolvet ovat tottuneet näkemään. Ostin antikvariaatista kirjan Ohjelmistoa iltamatilaisuuksiin vuodelta 1947 vain kauniiden kansien takia.Ilokseni huomasin, kuinka hyviä runoja ja näytelmiä kirja sisältää. Pitäisi vain olla iltamat...

Taina kirjoitti...

Kirjastojen poistomyyntejäkin kannattaa käydä katselemassa, jos kirjan vanhuus tai pieni nuhjuisuus ei haittaa :) Hinnat ei ainakaan päätä huimaa! Uutta materiaalia tulee koko ajan valtavasti lisää ja kirjastojen hyllytila on kuitenkin rajattu, joten välillä joutuu poistamaan hyväkuntoisiakin, mutta ei-niin-suosittuja kirjoja.

Anonyymi kirjoitti...

Lukijaperheen lapsena kirjastoreissut ovat joka viikottainen rutiini melkeinpä. Ja kirja joululahjatoive-listalla, hinnat kun ovat usein aivan liikaa. Kirpputoreilta, poistomyynneistä, alennuksista ja ystäviltä on tullut rahjattua kotiin kirjoja paljon. Huuto.netistäkin löytyy "käytettyjä" kirjoja usein, paketista paljastuu melkein aina jonkun lahjaksi saama, avaamatta jäänyt kirja. Harmi että kirjat painavat niin paljon, Hollannissa on ihania kirjakauppoja!