sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Vanhoja asioita

Kun on viettänyt päivän paikassa joka on rakennettu 1300-luvun lopulla niin saa mukavasti vähän tuota perspektiiviä asioihin...Että mikä on kauan sitten, mikä on vanhaa ja tuolla lailla.

Porte de Hal on toiminut porttina Brysselin kaupunkiin, vankilana ja vaikka mitä. Nykyään kokonaan restauroitu ja toimii museona. Haarniskoita sun muuta. Hyvin vaikuttava paikka jonka ylimmästä kerroksesta näkee yli koko kaupungin. Kävelymatkan päässä meiltä - ellei tarvitse noiden kahden kanssa kävellä...

20 kommenttia:

Rouva Nordman kirjoitti...

Ooh! Mikä kiehtova paikka ja mahtavat kuvat! Mitä kaikkia salaisuuksia tuo rakennus kätkeekään sisäänsä... Kiehtovaa!

outi kirjoitti...

Tuo toinen kuva. Tyrmäävä. Huikea.

Mirva kirjoitti...

Vaikuttavalta näyttää. Tuota toista kuvaa tuijottaessa alkoi korkeanpaikankammoista pyörryttää!

Freya kirjoitti...

Minä taas pidin viimeisestä kuvasta. Liikettä ja tunnelmaa. Pidin sen verran, että oli pakko kertoa se. Ajaton ja ajallinen kuva. =)

Merja kirjoitti...

Kävelymatka lasten kanssa/verrattuna ilman lapsia hymyilyttää. Ymmärrän.

Mää tykkään ekasta. Siellä taisi olla hienot ikkunat?

Punamulta kirjoitti...

Jostakin syystä hienot kuvat eivät tuoneet mieleeni niin vanhaa juttua...

Mutta siis mahtavia kuvia. Tahtoisin tutustua livenä paikkaan.

Vilijonkka kirjoitti...

Tykkään juuri oista salmiakin muotoisista ikkunaruuduista. Niitä ihasteln ranskalaisissakin linnoissa. Ei tainnut se muoti koskaan ennättää Suomeen saakka.

Merjan lailla minuakin huvittaa tuo kavelymatkan suhteellisuus. Mulle päivän miniannos kävelyä on kaksi tuntia, lapset rupeavat kymmenen minuutin kuluttua narisemaan. Eikä kyse ole huonosta kunnosta, vaan motivaatiosta. Harmi.

violet kirjoitti...

katilein; se oli kiehtova paikka, pakko sanoa. Poikia kiinnosti tietysti kaikista eniten vessat...siis ne entiset reiät mistä on sitten muinoin lasketeltu molemmat hädät en tiedä minne;-)

Outi; kiitos! Kuvasin alhaalta ylös portaikossa. Ylhäällä seistessä en oikein edes pystynyt katsomaan alas...

Mimmi; niin, eikö ole hullua että tuossakin pyörryttää vaikka kuva on siis otettu alhaalta ylös eikä ollenkaan korkealta;-)

Freya; ilahdun tästä. Lehdet lensivät hienosti. Odotin kauan että olisi tullut sellainen kunnon pyörre muttei tullut.

Merja; niin..se kävely. Meiltä kävelee aikuisseurassa puolisen tuntia. Lasten kanssa metro on kivampi.
Oli ihania ikkunoita!!!

Punamulta; niin, oli siellä paikkoja ja nurkkauksia ja esineitä joiden edessä paremmin meni jakeluun että ollaan niin vanhojen juttujen äärellä. Mutta yhtä kaikki oli komea pytinki.

Vilijonkka; juuri se motivaation puute. Muistutan heitä aina siitä että vaikkapa huvipuistossa he JUOKSEVAT koko päivän kohteesta toiseen ja takaisin ja kilometrejä tulee paljon. Eikä ketään väsytä...

Liivia kirjoitti...

Ai että tätä ekaa kuvaa, ihan mahtava otos!

Asuttiin kerran Italiassa kuukausi 1100-rakennetussa talossa. Ei mennyt päivääkään, ettenkö olisi tuntenut sen historiaa ympärilläni. Hurjaa.

Suomessa ei oikein noin vanhoihin pääse, joku kirkko ehkä jossain. Mikähän onkaan Suomen vanhin rakennus? Tietääkö joku?

Savu kirjoitti...

Ihanaa kun on ajan kerroksia ympärillä. Sitä kaipaan täällä monesti. Gaborone on rakennettu 60-luvulla eikä oikeastaan vanhoja pytinkejä ole ollenkaan. Naapurimaissa molemmissa sitten löytyy niitä kerroksia, hyvin eurosentristä historiaa toki mutta viehättävää, viinitiloineen ja cape dutch tyyleineen...

maare kirjoitti...

Voi miten tykkään tuosta ekasta kuvasta!!!

Saitko ja saithan Kati mun tekstarin, joo monta päivää sitten?

maare kirjoitti...

joo = jo

KatiaG kirjoitti...

Ai kun minä niin tykkäisin kuljeksia vanhoissa rakennuksissa! Ajattelen aina sitä, kuinka erilaisissa oloissa elävät ihmiset ne ovat rakentaneet, ja kuinka erilaisia tarpeita varten. Että niissä tiloissa oikeasti on liikkunut ihmisiä 1500-luvulla, ja 1700-luvulla, eikä se ole elokuva eikä lavaste vaan totta.

Suomessa ei tosiaan tuollaista luksusta pääse juuri kokemaan. Meidän vanhimmat rakennukset ovat Ahvenanmaalaisia kirkkoja (niiden vanhimpia osia) 1200-luvulta, ja Turun tuomiokirkon vanhimmat osat 1200-luvun lopulta. (Turun tuomiokirkko on pääosin 1400-luvulta, nyk. torni 1800-l.) Vanhin puurakennus on Kokemäen Pyhän Henrikin saarnahuone, 1400-1500-luvulta.
Turun linnan vanhimmat osat lienee 1300-luvulta, mutta pääosin se on rakennettu 1400- ja 1500-luvuilla. Myös Hämeen linna on osin samoilta ajoilta.

Vanhoista rakennuksista harvoin voi yksiselitteisesti sanoa koska ne on rakennettu, niitä kun on rakennettu, purettu, korjattu, laajennettu, korvattu uudella ja välillä ne ovat palaneet tai joku osa on romahtanut...

(Pahoittelen opetusosiota, en voinut pidätellä itseäni, satun olemaan historiasta innostunut arkkitehti...)

Olina kirjoitti...

Tuollaiset oikeasti vanhat rakennukset. Niissä todella kuulee historian tarinointia. Ihanaa:)

Ja mitkä kuvat! Wau!

isoinpapu kirjoitti...

Nautiskelen korkeanpaikankammoisena tuon kierreporraskuvan antamia väristyksiä. Olenhan turvassa täällä tuolilla istumassa:)

Oliskohan Suomen vanhimpia kivirakennuksia Nousiaisten kirkko? Se on ilmeisesti tuomiokirkkoa vanhempi.

Vilijonkka kirjoitti...

Helsingin vanhin rakennus ainakin on sellainen kaksikerroksinen siniharmaa talo Senaatintorin kaakkoiskulmassa. Jotenkin reppana ja söpö. Näin muistelen, saattoi mennä hutiinkin.

Anna Vee kirjoitti...

Niin hienoja kuvia, ja niin mielenkiintoiselta vaikuttava paikka!

Tuo viimeinen kuva on niin liikkuvainen, että voisi olla suoraan jostain elokuvasta napattu. Tykkään!

marika kirjoitti...

Vaikuttavat kuvat, hieno paikka!

Nina kirjoitti...

Eihh, miksen käynyt tuolla kun olin paikanpäällä? Täytyy ihan laittaa korvan taakse, hienon näköinen paikka.

violet kirjoitti...

Liivia; pidän ekasta kovasti itsekin. Halusin nimenomaan niin että sekä ikkuna että tausta ovat epätarkat. Kesti aikansa että meni tajuntaan että hei, käsitarkennustakin VOI käyttää;-) Automatiikalla tuli aina tarkennus paskaiseen ruutuun.

Savu; cape dutch..oho.
Niin, ymmärrän että tietynlaista havinaa alkaa kaivata ympärilleen jos kaikki on uutta.

maare; kiitos kiitos.
Mutta tekstaria en ole saanut. Tai joo, joskus kolmisen viikkoa sitten (?)

KatiaG: ei haittaa pitkäkään selvitys. Totta kai asioista haluaa puhua etenkin kun niistä on jotakin sanottavaa!
Tuohonkin rakennukseen päti juuri se että vaikka tiedetään milloin rakentaminen on aloitettu niin mitenkään yksiselitteistä se ei ole. Mainitsemistasi syistä, nimenomaan.

Olina; siinon vaan se että mun mieheni viettää oikeasti aivan hiivatin kauan joka ikisen kyltin vieressä. Hän ottaa KAIKEN irti ja toisinaan se on aika paljon...

isoinpapu; en tiedä huomasitko kommenteista että tuo on kuvattu alhaalta ylöspäin - ja silti muakin huimasi vaikkei putoamisen vaaraa todellakaan ollut!

Vilijonkka; mää ainakin uskon kun en tiedä senkään vertaa;-)

Ansku; oi kiitos! MIeleen tuli kieltämättä kuvatessani se muovipussikohtaus elokuvasta American Beauty.

marika; se oli hieno paikka, ihan totta.

Nina; toisen kerran ehkä..?
MAtkoilla jää aina niin paljon tekemättä.