keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Pamplemousse




Greippi on ranskaksi pamplemousse. Se on minusta ihana sana. Nyt pamplemousse maksaa 1,60€/kilo ja minä syön ainakin kaksi päivässä. Tällaisia punertavia, mieluiten. Näissä on tarra missä lukee Florida ja mietin olisiko siellä Floridassa kiva istua pamplemoussepuun alla ja voisiko vain ojentaa kätensä ottaakseen hedelmän.

MUOKKAUS: Tästä linkistä pääsee kuulemaan miten pamplemousse ääntyy.

 

32 kommenttia:

irkku kirjoitti...

On ihana sana, todellakin! Sanat ja kielet ylipäätään ovat älyttömän mielenkiintoisia. Mun unelma sapattivuodesta olisi asua eri maissa ja opiskella vaan kieliä. Tosin ei siinä vuodessa kovin montaa ehtisi, mutta ehkä parin-kolmen kanssa voisi päästä hyvään alkuun :)

Sooloilija kirjoitti...

No on kyllä kaunis sana. En ole kuullutkaan.

Florida, hmm.. ei tule greippipuut jostain syystä mieleen..

Prisca kirjoitti...

Syötkö ihan sellaisenaan ilman sokeria tms.?
Minä tarvitsen päälle hieman sokeria ja syön lusikalla kahtia leikatun .
Minäkin olen aina pitänyt tuosta sanasta...

violet kirjoitti...

Iiris; mielenkiintoinen unelma. Ymmärrän oikein hyvin.

Sooloilija; ei mullekaan oikein, mutta uskon että se johtuu siitä etten oikeasti tiedä seudusta yhtään mitään. on vaan paljon mielikuvia.

Aurinko ja kuu; syön juuri kuten sinä!

Anonyymi kirjoitti...

Tahtoisin tietää, miten noin kaunis sanan äännetään..

Minäkin rakastan juuri noita punaisia ja meille päin ne taitavat matkata usein Israelista.

-Tuuli

violet kirjoitti...

tuuli: se kuulostaa suunnillen tältä; pamplömus...mutta siis vain suunnilleen, eihän nuo ole mitään foneettisia merkkejä.

Savu kirjoitti...

Ai sitäkö se tarkottaa! Mauritiuksella oli Pamplemousse niminen kasvitieteellinen puutarha. Jäi jotenkin mieleen tuo nimi, niin suloinen todella sanana. Mutten koskaan ottanut selvää.

Anonyymi kirjoitti...

Kivaa, nyt minäkin löydän kaupassa oikean sanan, kun haluan punnita keltaiset pompulani, joita ostan jossain tulevaisuudessa siintävällä matkallani Provenceen...

Ja nyt minun on pakko esittää kaunis pyyntö ;)

Voisitko opettaa meille lukijoillesi joka päivä yhden ihan pienen sanan ranskaa,
ihan vaan sanoja laidasta laitaan? :):)

Sitten meilläkin voisi olla vuoden päästä 365 ranskan sanaa muistissa.

-paju

Niina K kirjoitti...

Kaunis sana =) Mielikuva Floridasta ihanine greippipuineen on ihana mutta kannattaa siirtää haave hiukan myöhemmäksi nyt siellä on meinaan pakkasta ja harmikseni lupailivat että monen sitrushedelmän hina tästä johtuen nousee. Pitäisiköhän alkaa opiskella ranskaa, joskus amiksessa sitä pari vuotta oli, mutta eihän se pelkkä silloin opittu ravintolasanasto ketään pitkälle kannattele ;)

Niina kirjoitti...

Tuo sana on jäänyt mieleen jo monta vuotta sitten jostain the body shopin verigreippivoiteesta tai muusta..tykkäsin siitä jo silloin,hassu sana! Tosin se ei kuulosta kyllä yhtään verigreipiltä vaan joltain vähän hienommalta,vaikkapa joltain ihanalta leivokselta. Mmmm:)

Pajulla oli kiva ajatus,uusia sanoja olisikin kivaa oppia!

Heidi kirjoitti...

Pamplemousse on myös minun suosikkisanani ranskassa.

Kannatetaan tuota yksi ranskan sana päivässä -ideaa. Olen miettinyt vastaavaa myös omaan blogiini. Mutta taidat ehtiä ensin. ;)

Riikka kirjoitti...

Olis varmaan. Kivaa siis se oma pamplemoussepuu.

Sana on mun mielestä samaa sarjaa kuin pomme de terre, maan omena.

Neiti Nimetön kirjoitti...

Ompas tosiaan nätti nimi, olen sen jossain yhteydessä kuullutkin mutten olisi osannut yhdistää greippiin.

Tästä tulee mieleeni edesmennyt mummoni aamutakissaan keittiön pöydän ääressä istumassa, greippi kuorassa. Ihan tuon muiston takia haluaisin oppia syömään greippejä.

Wanha kirjoitti...

Kaunis sana! Verigreipit on meillä koko perheen herkkua! Muistan kun olin tarhassa siellä oli välipalana verigreippejä kuorineen, niinkuin appelsiineja. Sain kammon siitä kitkeryydestä, mutta poikakaveri sitten opetti miten niitä syödään :) Sokeria ei käytetä, tuo oli ihan uutta mulle.

Celia kirjoitti...

Ihana sana, kuulostaa minun korviini jotenkin hattaramaiselta, kun taas greippi- sanasta tulee mieleen jotain kovaa, kirskuvaa ja terävää.
Mistä suomenkielisestä sanasta tykkäät?

Kirjailijatar kirjoitti...

Juuri toissapäivänä ostin verigreippejä, kun teki niin mieli c-vitamiinia. Enkä kaipaa kyllä yhtään sokeria siihen, sellaisenaan vaan, kiitos! Verigreipin värikin on niin ihana, tuo keltaisen ja verenpunaisen yhdistelmä. Nyt greipit on syöty, apua, kauppaan...

Puisto kirjoitti...

Pamlpemousse näyttää kirjoitettuna ihanalta sanalta, kuvakin on sitä, ääntämistä kaipaisin! Sekin varmasti hieno.

Isäni asuu talvet Floridassa, ei ole puhunut greipeistä mitään, mutta appelsiiniviljelmät ovat kuulemma kärsineet, siellä on nyt todella ollut kylmää.

Tuo on varmaankin verigreippi, kun on noin punainen. Minä vetelen ilman sokeria greipit ja sitruunat, olen happaman maun ystävä. No, suklaa tietysti eri juttu :)

Puisto kirjoitti...

Ja kuinka meni väärin tuo kaunis sana, voi kun vihaan näitä kirjoitusvirheitä! Pamplemousse, pamplemousse, pamplemousse. Ilmestyyköhän sellainen nyt pöytään, kun kolmesti sanon. (Kuten Beetlejuice-elokuvassa :))

Ulla kirjoitti...

Minäkin tykkään sanasta & itse hedelmästä, vaikken varsinaisesti osaa ranskaa. Hassua, mutta yksi minusta mukava sana on alakuvassa: pincushion.

Nonna kirjoitti...

Oi mullekin greippiä! Täytyykin ostaa, kiitos muistutuksesta.

Muakin huvitti tuo toiveesi istua pamlemoussepuun alla Floridassa, kun kuulin tutulta, että siellä on saanut lomalaiset ostella lämmintä vaatetta... =)

Merja kirjoitti...

Jos Floridassa on pamplemousset paleltuneet niin ei ole täällä! Meillä on jo monta kuukautta noukittu omia mandariineja takapihan puusta.

Mutta greipit ostan kyllä kaupasta. Aloin syömään minäkin noita sen jälkeen kun San Franciscon b&b:n ihana emäntä tarjoili niitä aamupalaksi ja oli niin hyvää..

Vilijonkka kirjoitti...

Greippipuu kuulostaa tosikolta, ehkä kirpeiden hedelmiensä vuoksi. Mutta greipin päähän putoaminen ei varmankaan satu yhtä kovasti kuin omenan. En tosin ole kokenut kumpaakaan.

Olin unohtanut sanan pamplemousse kokonaan, en osannut sitä enää edes passiivisesti. Hö.

Sanna Tallgren kirjoitti...

Huomenna minä menen kauppaan ja ostan sata pamplemoussea. Ja kutsun niitä tästedes vain tuolla ihanalla nimellä. Voih, katso minun tammikuutani! Aivan hurja talvi, menisi jo!

Punamulta kirjoitti...

Ihana sana minunkin mielestäni!!!

Kiva idea tuo sana ranskaa päivässä...voisi vähän yrittää saada sanamuistia paremmaksi...ei uskoisi, että aikanaan opiskelin seitsemän (!) vuotta ranskaa. Lähes kaikki sekin mennyt hukkaan, koska en ole kieltä käyttänyt, enkä siis enää muista mitään :(.

violet kirjoitti...

Savu; joo, sitähän se tarkoittaa ja suloinen sana kyllä onkin.

paju; pitää miettiä...ellei nyt ihan sanaa joka päivä niin voisin kuvitella roiskaisevani silloin tällöin muutaman sanan....mietin.

NiinaK: Floridasta nuo kumminkin ovat, en sitten tiedä miten yhtälö on mahdollinen. Onhan ne tietysti ensin matkalla aikansa, sitten hedelmätukussa makaamassa jne.

niina; ihan totta, voisi ihan hyvin olla joku leivos.

Heidi; mutta tee ihmeessä! Ja mitäs se haittaa vaikka minäkin tekisin.

Riikka; vähän samaa fiilistä, joo.

Neiti Nimetön; mun äidin isä söi aina. Pani hedelmäsokeria päälle ja söi erikoislusikalla jonka päässä oli sellainen pieni terä...kuin veitsi ja lusikka yhdessä.

Kenza; ei verigreippi minusta mitenkään vaadi sokeria, nämä on kauhean makeita muutekin. Tykkään vaan sokerin ritinástä hampaissa.

violet kirjoitti...

Celia; ai mistä suomenkielisestä sansta tykkään?
Olen aina sanonut että kuperkeikka on jotenkin muikea sana.
Sitten on niitä tylyjä ja yksinkertaisia kuten puu ja kuu.
Tykkään myös sanoista kuten oja.
Perustuu ihan siihen miltä sana tuntuu suussa.

Kirjailijatar; kirjoitin postaukseen että maksavat 1,60 kilo mutta kun sen jälkeen menin kauppaan niin ovatkin tyrkyssä vain 1,20 kilo - ja ostin taas pussillisen.

Ppi; verigreippi, juu. Se muuten kuulostaa ihan karmealta jotenkin.
Miksei vaikka punagreippi?

violet kirjoitti...

Ulla; se onkin englannin kielen sana jota käytetään kai jonkun verran ranskassakin...ranskaksi se on pelote à épingles tai tai coussin à épingles tai pique épingles.

Nonna; mitäs tuosta! Mielikuvissa voi tehdä mitä vaan.

Merja; on ihanaa voida tehdä uusia löytöjä ruoka-asioissa!

Vilijonkka; joo, kuulostaa ihan nyrpeiden tosikoiden puulta.

Sanni; me vaan! Ota iso kassi.
Sano myyjälle: haluaisin sata pamplemoussea - ja katso mitä saat.

Punamulta; niin käy kielelle aika usein. Ruostuu ja lopulta maatuu.

violet kirjoitti...

Ai joo, kaikille: lisäsin postaukseen linkin mistä voi kuunnella tuon PAMPLEMOUSSE -sanan.
Sitten vaan hokemaan kotona!

Liivia kirjoitti...

Mullekin maustuu pamplemousset, juuri nuo punertavat. Rakastan kanasalaattia, johon laitetaan tuota ja pinjansiemeniä. Siitä onkin aikaa, kun olen viimeksi sitä tehnyt.

maare kirjoitti...

Olen viimepäivinä nauttinut ISOJA ihania appelsiineja. En tiedä miten ne tähän aikaan onkin niin valtavan kokoisia, isompia kuin greipit tai pamplemousset, ja niin makeita ja yhtä aikaa raikkaita.

Riikka kirjoitti...

Vielä palaan tähän postaukseen kun piti kauppakuitista katsoa mitä se pamplemousse täällä maksaa. 1,79e/kg. Olis kiinnostavaa kuulla muitakin sikäläisiä hintoja. Eiliset ostokseni: banaani 1,45e/kg, sitruuna 1,99e/kg, luomuomena 2,79e/kg, tomaatti 4,65e/kg (!!!)

violet kirjoitti...

Liivia; muistan jossakin sellaisen salaatin ohjeen nähneeni mutten ole koskaan tehnyt.

maare; mää en ole sellaisia tällä nähnyt!

Riikka; se onkin hyvä aihe. On pitänyt monesti tehdä postaus.
Kiitos kun muistutit.