perjantai 8. helmikuuta 2008

Kauhiaa oli se

"Uimalakin käyttö pakollista!"
"Käytävillä juokseminen kielletty!"
"Uimapuku pidettävä päällä suihkun aikana."
"Pakollinen suihku max. 3 min."

+++

Pestyämme kehomme likaisimmat osat (eivätkö ne olekin käsivarret ja reidet?) kolmen minutin suihkun alla olimme valmiita altaalle. Niin oli aika moni muukin. Koulujen lomat, allas täynnä lapsia vanhempineen. Suurimman tilan lastenaltaasta vei kuitenkin lomalaisten ryhmä. Arviolta 20 noin 6-12 -vuotiasta poikaa, aivan pitelemättömiä. Ohjaajat ehkä juuri täysikäisiä, hyvin uupuneen näköisiä. Ymmärrän että jos lapset ovat lomalla ja molemmat aikuiset töissä, pitäähän ne lapset johonkin panna. Vaikka sitten uintiryhmään loman joka päiväksi. Ymmärrän sekin, jos ryhmään on tunkua vaikka vanhemmat olisivat kotonakin. Hulluko tuollaisia riiviöitä katselee. En tiedä oliko kyseessä joku enemmän tai vähemmän ongelmallisten lasten porukka. Vauhtia ja etenkin riehumista riitti kuitenkin sen verran, etten ole moista sitten Hollannin nähnytkään.

En ihmettele enää miksi uimavalvojalla on mp3-soitin korvillaan, miksi siivojilla on korvatulpat.
Vesi lensi, roiskui, kaikki huusivat, hyppivät, heittelivät palloa, roikkuivat ohjaajissa.
Minun juuri uimaan oppinut kahdeksanvuotiaani oli hämmentyneen näköinen kun ei uskaltanut sekaan. Kuusivuotias uskalsi, mutta jatkuvasti oli joku selässä tai viemässä uimalautaa. Minä menin istumaan altaan reunalle ja mies yritti urhoollisesti mahtua niiden pikku lihapullien sekaan sinne lastenaltaaseen.

Sitä kesti ensimmäiset kolme varttia. Urhoollisesti kärsimme ja odotimme.

Sitten viiltävä pillinpuhallus. Kaikki ryhmän pojat altaasta ylös, hep! Jos ette nyt tule niin ei voi mitään, sitten jäätte tänne. Ja ne nousivat, yksi toisensa jälkeen. Ne olivat menossa, ihan oikeasti. Joku äiti lastenaltaalta taputti käsiä. Minulta pääsi hallitsematon ja kova "Bravo!" -huuto. Taisi päästä myös "Jippiiiiii!".

Sen jälkeen katselin vain miten lasikaton läpi tulevat auringonsäteet leikkivät rauhaisasti veden pinnalla.

12 kommenttia:

Liivia kirjoitti...

Huh, joo, tuommoista ei jaksa!

Olen muuten kerran Ranskassa kun en vielä osannut kielestä sitäkään vähää, mennyt vahingossa miesten puolelle uimahallissa. Ensin en erehdystä huomannut, kun muita ei ollut. Mutta juuri kun olin suhkussa, alasti tietenkin enhän niitä varoituksiakaan ymmärtänyt, paikalla rynni oikein herraseurue. Ei ollut kivaa. En meinannut saada siinä häpeässä millään uimapukua oikein päin päälle ja herrathan eivät katsettaan muualle kääntäneet.

Tiuku kirjoitti...

Voih, harmillista tuo. Ikävää jos eivät osanneet oikein käyttäytyä.

Mitähän mieltä mahdat olla lapsista kirjastoissa, kirjoitin juuri blogissani siitä.

Hurja tuo Liivian kokemus ranskalaisista uimaloista! Huh!

Minulla ei niinkään uimaloista ole kokemuksia, mutta kerran Koreassa vierailulla sain isäntien vessanpöntön tulvimaan yli äyräittensä, (väänsin vipua noin 3-4 kertaa kun ensimmäisestä ei ollut apua) oli tosi noloa!

violet kirjoitti...

Juuh, kovasti ihmettelin alkuun Ranskassa että mitäh, pitääkö uimapuku olla päällä koko ajan - ja pitäähän se. Täällä samoin, Hollannissa myös. Eilisessä hallissa ei ollut miesten/naistenpuolia erikseen, kopeissa riisutaan/puetaan, suihkun alla "pestään" uikkareissa.

Tiuku: niin siis se käytös oli sellaista kuin mullilauma vapaana juoksentelemassa. King kongin kokoiset penskat häiriköivät eikä kukaan ole kotona oppinut ottamaan ketään huomioon milläänlailla.

Liivia kirjoitti...

Voipi olla että se oli silloinkin se yks yhteinen pesuhuone, koska kopissa riisuttiin sielläkin, minä käpsyttelin pyyhkeen sisällä eteisen läpi pesuhuoneeseen. Olis tietenkin pitänyt siellä kopissa jo laittaa se uimapuku, hyvä kun selviää näin 15 yli viidentoista vuoden viiveellä!

Anonyymi kirjoitti...

Elämysmatkailua uimahallissa, todellakin...hirvitys sentään. Täällä kun on eri puolet miehille ja naisille ja alleviivataan just sitä että uikkarit pois kun peseytyy ja samoin saunaan ilman uimapukua. Maassa maan tavalla, toki, mutta tuo on silti...

Tuli mieleen siitä mitä Tiuku kirjoitti vessajutusta - miehen työpaikalla on välillä projektityöntekijöitä eri puolilta maailmaa ja siivoojilta on alkanut tulla huomautuksia mm. kakkapapereista roskiksessa ja kengänjäljistä pöntön renkaalla. No, mm. Kreikassa kuulemma ei saa heittää vessapaperia pyttyyn. Ja aika monessa Aasian maassa taitaa olla kyykkimisvessat.

Elina kirjoitti...

Inhoan itse uimahallien tungosta koska en ole kauhean varma uimari, pelkään vettä ja pään laittamista veden alle. Tungoksessa tulee aina ahdistus, että entä jos joku töytäisee oikealla tavalla ja joudunkin pian veden alle enkä pääse pois...

Englannissa uimahallissa oli omat puolet naisille ja miehille, mutta silti siellä riisuttiin ja pukeuduttiin visusti omissa pikku kopeissa ja yhteisissä tiloissa oltiin aina uikkarit päällä. Jänniä nämä eri kansojen siveellisyys-tavat. Olen Brasiliassa asuneelta kaverilta kuullut, että siellä peseydytään ihan kotioloissakin alusvaatteet päällä. Suihkussa pestään siis kropan lisäksi myös ne alusvaatteet. Ei kuulosta kovin hygieeniseltä!

Matroskin kirjoitti...

Voi ei, onneksi en asu ulkomailla, nakuilu on kivaa. Ja kaikki uimahallin erilaiset naisvartalot. Se on todellisuutta. Me käydään poikien kanssa aina arkena juuri siksi, etten kestä tungosta. Pidän vapaapäivän pari kertaa kuussa ja uimaan.

Vilijonkka kirjoitti...

Meilläpäin on uimahalli, jossa pukukopit muodostavat seinän eteisen ja pesutilan välille. Eli pukukopin yhdestä seinästä tullaan sisään, lukitaan se ovi ja myös vastapainen ovi. Kun on vaatteet vaihdettu pakataan ulkovaatteet reppuun, avataan pesuhuoneeseen menevä ovi ja pääsääntöisesti unohdetaan avata eteisen puoleinen ovi...sillä seurauksella että jossain vaiheessa kaikki ovat ovat lukossa eikä sissän pääsen ilman laiskan henkilökunnan avustusta. Ja reput yms.omat tavarat sujautetaan pesutilassa oleviin kaappeihin.

Jotenkin tämän systeemin kuultuani en ole vaivautunut mennä itse kokeilemaan, varsinkaan kun en muutenkaan ole uimarinaisia. Mies on kyllä vienyt mukeloita uimaan autolla hieman kauemmaksi.

pikkujutut kirjoitti...

Kiitän tässä mielessäni ettei uimahalleja ole.Meillä on touhu kuvailemasi mukaista jo isolla uimarannalla mitä se sitten olisi pienemmässä tilassa.*puistatus*

Puisto kirjoitti...

Kun olin itse se 8-vuotias pikkutyttö, olin hukkua uimahallissa. Olin isossa altaassa uimassa isosiskoni kanssa ja siskoni lähti käymään wc:ssä. Koska riehakkaat uimarit poukkoilivat ja melskasivat ympärilläni, olin yhtäkkiä niin syvällä etten saanut jalkojani pohjaan.

Lähtemättömän vaikutuksen teki, ei ne poukkoilevat ja iloiset lapset ympärilläni, vaan se Arnold Swoooorzeneggerin kokoinen ja näköinen valvoja, joka nosti minut yhdellä kädellä ylös altaasta, kun näki, etten väsyneenä saanut enää otetta altaan reunasta.

Hänen nimensä oli Ulla.

Ohari kirjoitti...

Haastetta pukkaa...

Anonyymi kirjoitti...

Pelottavaa!

Irlannissa oli ihan järkyttävää uimahallissa, siellä sai uida vaikka t-paidassa ja shortseissa ja niin ne kyllä uivatkin. Altaaseen pompittiin mistä ja miten hyvänsä ja kukaan ei puuttunut, jos joku päätti painaa kaverinsa veden alle ihan huvikseen ja hukuttaa. Laps pelkäsi ja minä potkin mesoavia teinejä pois alta kun yritin saada pojalle pientä uimatilaa nurkasta..

Suomessahan on ihan hillittömät säännöt myös, mutta järkevät!

Uimalakki pitää muuten hankkia, sellainen on tosi cool.
-minh-