maanantai 18. toukokuuta 2009

Liikkuvia kuviaKatsoin viikonloppuna Fridan. Kaksi kertaa. (Kuvat on napattu tv-ruudulta sillä toisella kerralla). Aion katsoa sen uudelleen kun syksy tulee kylmänä ja värit katoavat luonnosta.

Suosittelen hyvin lämpimästi. Elokuvassa on hyvät näyttelijät, paljon kauniita, värikkäitä kuvia ja taulut on tehty mielenkiintoisella tavalla "eläviksi". Kaiken lisäksi elokuva käsittääkseni antaa Frida Kahlon elämästä realistisen kuvan. Ihana filmi. Ei mitään moitetta.

***
Eilen siirsin dvd-filmit toiseen paikkaan. Niitä on liki 200. Ostamme paljon käytettyjä kuten tämä Fridakin, 50 senttiä, kiitos. Ylipäätään ostamme filmejä yleensä alennuksesta. Täyttä hintaa en ole kai mistään maksanut.

Mutta siis parisataa filmiä. Siihen mahtuu monta kestosuosikkia. Kyllä, minä pidän elokuvista. Niissä yhdistyy oikeastaan kaikki mistä pidän: tarina, kieli, kuvat, mielikuvat, valot ja varjot, värit, musiikki.

32 kommenttia:

Savu kirjoitti...

Oi, ihanalta näyttää elokuva! Tykkäsin siitä aiemmastakin Frida elokuvasta, jossa ei ole tähtiä pääosissa. Ja sopisi kyllä nyt tänne katsottavaksi, syksy on saapunut! Aamulla vein pojan päiväkotiin - talvitakissa ja talvikengissä molemmat mentiin, +6 näytti mittari. Äiti laittoi Lapista viestin, että siellä mittari oli aamulla jo +15!

TaiNa kirjoitti...

Frida on upea (tai siis hänen työnsä.. mmm.. myös taiteilija itse ja hänen uskomaton elämänsä)! Leffa myöskin on ihana, ja antaa minustakin aika oikean kuvan Kahlon elämästä kuten se oli, ainakin mitä taidehistorian kirjat antaa ymmärtää.

Heidi kirjoitti...

Rakastan kyseistä elokuvaa, katson sitä uudestaan ja uudestaan. Olen itsekin huomannut että noita elokuvia kertyy. Yritän olla ostamatta mitään turhaa, ainoastaan ne ihanimmat ja rakkaimmat, mutta silti niitä on kaksi hyllyä täynnä. On pitänyt aloittaa hyllyt jo eteisestä kun ei muualle enää mahdu.

Puisto kirjoitti...

Pidän myös tuosta Fridasta ja se värikkyys tosiaankin oikein loistaa läpi koko elokuvan. Hieno filmi, kyllä.

Meilläkin on paljon elokuva, mutta ei ihan noin paljon! Mutta saattaisi hyvinkin olla jos tuolla hinnalla saisi. Saakohan täältä yleensäkään MITÄÄN viidelläkymmenellä sentillä..

Päivi kirjoitti...

Oi, Frida on minunkin suosikkejani! Värit, tunnelataus, maalausten elävöittäminen... Ja komea näyttelijäntyö.
Nyt tekee mieli katsoa Frida taas uudelleen.

violet kirjoitti...

Savu: aiempaa en ole nähnyt mutta tiedän että sellainenkin on.
Mukavaa syksynjatkoa!

TaiNa: ...ja antoi oikean kuvan tai ei, elokuvana se on hieno.

Fedja: uskon myös että katson tuon vielä monesti.

Papi: joo, ei noita filmejä mitenkään kovin tietoisesti ole kerätty ajatellen että mahdollisimman paljon pitäisi olla, mutta ajattelen myös niin että miksei se saisi näkyä että filmeistä tykkää. En mä niitä mihinkään piiloon ala tunkea. Samalla viivalla ovat kuin hyvät kirjat.
Täällä on onneksi paljon paikkoja mistä voi ostaa käytettyjä, hyväkuntoisia (ts. virheettömiä) filmejä. 50 senttiä oli superhalpa, mutta tuommosia pari kolmen euron juttuja löytyy usein. Ja sitten ihan uusia tarjouksessa usein alkaen n. 4 euroa.

Päivi: hyvin kuvailtu - ja eikun katsomaan!

Sooloilija kirjoitti...

Frida on minunkin suosikkini. Salma Hayek taisteli tämän roolin itselleen ja kuuluu muistaakseni tuottajiinkin. Tämä oli hänen suuri unelmansa, se, josta hänet aina muistetaan!

Frida Kahlon työt ovat värikkäitä ja häikäiseviä, omanlaisia! Elokuvassa oli hieno tunnelma alusta loppuun!

Suklaasydän kirjoitti...

Tuo näyttää kuvien perusteella hyvältä talvielokuvalta. Harmauden keskelle lämpöisiä värejä. Pitääkin tutkailla löytyykö tuota meidän kirjaston valikoimista. Minä katsoin eilen ranskalaisen komedian. :)

Nyt vasta bongasin sun kommentit blogistani. Olen ollut taas ihan muissa maailmoissa. :/

Tintti kirjoitti...

Vilkaisu tuonne hyllykön suuntaan, arviolta kolmisensataa leffaa... toisessa hyllyssä ehkä viitisenkymmentä... työhuoneen hyllyssä parikymmentä... yöpöydällä pari yöpalana menossa olevaa "Pyhimys"-boksia. Komeronlaatikoissa tallessa VHS-nauhoina paljon ja kirjahyllyssäkin jokunen. Alennuslaatikoista minäkin näitä kaivan, saa olla melkoinen pläjäys, että suostun maksamaan täyden hinnan. Frida on hyvä, kuten myös Anthony Hopkinsin "Surviving Picasso" (-96), Ed Harrisin "Pollock" (-00), Kidmanin "Fur" (-06)...

maarit kirjoitti...

Leffa on ihana ja se tulee katsottua säännöllisesti uudelleen ja uudelleen, samoin miellyttää leffan soundtrack jota kuunnellessa mieleen muistuu leffan tapahtumat.
Frida on ihana, unelmana on päästä Mexico Cityyn Frida Kahlo museoon.

Celia kirjoitti...

Tykkäsin leffan visuaalisuudesta ja esim. näistä animaatio- osioista, mutta täytyy sanoa, että minusta Salma Hayek oli aivan väärä valinta Frida kahloksi.

Minulle hän oli aivan liian "täydellinen" , hollywoodille sopivan turvallinen valinta kommunisti bi- seksuaali Kahloksi.
Yksi arpi täysin virheettömässä ihossa ei tehnyt mielestäni oikeutta Kahlon rikotulle ruumiille.
Frida Kahlo on minusta henkilönä paljon rujompi, maskuliinisempi, väkevämpi ja suorastaan äkkiväärä.

Hayek yritti parhaansa ja otti Fridan tosissaan, mutta minulle se ei riittänyt.
Mutta juu, ihan pätevä leffa. Kahlo on yksi lempitaiteilijoistani.

Liivia kirjoitti...

Minustakin hieno elokuva (olen katsellut kolmesti), mutta koska suuni on suuri on myös moitittavaa:
minusta Salma Hayek oli hiukan liian munaton ja sievä rooliin,joka häiritsi läpi elokuvan, mutta hyvin tuo veti silti.(voi olla että tämä on silkkaa mustasukkaisuutta, sillä Frida on ollut minulle aina jumalasta seuraava)
Riveraa näytellyt oli loisto valinta.
Ja leffa kokonaisuutena tehosteineen onnistunut.

Haluaisin myös nähdä sen aiemman Frida elokuvan, en ole vielä nähnyt.

Liivia kirjoitti...

Luin vasta Celian kirjoituksen, ja hän sanoi sen kaiken, mitä tuossa äsken yritin.
Ei väkevyyttä, hyvin sanottu!

Matroskin kirjoitti...

Minä pidin enemmän 80-luvulla tehdystä meksikolaisesta Frida-elokuvasta. Se oli jotenkin raaempi ja aidompi.

Matroskin kirjoitti...

Täällä tietoa leffoista. Tarkoitin tuota Frida - Naturaleza Viva. Sitä esitettiin Helsingissä jossain pienessä leffateatterissa, kun olin koulussa.

http://www.fridakahlofans.com/filmsenglish.html

Martta kirjoitti...

Katsoin Fridan muutam kuukausi sitten: ensin illalla ja sitten viela aamulla ennen dvd:n palautusta vuokraamoon. Tykkasin.

Mina tykkasin Hayekista mutta harmitti ettei elokuva ollut espanjaksi! Siita suurin miinus taalta!

Peanut kirjoitti...

Kyseinen elokuva kuuluu myös minun kestosuosikkeihini, kestää hyvin kulutusta!

Nuttula kirjoitti...

Minäkin tykkään tuosta Fridasta tosi paljon. Täällä Suomessa sitä näytettiin talvella Yle Teemalla siten, että tuli peräkkäin Frida-dokumentti ja tuo elokuva. Otin niistä sitten uusintoja.

Polku vaatekaapilleni kirjoitti...

Celia sanoi paljon siitä, mitä itse ajattelen. F.K oli väkevä ja ristiriitansa vahvasti elänyt. Herreran kirjoittama elämäkerta antaa syvemmän tulkinnan hänen elämästään, joskin toisten kertomathan ovat aina nimenomaan tulkintoja.
Minustakin elokuva oli "munaton" :)versio Fridasta, joka oli kaikkea ylenpalttisesti, ei siis mitään kesyä, sievää tavaraa kuten elokuvassa. Upeat värit jäivät mieleen, ihana kotinsa, joka on nykyisin museona.
Myöskin ajankuvana elokuva jäi ontumaan (suhteessa elämäkertaan), teollistumisen kiihkeä alku jne.,
Fridan poliittinen aktiivisuuskin oli viitteellinen varjo vain...

Mutta elokuvasta huokui myös halu tehdä "oikeannäköistä" jälkeä, mikä on sinänsä kiitettävää, vaikka pliisuksi jäi.

Sanna Tallgren kirjoitti...

Minulla on Frida, mutten ole katsonut sitä. Minkä ihmeen takia?? Vai annoinkohan sen äidilleni? Meillä on myös ihan tuhoton määrä elokuvia. Täytyy etsiä Fridaa...Sanot sen juuri oikein, sen mitä elokuvissa on.

Tanja kirjoitti...

Minulle Frida Kahlo on, hmm, vähän latteasti sanottuna, tärkeä. Siis ei tuo elokuva, vaan tuo taiteilija. Sellainen, josta jo varhaisteininä hypnotisoiduin ja lumovoimansa pitää aina vaan otteessaan. Hyvä muisto myöhäisiltä lapsuusvuosilta: olin sellainen penska, että menin melkein joka päivä koulun jälkeen kirjastoon, niin sinäkin päivänä, kun avasin Frida-kirjan (joku sellainen kattava kuvateos, en muista tarkemmin). Katselin usein kirjastossa kaikenlaista. Frida-kirja oli aika iso, muistaakseni. Istuin kirjan kanssa kirjaston lattialle ja tuijotin vaan kuvia ihan äimänä, että kuka tämä on, ja miksi näissä kuvissa on näitä apinoita. Olin apinahullu, simpanssihullu tarkemmin sanottuna - haaveilin ihan tosissani simpanssikaverista (tässä kohtaa haluan täsmentää, että ajattelin, että simpanssi olisi nimenomaan kaverini, ei lemmikki). Jokin Fridan kuvissa minua kiehtoi taian tavalla. Vähän niinkuin lueskelin niitä kuvia, silmäni keräsivät kaikkea yksityiskohtaa ja tapahtumaa niistä kuvista, enkä olisi millään malttanut lopettaa. Myös kaikki haavakuvat ja kipu niissä maalauksissa veti minua puoleensa, vaikka olin silloin vasta ehkä jotain 12-vuotias. Lapsuuteni oli ollut rauhaton ja väkivallan täyttämä. Ne Fridan teokset olivat oikeastaan ensimmäiset kuvat, joissa pystyin katsomaan verta, tikkejä ja märkää ahdistumatta ja pelkäämättä. Kauheudestaan huolimatta niissä oli voimaa ja "kauneutta" enemmän kuin alistumista, kai sen lapsikin huomasi. Siitä kirjalöydöstä lähtien olen ollut kova Fridan ihailija. Tietenkin kävin katsomassa tuon elokuvankin muutama vuosi sitten. Suhtauduin siihen varauksella, mutta tykkäsin siitä kuitenkin. Mä olen vähän kritiikitön elokuvien katselija. Useimmasta elokuvasta tykkään kuin en tykkää. Enkä mä monesti ihan hirmusti lähde edes analysoimaankaan. Nautin siitä, että saan hetkeksi mennä tarinan mukana jossain muualla kuin omassa arjessani. (Yks elokuvaohjaaja muuten yrittää liehitellä mua! Mutta en minä ole innostunut :)

Merja kirjoitti...

Tykkäsin Fridan visuaalisuudesta.. mutta kuten jo sanottu, Salma oli aivan liian kaunis Fridaksi.

Ehdottomasti kummiskin katsoisin uudestaan.

pikkujutut kirjoitti...

Leffaa en ole nahnyt, joten paasi juuri katsottavien listalle.

Meillakin on elokuvia, paljon.Samoissa 100-lukemissa. Olen juuri tyhjentamassa pahvilaatikoita ( 8kpl)niista ja kotelot saavat nyt lahtea.Piilotan ne, tyhmiin kyllakin, salkkuhin, joihin uppoaa useampi kymmenen.Tilaa on vain rajoitetusti, joten pakko tehda nain.

Jonna kirjoitti...

Frida on ihana!

Jonna kirjoitti...

Tarkoitin siis tuota elokuvaa.

Frida Kahlo ei ole ihana. Vaan paljon enemmän.

violet kirjoitti...

Sooloilija: joo, tuottajana oli myös.

Suklaasydän: mikä oli se komedia?Piditkö?

Tintti; olen nähnyt myös Fur mutta....vaikka siinä oli paljon hyvää niin loppujen lopuksi en tykännyt. Ainakaan en missään nimessä aio katsoa uudelleen.

Maarit: mulla ei tuota unelmaa ole mutta takuulla menisin jos sinne päin sattuisin - mutta kukas sinne nyt sattumalta...

Celia: en ole nähnyt Hayekilta mtään muuta filmiä. En tiennyt hänestä muuta kuin nimen ennen tätä, joten mitään ennakkokäsitystä ei ollut.
Ymmärrän mitä tarkoitat kommentillasi. Uskon kuitenkin että minun oli helpompi sulattaa tuo kaikki koska en Kahlosta edes tiedä niin paljon kuin moni asiaan enemmän vihkiytynyt. Esim. hänen biseksuaalisuudestaan en tiennyt mitään.

Liivia: siitä olen ainakin ehdottoman yhtä mieltä että Riveraa esittänyt oli aivan huippu.
On tietty sääli jos joku on "liian kaunis" tai sievä...tietysti ei "rumentamaankaan" varmaan kannata lähteä...tulee vaan naurettava.

Aloin kuumeisesti miettiä kuka olisi passannut rooliin...oliskohan Almodovarin leffoissa nähty joku astetta rumempi espanjalainen;-)

Matroskin; kai se sitten pitäisi vertailun vuoksi nähdä.
Edelleen ajattelen silti että elokuvana tämä oli hyvä. Voisihan ajatella että se kertoi mielikuvitushenkilöstä jolloin elokuvalla on paljon vapaammat kädet.

Martta: joo, kieli olisi ollut tärkeä...mutta sitten olisi pitänyt löytää joka osaan espanjaa puhuva näyttelijä.

Peanut: uskon myös että kestää.

Nuttula: mitä tarkoittaa "otin uusintoja"? (Esitiedoiksi kerron että jos tämä liittyy jotenkin digiboxiin ja sen mahdollisuuksiin niin en tiedä asiasta sen vuoksi mitään.)

Neidonhiuspuu: tällaiselle suht tietämättömälle tyypille kuin minä tämä kelpasi - ehkä olisi siis hyväkin etten tiennyt niin paljon kuin moni. Saatoin nauttia vaan näkemästäni.

Sitten on asialla vielä yksi puoli: elokuvat tehdään yleensä myytäväksi ja niiden on tarkoitus tuottaa rahaa. Toisinaan tämä tietysti aiheuttaa "munattomuutta", kun pitää monenlaista yleisöä miellyttää.

Muistan myös muuten miten sain melkein raivarin kun aikoinaan näin The Doors-leffan. Ajattelin vain alusta loppuun "tuo ei ole Morrison, tuo on kaukana siitä, tällä ei ole mitään tekemistä todellisen Morrisonin kanssa" jne. Ystäväni joka oli kuullut suunnilleen Light my fire ja se siitä, piti elokuvaa tosi hyvänä musiikkileffana.

Ja aivan oikeassa olimme molemmat.

Sanni: mulle käy toisinaan noin. Löydän jostakin alelaarista 10 elokuvaa kerralla, sitten lainaan pari miehen siskolle, saan ne takaisin puolen vuoden päästä ja ihmettelen ai mulla on tääkin.

Tanja; hienosti kirjoitettu muisto.
Minulle tuli siitä mieleen jotakin samantyyppistä. MInä ja kotiini ostettu taidekirjasarja kun olin varhaisteini. Katselin Dalin valuvia kelloja ja elokuvakerhossa katsoin Andalusialaisen koiran.
Nuo vaikuttivat kovasti.

Merja; oliko Kahlo sitten ruma?
Ei minusta Hayek mikään erityisen kaunis ole, mutta nämähän ovat makuasioita.
Minusta ei ehkä kyse ole niinkään fyysisestä kauneudesta vaan olisko niin että tapa millä Hayek esitti osan oli liian munaton ja soma. Ehkä.

Pikkujutut: joo, paljon tilaa noi boxit toki vie. Onneksi saan ne kuitenkin pitää filmien kanssa. On ne kansiot vähän ankeita.

Kanerva: selevä!

Suklaasydän kirjoitti...

Se ranskalainen komedia on nimeltään "Podium" (http://www.imdb.com/title/tt0354836/). Oli ihan hauska, vaikka osa jutuista meni minulta varmasti ohi, koska tekstitys oli hollanniksi.

violet kirjoitti...

Suklaasydän: ai Podium, juu, se onkin hauska. Tykkään Poelvoordesta. Oli muuten uudessa Coco avant Chanel-elokuvassa tosi hyvä vaikka hyvin erilaisessa roolissa.

Nuttula kirjoitti...

Violet: Sanoin hassusti, siis tarkoitin vain, että nauhoitin omalle laitteelle, jotta saatoin katsoa kaikessa rauhassa uudelleen milloin tuntui siltä. Tosin Teemalla on tapana, että tällaisia "teemailtoja", kuten dokumentti aiheesta plus elokuva, näytetään usemman kerran. Eli jos kerran missaa, niin on mahdollista nähdä uusintana, vaikkei olisi nauhoittanutkaan.

violet kirjoitti...

Nuttula: aahaa, joo. Ei kun joku puhu mulle joskus nauhoittavasta digiboxista enkä mä tajua yhtään mikä se on...
Ei onneksi tarvi tuollaisia edes ajatella.

sissi minanaä kirjoitti...

Kati, je suis encore qq jours à BXL, aurais-tu le temps pour une rencontre autour d'un café? j'en serais enchantée!
bien à toi!

Kaylovesvintage kirjoitti...

wonderful film...and we love both
Selma and Frida